forró

Legjobb forró italok őszre – nem csak kávéimádóknak

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Az őszi hidegekben szerintem mindenki legszívesebben maga köré tekerne egy vastag pokrócot, miközben a kandalló előtt egy jó meleg forró csokit kortyolgatna. De a forró csoki helyett néha-néha kipróbálhatunk pár kissé izgalmasabb alternatívát is. Hisz ki ne imádná a tipikus őszi ízeket úgy mint a fahéjt, vagy a sütőtököt, melyek rengeteg vitamint és nyomelemet tartalmaznak, lásd. vitamin kisokos őszre. Épp ezért most mutatok egy pár receptet a hideg őszi reggelekre, ami talán pótolja a kandalló, és a pokróc hiányát.

1. Karamell Brûlée Latte

nehézség: könnyű

forró

Tipp: Ha szereted a Starbucks kávékat, csak a sok buli elvitte az árát, akkor ez a recept garantáltan tetszeni fog, és csak öt összetevő kell hozzá!

Házi karamellszószhoz:

  • 12.5 dkg cukor
  • 2 ek. víz
  • 75 ml habtejszín
  • 2.5 dkg vaj
  • 1 csipet só

Lattéhoz:

  • 250 ml tej (lehet növényi tej is)
  • 2-3 ek. házi karamellszósz
  • 1 tk. vanília kivonat
  • 3-4 shots eszpresszó
  • díszítésképp tejszínhab és házi karamellszósz

Először is elkészítjük a házi karamellszószunkat, amely tényleg pofonegyszerű, hisz egy edényben közepes tűzön felmelegítjük a cukor és a víz keverékét, majd aranybarnára karamellizáljuk.  Lehúzzuk a tűzről, és közben hozzáadjuk a tejszínt, a vajat és végül a sót. Ha idáig eljutottunk, akkor már tényleg nem ronthatunk el semmit, mivel a lattéhoz való alapanyagokat csak összekeverjük, és már kész is a kávénk, melyet tálaláskor tejszínhabbal, és karamellszósszal díszíthetünk.

2. Mézeskalács smoothie

nehézség: könnyű

forró

Tipp: Kicsit előrehoznád a karácsonyt, de csak ízekben? Akkor ez lesz a legjobb választás.

  • 250 ml langyos tej 
  • 1 kisebb alma darabokra vágva
  • ½ ek. őrölt gyömbér
  • ½ ek. őrölt fahéj
  • egy csipet őrölt szegfűszeg
  • 1 ek. juharszirup, vagy cukor
  • 1 tk. vanília kivonat
  • díszítésképp tejszínhab, egy-két összemorzsolt mézeskalács 

Ez a recept talán még az előzőnél is egyszerűbb, ugyanis csak egy turmixgép segítségére lesz szükségünk, melybe mindent beledobunk, és simára turmixolunk, majd pohárba töltjük, és díszítjük tejszínhabbal, és rámorzsoljuk az egy-két megmaradt mézeskalácsot.

3. Pumpkin spice latte

nehézség: könnyű

forró

Tipp: Tipikus őszi íz, szín, fűszerezés, és az őszi hangulatot is átadja!

  • 100 g sütőtök
  • 2 kávéskanál fahéj
  • fél  tk. szegfűszeg
  • fél tk. szegfűbors
  • 1 tk. gyömbér
  • 1 tk. szerecsendió
  • 1 teáskanál vanília kivonat
  • 3 dl tej
  • 100 ml eszpresszó

A recept kulcsa a sütőtökpüré elkészítése, melyet legegyszerűbben egy botmixerrel tudunk elkészíteni, de akár készen meg is vehetjük a boltban. Ebbe a pürébe fognak jönni a fűszerek, melyeket gondosan elkeverünk benne. Közben lefőzzük az eszpresszót, és már minden készen is áll az italunk összeállításához. Egy bögrében, a kb. 3-4 teáskanálnyi pürénkhez hozzákeverjük a forró eszpresszót, majd a tejet, és ízlés szerint rakjuk bele végül a cukrot. Tetejét tejszínhabbal díszíthetjük, de fontos, hogy a fahéj innen se maradjon le!

4. Klasszikus chai latte

nehézség: könnyű

forró

Tipp: Teaimádók figyelem! Jellemző fűszerek, melegség és TEA!

  • 3 db chai teafilter
  • 2.5 dl víz
  • 2 dl tej
  • 0.5 dl habtejszín
  • 0.5 tk. fahéj
  • 1 csipet kardamom
  • 1 csipet szegfűszeg
  • 1 csipet gyömbér
  • 1 csipet szerecsendió
  • 1 csipet szegfűbors

Először is lefőzzük a teafiltereket kb. 2,5 dl vízzel, amíg ázik belekeverjük a fűszereket, és ízlés szerint cukrozzuk. 1 perc után kivesszük a teászacskókat, majd a kész teát botmixerrel összehabosítjuk a tejjel, és a tejszínnel. Végül poharakba öntjük és tetszés szerint dekoráljuk.

5. Alkoholmentes sütőtökös tojáslikőr

nehézség: közepes

forró 

Tipp: Alkohollal is ugyanúgy elkészíthető!

  • 500 ml tej
  • 3 ek. sütőtökpüré
  • 1 tk. vanília kivonat
  • 200 ml habtejszín
  • 1 és ½ tk. őrölt szerecsendió
  • 2 szobahőmérsékletű tojás
  • 3 szobahőmérsékletű tojás sárgája
  • 60g cukor
  • ¼ tk. só

Egy lábasban közepes lángra feltesszük a sütőtökpürét és a részleteiben hozzáadott tejet a vanília kivonattal együtt. Egy másik tálban összekeverjük a tojásokat, a tojások sárgáját, a cukrot, és a sót. A keveréket külön feltesszük melegedni, ez nagyjából 3-5 perc alatt szépen besűrűsödik. Ekkor mehet hozzá a hasonló hőmérsékletű tej. Az így kapott keveréket még öt percig melegítjük, majd levesszük a lángról, és hozzáadjuk a szerecsendióval összekevert tejszínt. A kész likőrünket tejszínhabbal, tetején megszórva fahéjjal tálalhatjuk.

 

 

forrás: 1 

kép: kiemelt, 1, 2, 3, 4, 5