Május 9. – az Európai unió napja

+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

A május 9-e egy Európa szerte rendkívül meghatározó dátum naptárjainkban, ekkor ünnepeljük az Európa-napot, másik és ismertebb nevén az Európai unió napját. A kontinens büszke lakosai ekkor a földrészen uralkodó béke és az egység szellemét ünneplik.

Alapvető tudnivalók

Napra pontosan Európában, a második világháború végét jelentő nap ötödik évfordulóján, 1950. május 9-én Párizsban, az akkori francia külügyminiszter Robert Schuman, teljesen új, váratlan politikai és gazdasági együttműködést vázolt fel az unió számára. Bemutatta nyilatkozatát, melyben az általa leírtak lehetetlenné tették a háborút a kontinens bármely országa között, ezzel a béke fenntartását célozva. Ezáltal ez a nap a „Schuman-nyilatkozat” évfordulójaként is gyakran emlegetett, a másik két neve mellett.

Az európai kormányok nem voltak hajlandóak újra egy ilyen szörnyen tragikus háborúba belemenni. Az előidézéséhez tartozó tényezőket szerették volna teljes mértékben kizárni.

Azt gondolták, a történelmi riválisok (ezalatt Franciaországot és Németországot értve), közötti háború kivitelezhetetlen lesz, hogyha a szén- és acéliparuk közös ellenőrzés alatt fognak állni. A korábban említett Robert Schuman létrehozott egy új európai intézményt, annak folytán, hogy a kontinens országainak szén, illetve acéltermelése felett átvegye az uralmat és összefogja őket, ezekhez magas elvárásokat társítva. Terve hatásos volt.

Az Európai Unió elnökei 1985-ben Milánóban, az európai csúcsértekezleten, papírra vetve, hivatalosan is május 9-ét Európa-napjává keresztelték.

Jelentősége

A hosszú évek során az Európai unió napja szinte olyan fontos jelképpé vált, akár a nemzeti himnuszok, a jellegzetes zászlók, vagy akár a közös valuta. Ennek ellenére meglepő, mennyien nem tudnak róla. Számottevő uniós intézmény, a jeles napot megtisztelve nyílt napot tart különböző programokkal. Ezen a napon, az érdeklődő emberek bepillanthatnak az Európai Unió működésébe, belső folyamataiba és kulissza titkaiba. 

Minden évben számos pályázatot is meghirdetnek, mely többek között az Európa-nap hivatalos poszterére irányul. A temérdek benyújtott alkotás közül, az Európai Unió által képviselt elképzeléseket legjobban szimbolizáló produktumot nevezik ki a nyertesnek.

(A képen egy ilyen plakátot láthatunk)

Megrendezése online térben

2020-ban a koronavírus okozta világjárvány miatt, más lehetőséget nem hagyva, a jeles nap rendezvényei online formában kerültek megtartásra. Ennek ellenére a résztvevők így sem unatkoztak. Lehetőség volt az Európai Parlament üléstermében barangolni, felmérni a terepet, ahol a képviselők meghozzák fontos döntéseiket.

Ezek mellett David Sassoli, az Európai Parlament mai elnöke, élő közvetítésben számolt be Schuman tanításairól, 70 évvel későbbi szemszögből nézve. Ezután Othmar Karas és Katarina Barley alelnök között hangzott el egy beszélgetés Európa közös jövőjéről.

Itthoni programok

Idén, 2021-ben sem enyhültek a problémák annyira, hogy a rendezvények jelenléti megtartásra kerülhessenek, viszont a szervezők ezúttal sem rémültek meg. Az itthoni programok között megtalálhatóak lesznek Európa jövőjéről tartott prezentációk mellett zenés előadások is. Európa jövőjéről beszélve érinteni fogják a kultúra digitalizációját, illetve a körkörös gazdaságra történő átállást is. Zenés előadást fog nyújtani ismert énekes Tóth Vera és a Budapest Jazz Orchestra.

Nem szabad, hogy megfeledkezzünk az országunkban minden évben megtartott futóversenyről sem. Bármilyen meglepően hangzik, ezúttal ez is digitálisan lesz megtartva. A kivitelezés nagyon kreatívan lett megoldva: okostelefonunkra egy alkalmazás telepítése után már részt is vehetünk a versenyen – a kritérium, hogy 17 kilométer futás útvonalát kell rögzíteni az applikáció segítségével. A 17-es szám sem véletlen. 2004. május 1-én csatlakozott Magyarország az Európai Unióhoz, így ez lesz a 17. alkalom, hogy az eseményt hazánkban is megtiszteljük.

Az itthoni rendezvény a hivatalos „Európa Pont” Facebook oldalán lesz élőben követhető.

Források: 1, 2, 3, kiemelt kép, kép1, kép2