lángos

A hely, ahol akkora lángost adnak, hogy utána egy napig nem vagy éhes: Maci Lángosozó

+1
2
+1
0
+1
4
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

A lángos tipikusan az a magyar étel, amit mindenki szeret. A magyar ember viszont ezen “street food”-ot kizárólag strandok közelében fogyasztja, ahol megszokhattuk, hogy minőségtelen tésztát sütnek ki olyan olajban, amit valószínűleg még a rendszerváltás környékén cserélhettek ki utoljára, és kenik meg vizezett tejföllel, az olcsó sajtot pedig meg se említsük.

Pécsen viszont 9 éve működik egy zseniális hely, ahol megkóstolhatjuk, hogy milyen is a jó lángos.

Szalay Gábor 2013 márciusában nyitotta meg a Maci Lángosozót a Szigeti út 51-es szám alatt, 10 perc sétára a PTE ifjúság úti campusától. A lángosok szeretete édesanyja hódmezővásárhelyi lángosozójától ered, és ő volt az, aki bevezette őt ezen étel készítésének mesterségébe. És hogy miért pont Maci? Szalay Gábor mindig is szerette ezeket az állatokat és ez meg is látszik az éttermen: valószínűleg itt található az egy négyzetkilométerre jutó legtöbb plüss medve Magyarországon, konkrétan nincs olyan zuga a helynek, ahol ne néznének vissza ránk a bocsok.

Amúgy a hely tökre korrekt, van néhány asztal, ahol kényelmesen le lehet ülni, miután kikértük a lángosunkat, szóval felejtsük el a szocializmusból megmaradt korhadó balatoni fabódék nyomorgó hangulatát.

a

A lángosok teljesen átlagos kelt tésztából készülnek, amit (és itt van a csavar) zsírban sütnek ki. Itt el is érkeztünk ahhoz, hogy miket is raknak rá. A rövid válasz az lenne, hogy mindent: megszámlálhatatlan sok fajtát sütnek. Vannak a hagyományos lángosok, szokásos feltétekkel úgymint tejföl sajt, hagyma, bacon stb. Ami ennél már érdekesebb és azt gondolom ez ennek a helynek a leginkább menőbb része, azok a töltött lángosok, amiből tényleg irgalmatlanul sok fajta van. Szalámi, sonka, sajt, csemegeuborka, virsli, gomba, de még bolognai, hamburgerhús, chilis bab, sőt még csülköt is töltenek lángosba.

Ezek még csak a sós lángosok voltak, de vannak ám édesek is. Igen édes lángos, ami elsőre rettentő furának hangzik, de érdemes kipróbálni a lekváros lángost is, de akár desszertnek kérhetünk palacsintákat is. A megnyitás óta a 20 lángos fajtából lett 200 és ez folyamatosan bővül úgy, hogy ezt sokszor a törzsvendégek kérésére rakják rá az étlapra. A legújabb lángos példának okáért a gorgonzolás. Szalay Gábornak melyik is a kedvenc lángosa? A kérdésemre csak annyit válaszolt, hogy az összes. Plusz pont, hogy lehet személyre szabni is és azt tudunk belepakoltatni, amit csak szeretnénk, persze egy bizonyos határig, mert hát itt is vannak extrémitások, voltak olyanok, akiknél már teljesíthetetlenül sok hozzávalót tartalmazott volna a lángos.

Azt hiszem, hogy amit itt lehet enni az a maximum, amit ki lehet aknázni a lángos készítés művészetéből. Amint felvágjuk egyből omlik ki a tésztából az a rengeteg hozzávaló a sajttal egybesütve. Az íze pedig olyan, amilyennek egy töltött lángosnak lennie kell. Én egy gombás tejfölös lilahagymás sajtos lángost kértem és az ízéről annyit, hogy zseniális volt.

Kívül ropog belül puha és ahogy ezek a töltelékek összesülnek a sütés során az rettentő finom ízélményt ad. Egy ilyen után nehéz lesz újra az alap sajtos tejfölöset enni. Az adag pedig hatalmas, felejtsük el a fejünkben élő tenyérnyi lángosokat. Ezek brutálisan nagyok a hagyományos lángosok akkorák például mint egy tisztességesebb pizza. Egy ilyen adag elfogyasztása után az ember meg sem bír mozdulni és biztos nem lesz szüksége ételre az elkövetkezendő egy napban.

lángos

Természetesen ezt le is kell öblítenünk valamivel és itt ezt meg is tudjuk tenni: a szokásos üdítő kínálat mellett nyáron hideg, télen pedig meleg teát adnak, ez az az ovis tea, ami mindenkiből nosztalgikus emlékeket hoz elő. Az ára pedig meglepően elfogadható. Az a lángos, amit én ettem 1450 Forint volt, de egy sajtos tejfölös is csak 1100 Forint a palacsinták pedig 120 és 250 Forint között mozognak, ez strandárak léptékével mérve olcsó és itt még egyszer megjegyezném, hogy egy átlagembernek ez minimum két étkezés, nem egy.

Aki Pécs ezen felén lakik vagy jár egyetemre annak mindenképpen ajánlom a Maci Lángosozót, mert ár-érték arányban nehezen lehet olyan helyet találni az országban, ahol ilyen minőséget ilyen kedvező áron lehet kapni.

Képek forrása: Saját forrás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük