Az őszi hidegekben szerintem mindenki legszívesebben maga köré tekerne egy vastag pokrócot, miközben a kandalló előtt egy jó meleg forró csokit kortyolgatna. De a forró csoki helyett néha-néha kipróbálhatunk pár kissé izgalmasabb alternatívát is. Hisz ki ne imádná a tipikus őszi ízeket úgy mint a fahéjt, vagy a sütőtököt, melyek rengeteg vitamint és nyomelemet tartalmaznak, lásd. vitamin kisokos őszre. Épp ezért most mutatok egy pár receptet a hideg őszi reggelekre, ami talán pótolja a kandalló, és a pokróc hiányát.
1. Karamell Brûlée Latte
nehézség: könnyű
Tipp: Ha szereted a Starbucks kávékat, csak a sok buli elvitte az árát, akkor ez a recept garantáltan tetszeni fog, és csak öt összetevő kell hozzá!
Házi karamellszószhoz:
- 12.5 dkg cukor
- 2 ek. víz
- 75 ml habtejszín
- 2.5 dkg vaj
- 1 csipet só
Lattéhoz:
- 250 ml tej (lehet növényi tej is)
- 2-3 ek. házi karamellszósz
- 1 tk. vanília kivonat
- 3-4 shots eszpresszó
- díszítésképp tejszínhab és házi karamellszósz
Először is elkészítjük a házi karamellszószunkat, amely tényleg pofonegyszerű, hisz egy edényben közepes tűzön felmelegítjük a cukor és a víz keverékét, majd aranybarnára karamellizáljuk. Lehúzzuk a tűzről, és közben hozzáadjuk a tejszínt, a vajat és végül a sót. Ha idáig eljutottunk, akkor már tényleg nem ronthatunk el semmit, mivel a lattéhoz való alapanyagokat csak összekeverjük, és már kész is a kávénk, melyet tálaláskor tejszínhabbal, és karamellszósszal díszíthetünk.
2. Mézeskalács smoothie
nehézség: könnyű
Tipp: Kicsit előrehoznád a karácsonyt, de csak ízekben? Akkor ez lesz a legjobb választás.
- 250 ml langyos tej
- 1 kisebb alma darabokra vágva
- ½ ek. őrölt gyömbér
- ½ ek. őrölt fahéj
- egy csipet őrölt szegfűszeg
- 1 ek. juharszirup, vagy cukor
- 1 tk. vanília kivonat
- díszítésképp tejszínhab, egy-két összemorzsolt mézeskalács
Ez a recept talán még az előzőnél is egyszerűbb, ugyanis csak egy turmixgép segítségére lesz szükségünk, melybe mindent beledobunk, és simára turmixolunk, majd pohárba töltjük, és díszítjük tejszínhabbal, és rámorzsoljuk az egy-két megmaradt mézeskalácsot.
3. Pumpkin spice latte
nehézség: könnyű
Tipp: Tipikus őszi íz, szín, fűszerezés, és az őszi hangulatot is átadja!
- 100 g sütőtök
- 2 kávéskanál fahéj
- fél tk. szegfűszeg
- fél tk. szegfűbors
- 1 tk. gyömbér
- 1 tk. szerecsendió
- 1 teáskanál vanília kivonat
- 3 dl tej
- 100 ml eszpresszó
A recept kulcsa a sütőtökpüré elkészítése, melyet legegyszerűbben egy botmixerrel tudunk elkészíteni, de akár készen meg is vehetjük a boltban. Ebbe a pürébe fognak jönni a fűszerek, melyeket gondosan elkeverünk benne. Közben lefőzzük az eszpresszót, és már minden készen is áll az italunk összeállításához. Egy bögrében, a kb. 3-4 teáskanálnyi pürénkhez hozzákeverjük a forró eszpresszót, majd a tejet, és ízlés szerint rakjuk bele végül a cukrot. Tetejét tejszínhabbal díszíthetjük, de fontos, hogy a fahéj innen se maradjon le!
4. Klasszikus chai latte
nehézség: könnyű
Tipp: Teaimádók figyelem! Jellemző fűszerek, melegség és TEA!
- 3 db chai teafilter
- 2.5 dl víz
- 2 dl tej
- 0.5 dl habtejszín
- 0.5 tk. fahéj
- 1 csipet kardamom
- 1 csipet szegfűszeg
- 1 csipet gyömbér
- 1 csipet szerecsendió
- 1 csipet szegfűbors
Először is lefőzzük a teafiltereket kb. 2,5 dl vízzel, amíg ázik belekeverjük a fűszereket, és ízlés szerint cukrozzuk. 1 perc után kivesszük a teászacskókat, majd a kész teát botmixerrel összehabosítjuk a tejjel, és a tejszínnel. Végül poharakba öntjük és tetszés szerint dekoráljuk.
5. Alkoholmentes sütőtökös tojáslikőr
nehézség: közepes
Tipp: Alkohollal is ugyanúgy elkészíthető!
- 500 ml tej
- 3 ek. sütőtökpüré
- 1 tk. vanília kivonat
- 200 ml habtejszín
- 1 és ½ tk. őrölt szerecsendió
- 2 szobahőmérsékletű tojás
- 3 szobahőmérsékletű tojás sárgája
- 60g cukor
- ¼ tk. só
Egy lábasban közepes lángra feltesszük a sütőtökpürét és a részleteiben hozzáadott tejet a vanília kivonattal együtt. Egy másik tálban összekeverjük a tojásokat, a tojások sárgáját, a cukrot, és a sót. A keveréket külön feltesszük melegedni, ez nagyjából 3-5 perc alatt szépen besűrűsödik. Ekkor mehet hozzá a hasonló hőmérsékletű tej. Az így kapott keveréket még öt percig melegítjük, majd levesszük a lángról, és hozzáadjuk a szerecsendióval összekevert tejszínt. A kész likőrünket tejszínhabbal, tetején megszórva fahéjjal tálalhatjuk.
forrás: 1