liminal-spaces-kulonos-terek

Liminal Spaces – különös terek

+1
3
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

A Reddit az utóbbi évek egyik legnagyobb ütemben növekvő közösségi oldala. Általában a felhasználók nagy része híreket fogyaszt, mémeken nevet, vagy éppen különböző fórumokban másokkal társalog. Azonban ezen tartalmak mellett érdekes jelenségekre bukkanhatunk. Ilyen a Liminal Spaces is, amely egyszerre kelti fel az összeesküvés-hívők, a művészek és a sci-fi fanok érdeklődését. Hogy mégis mi ez a jelenség és miért ilyen rejtélyes, az cikkünkből kiderül. 

Meghatározás

A Liminal Spaces (kvázi: határon lévő terek) alapvetően egy építészeti kifejezés, amely a kiinduló- és a célpont közötti fizikai tereket jelenti. Ilyenek például a folyosók, repülőterek és utcák. Az internetes nyelvben azonban az utóbbi években más jelentés társul ezen kifejezés mellé. Itt sokkal inkább bármilyen, emberek által épített üres helyre alkalmazható a Liminal Spaces, amely bármilyen szubjektív okból disszonánsnak tűnik a valósággal. Sok felhasználó úgy jellemzi ezeket a helyeket, mintha álmukban már jártak volna ott vagy éppen furcsán ismerősnek tűnnek, esetleg elégikusan hatnak. Lehet ez például egy bevásárlóközpont hajnali 4 órakor, vagy egy iskola folyosója nyáron. Az én személyes kedvencem, amikor egy késő esti mozizás után lépek ki a Pécsi Pláza parkolójába. 

Vissza a forráshoz

Akárcsak sok más internetes jelenség, a Liminal Spaces gyökerei is a 4chan-hez nyúlnak vissza. Innen indult ugyanis 2019-ben a backroom mém. Egy névtelen felhasználó egy üres folyosóról készült fotót tett közzé, amelyet négyzet alakú mennyezeti lámpák világítanak meg, és amelynek falait monoton sárga tapéta borítja. Erre a képre egy másik felhasználó válaszként írt egy rövid horrortörténetet, ami a mém kialakulását eredményezte.

“Ha nem vigyázol, és rossz helyen ragadsz kint a valóságból, a backroomban fogod végezni, ahol nincs más, csak a régi nedves szőnyeg bűze, az egyszínű sárga őrület, a fénycsövek végtelen háttérzaja a maximumon zümmögő fénycsövekből, és körülbelül hatszázmillió négyzetkilométernyi véletlenszerűen szegmentált üres szoba, ahol csapdába eshetsz. Isten mentsen meg, ha hallasz valamit a közelben bolyongani, mert az biztos, hogy hallott téged.”

A kép nyomasztó atmoszférája és a hozzá írt rövid horrorsztori sok internetezőt magával ragadott, így elindult az őrület, mely során a felhasználók hasonló hangulatú fotókat, rajzokat kerestek és osztottak meg egymással. 2019. augusztus 14-én létre is jött az r/LiminalSpace fórum a Redditen. Az oldal a hasonló jellegű képek online gyűjtésének legnagyobb csomópontjává nőtte ki magát, jelenleg közel 370 ezer tagja van a közösségnek. Az igazán nagy lendület még 2020 áprilisában érkezett, akkor hirtelen gyorsasággal tízezrek kezdték el követni a fórumot. Nem véletlen, hiszen a karantén által létrejött új, szokatlan helyzet rezonált a Liminal Spaces jelenséggel. Korábban népszerű, élettel teli helyek váltak a magány szigetévé több hónapra. 

Kiváltott hatások

Hogy mégis mi ennek a jelenség sikerességének az oka, illetve, hogy ezek a terek miért váltanak ki belőlünk ilyen érzéseket, több magyarázat is született. A Liminal Spaces esztétikája a kísérteties, nosztalgikus és aggasztó érzésekhez kapcsolódik. Például egy üres lépcsőház vagy kórházi folyosó éjszaka baljósnak vagy hátborzongatónak tűnhet, mivel ezek a helyek általában tele vannak élettel és mozgással. Ezeken a fotókon általában nincs emberi alany, és sok esetben a belső terek egyáltalán nem rendelkeznek ablakokkal. A külső ingerek (például beszélgetések, mozgó emberek vagy bármilyen dinamika) hiánya túlvilági és elhagyatott légkört teremt.

Fontos leszögezni, hogy nem minden fotó lesz mindenkire hatással, néhányan valószínűleg nem fognak érezni semmit egyes képek iránt. Leginkább ez azért lehet, mert a fő mozgatórugó, a nosztalgia elmaradhatatlan része, hogy legyenek emlékeink, melyek kapcsolódnak a képen látható helyhez. Akár megjelenésében, akár hangulatában, de kapcsolódik a fotón lévő hely egy korábban általunk is látott helyhez. Egyes képeken pedig megjelenhetnek olyan részletek, amelyekhez a nézőnek nincs semmilyen kapcsolódó emléke.

Mivel több felhasználó úgy fogalmazott, hogy a helyek ismerősek, mintha egy másik életben látták volna őket, egyesek a reinkarnáció elméletével hozzák összefüggésbe a Liminal Spacest. Ez könnyen megmagyarázható; mivel az emberek többsége járt már olyan helyeken, amelyek nagyon hasonlítanak a képen láthatóra, bevásárlóközpontokban, régi házakban, 80-as, 90-es évekbeli, lepusztult berendezésű helyeken úgy érzi, mintha már járt volna a fotón ábrázolt helyen. 

Titeket milyen érzések fognak el a cikkbe csatolt képek láttán? Nosztalgikus, esetleg hátborzongató hangulatot árasztanak? Kíváncsian várjuk, miként hatnak ezek a terek a PEM olvasóira!

U.i.: Ha bejött a téma, menjetek fel az r/LiminalSpace-re, amely megtekintéséhez a The Weeknd új albumát, a Dawn FM-et ajánlom.

források: 1, 2, 3

Képek forrása: r/LiminalSpace