magyar

Magyarország rejtett kincsei

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Hova mentek nyaralni? Hangzik el minden egyes nyár előtt a kérdés. A legtöbben legtöbbször azt felelik rá, hogy mindenképp külföldre. Meg is értem, hiszen annyi csodálatos látnivaló van a világban. De mi lenne, ha Magyarországon is körülnéznénk? Itt is rengeteg csodás tájkép fedi fel magát, ha egy kicsit kutakodunk. De lássunk néhány példát ezekre.

Megyer-hegyi tengerszem

Sárospatak közelében, a Megyer hegyen található az egyik legszebb természeti csodánk. A vulkáni eredetű hegyen kőbánya működött. A fejtési gödörben alakult ki egy tó, amit ma tengerszemnek hívunk. A tó körül 70 méteres sziklafalak magasodnak. A tengerszemet a Malomkő tanösvényen keresztül közelíthetjük meg.

magyar

Egerszalók sódombjai

A sódombokat 1961-ben fúrt kút hévízforrása épített. A domboldalon lefolyó kb 68 fokos ásványi anyagokban gazdag gyógyvíz 1200 négyzetméteres látványos mészkőlerakódást épített, amely a mai napig folyamatosan építi. A sódomb bárki számára ingyenesen látogatható. Éjszaka a szivárvány színeiben kivilágítva csodálhatjuk meg.

magyar

Arlói-tó

A tó Borsod-Abaúj-Zemplén megyében található, a Hódos-patak völgyében. A földcsuszamlás következtében keletkezett a tó. Ezenkívül csak egyetlen ilyen tó létezik Európában, ami pedig a Gyilkos-tó. A különleges természeti képződmény 8 hektáros területen fekszik, a partja alkalmas kempingezésre, de a környező faházakban meg is tudsz szállni.

magyar

Rudabányai bányató

Egy misztikus hangulatú, eldugott helyen az országunknak. Azúrkék vize vörös árnyalatú sziklafalak között nyújtózik. Minden évszakban más és más csodában pompázik, viszont bármennyire is csábító a víz, a tóban fürödni tilos. Régészetileg is fontos hely, hiszen itt bukkantak rá Rudi, a 12 millió éves előember maradványira. A tó nagyjából 80 méter széles, 300 méter hosszú, néhol eléri a 60 méter mélységet. 

Fülöpházi homokbuckák

A fülöpházi homokbuckákat az teszi különlegessé, hogy itt vannak Magyarország utolsó mozgó homokbuckái, ahol még ma is megfigyelhetjük a szél építő munkáját. A hossza 8500 méter, egész évben látogatható gyalogosan, viszont nyáron inkább a kora reggeli vagy a késő esti látogatás a legjobb a meleg miatt. A Garmada ösvényen 14 állomást találhattok.

Szalajka völgy

A Bükk hegység és az ország egyik legszebb magashegységi völgye. A Fátyol vízesés hazánk egyik természeti ajándéka. A karsztforrásokból eredő patakok vizéből lerakódott mésztufa lépcsősszerű képződményt hozott létre, rajta fátyolosan lezúduló tiszta víz csodálatos látványt nyújt. Feltétlenül nézd meg: Szalajka patak, Sziklaforrás, Szabadtéri Erdészeti Múzeum.

magyar

Rám-szakadék

A Rám-szakadék Dobogókő és Dömös között nagyjából 1 km hosszan húzódik. A szurdokban, a szűk falak között összességében 112 méteres szintkülönbséget kell leküzdeni. A természeti adottságai miatt az egyik legnehezebben járható magyarországi jelzett turistaútvonalnak tartják. Éppen ezért 2005-ben egyeztetések alapján a nehezen járható szakaszokra rozsdamentes acélból készült létrát és kapaszkodó korlátokat helyeztek ki. 

Aggteleki Cseppkőbarlang

A cseppkőbarlang területén 273 barlangot találtak, melyek közül 23 fokozottan védett. 1995-ben az UNESCO világörökség részévé nyilvánította. A leghíresebb látványossága az Aggtelek és Jósvafő alatt húzódó Baradla-barlang. A barlang 30 km hosszú, ebből 22 km Magyarországon, míg 8 km Szlovákián keresztül vezet. 2 órás barlang túrát tehetsz meg, ami a Baradla-barlang leghosszabb, villanyvilágítással ellátott szakasza. 

Tatai fényes tanösvény

A Tatai tanösvény a Fényes fürdő 30 hektáros természetvédelmi területen fekszik. Az 1350 méter hosszú tanösvény egy cölöpsétányon vezet végig. 18 állomáson keresztül ismerkedhetünk meg a karsztforrások világával. 

Bauxit földtani Park

A Gánti bánya egykor Európa legnagyobb bauxit termelői helye volt. Ma pedig páratlan marsbéli, vörös dombokon sétálhatunk végig rajta. Kb. 127500 m² területű a bányagödör és 28 méter magas. A színárnyalatai a különböző ásványok miatt a sárgától egészen a lilás pirosig terjednek. Az itt kialakított 3,5 km-es tanösvényen 13 állomás van, 1-1,5 óra alatt végig járható. Az úton ismertető táblák segítségével tudsz olvasni a múltról.

Ez csak pár csodálatos helyszín, mai megtalálható ma Magyarországon, de ezen kívül rengetegre bukkanhatunk még, néhány perces kereséssel. Mindenképpen fontosnak tartom, hogy a külföldi utak mellett a magyarországi látványosságokat is megnézzük, hiszen láthatjátok, hogy itt is mennyi csodálatos természeti képződmény jött létre az évek alatt.

Ti szoktatok Magyarországon  belül kirándulni?

Hova mennétek szívesen?

Források: 1, 2, 3, kiemeltkep, Kep1, Kep2, Kep3, Kep4, Kep5, Kep6, Kep7, Kep8, Kep9, Kep10

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.