megan

M3GAN – A világunkba kódolt hiba – Filmajánló

+1
5
+1
0
+1
2
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Ha belegondolunk, világunk az elektronikai eszközökre, és a traumáink velük való leplezésére épül. A folyamatos közösségi médiára való posztolás, illetve hogy folyamatosan körül vesznek minket ezek az eszközök csak azt segítik elő sokszor, hogy a problémáinkat, konfliktusainkat, és belső félelmeinket a szőnyeg alá söpörjük, vagy másokra vetítsük ki. 

Erre elég csak a folyamatos likevadászatot említeni, és az online bullyingot. Úgy tekintünk a közösségi médiára, mintha azt határozna meg minket, a „kütyüket” célként kezeljük, és nem eszközként. Pontosan erről szól a Megan című film is.

Miért is érdemes megnézni? Ebben a cikkben erre kaphattok választ.

világ

A telefonon való pötyögés mögött húzódó traumák

A legelején Katie anyukája és apukája vitáznak az autóban.  Az édesanyja szerint túl sok időt tölt telefonozással az autóban, az apukája szerint pedig addig is csöndben van, és nem rugdossa a széket. Ez viszont csak egy álindok a vitájuknál.  Érződik, hogy e mögött sokkal nagyobb probléma bújik meg, ami sosem fog megoldódni.

A kislány szülei meghalnak a balesetben. A traumák sora csak folytatódik. Katiet rendkívül megviseli a szülei halála, és nagynénje, Kate próbálja minden igyekezetével megadni, amire szüksége van, viszont a külső tényezők közbeszólnak. 

Kate és Katie kapcsolata

Ha érdekelnek titeket a komplex emberi kapcsolatok, illetve jellemvonások, akkor ez a ti filmetek. Személy szerint Katie és Kate kapcsolatát tartottam a legérdekesebbnek, főleg Katie jellemét. Hiába mond keveset, a megnyilvánulásai, a nonverbális kommunikációja, tettei nagyon sok mindent elárulnak. 

Elviselhetetlen számára szülei halála, és ezt Kate-re tudattalanul rá is vetíti.  Valamint az is frusztrálja a lányt, hogy konkrétan nincs semmi, ami feledtethetné az egészet, ami történt. Kate pedig mindig is jobban értett az elektronikai eszközökhöz szakmája miatt, mint a gyerekneveléshez. Ragaszkodik Katiehez, viszont úgy érzi, ellene vannak, mindenki vagy bele akar szólni, hogyan nevelje Katiet vagy el akarják venni tőle.  Aztán beékelődik kapcsolatukba Megan.

film

Megan: A megváltó vagy a mestermanipulátor?

Mindenki a tökéletességre törekszik, Kate is így volt vele. Létre szeretett volna hozni egy tökéletes játékot, ami leveszi a szülők számáról a terhet. Hiába törekszünk azonban a tökéletességre, hiába uralkodik, rajtunk a saját maximalizmusunk, egy valamit be kell látnunk: Teljesen tökéletest nem tudunk alkotni. 

Ha valami annak látszik, akkor lehet egy mély és nagy hiba lakozik a dolog mélyén.  Már akkor is, amikor Kate elkezdett rajta dolgozni, megmagyarázhatatlan hibák jelentek meg  Megannél, akinek a tökéletes robotbaba szerepet kellett volna betöltenie.  Azért alkotta meg őt, hogy a gyerekek számára boldogságot, megnyugvást hozzon, hogy úgy érezzék, szeretve vannak.  Az egy másik kérdés, hogy végül a saját érdekeit kezdte el nézni.

Hiba a rendszerben

Ez a film remekül bemutatja azt, hogy konkrétan hogyan is manipulálnak egész életünkbe minket az elektronikus eszközök. Katiet is teljesen függésbe tartotta Megan.  Személy szerint a film nézése közben azt hittem, hogy csak túlféltésből olt ki életet, viszont, ahogy a filmben is elhangzik, új elsődleges felhasználót választ: önmagát. 

 

Szépen lassan ugyanúgy átveszi Kate és Katie életén a hatalmát, mint az internet a mai pubertáskorúakon: mindkettő esetben az irányításról, a tudattalan kontrollról van szó. Sokszor, amikor a kamaszok keresik az útjukat, és nem akarnak többé függeni a szüleiktől, paradoxon módon a social médián fellelhető véleményektől, a telefonjuktól számítógépjeiktől. Ugyanez volt Katienél és Katenél: mind a ketten függtek Megantól. 

Kate nem akarta belátni, hogy túlságosan függ tőle, hisz maga is inkompetensnek érzi önmagát Katie nevelésében, a környezettől is ezt kapja, úgyhogy azt csinálja, amihez mindig is értett: A kütyük világába menekül. Katie pedig úgy érzi, hogy konkrétan ez a robot az egyetlen barátja, amire számíthat. 

A külső tényezők

Habár a fő sztori Katie köré csoportosul, a mellékszálak is nagyon érdekesek.  Részletorientált embereknek ezért is ajánlom ezt a filmet, mert a kis, apró, elgondolkodtató részek még érdekesebbé teszik a filmet. Amikor már az elején nem működött a robot, akkor nagyon jól körvonalazódik Davenek, Kate főnökének jelleme.  

Már maguk az apró hibák is sejtetnek valamit. Valamint a szomszéd viselkedése, a kutyához és emberekhez való viszonya is egy érdekes szempont. Rendkívül fontos társadalmi kritikának tartom ezt a részét. Különösen az a része fogott meg, amikor a viselkedészavaros gyermeket a szülő zseninek állítja be. Így kompenzálja azt, hogy egyszerűen tanácstalan a saját gyermekével kapcsolatban

Összességében kiknek is ajánlom ezt a filmet? Aki vevő arra, hogy görbetükröt állítsanak számára, hisz egy óriási globális problémát fogalmaz meg: az elektronikus eszközök függésében élünk, már kisbabakorunktól, és nem eszköznek tekintjük ezeket, hanem életcélnak. Továbbá úgy gondolom, hogy mindenki számára egy remek film, akit érdekelnek az emberi kapcsolatok, valamint a manipuláció témaköre. 

Képek: Kiemelt, Kép 1, Kép 2Kép 3 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük