Ledecky hozta a lehetetlent, ikerpárok a dobogón – ez történt a hétfői versenynapon

+1
2
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

A hétfői verseny nap sem telt unalmasan a budapesti vizes világbajnokságon. Akadtak bőven érzékeny pillanatok ezen a napon is, például amikor Ledecky a falhoz ért. A magyarok jelenleg 0 éremmel rendelkeznek, de reméljük, hogy sikerül hamarosan gazdagodni is vele. 

Visszalépett, nem úszik többet a vizes vb-n

Chad Le Clos, Dél-Afrika olimpiai bajnoka már nem úszik a Duna Arénában zajló világbajnokságon. A 30 éves versenyző három számban indult, szombaton az 50 méter pillangón a selejtezőben (33. helyen végzett), hétfőn azonban kedvenc számában, a 200 méter pillangón nem volt látható. Le Clos olimpikon egészségügyi állapotára hivatkozva jelentette be, hogy visszavonul az úszástól. Egyelőre nem pontos információkkal nem rendelkezünk, hogy miért döntött úgy, hogy visszalép a világbajnokságtól, de valószínű, hogy rájött, hogy nincs csúcsformában, és nem akarja kockáztatni a sérülést. Bármi legyen is az oka, mi minden jót kívánunk neki a jövőbeni erőfeszítéseihez.

Le Clos lett az első dél-afrikai, aki olimpiai aranyérmet nyert úszásban, amikor a 2012-es londoni nyári olimpián megnyerte a 200 méteres pillangóúszást, megelőzve az amerikai úszólegendát, Michael Phelpset. Ugyanezeken a játékokon 100 méter pillangón ezüstérmet szerzett, valamint a 2016-os riói olimpián Phelpsszel és a magyar úszó Cseh Lászlóval hármas holtversenyben ezüstérmet szerzett. Le Clos emellett négy világbajnoki címet tudhat magáénak, köztük első helyezéseket 200 méter pillangón a 2013-as barcelonai és a 2017-es budapesti találkozón is. 

Három ikerpár a dobogón

A budapesti világbajnokságon egyedülálló dolog történt. Három ikerpár végzett az első három helyen a technikai szinkronúszás versenyében. A nem mindennapi hatosból a kínai Vang Liu-ji, Vang Csian-ji páros örülhetett a legjobban, hiszen ők álltak a dobogó legfelső fokára. Az ezüstérmet Marina és Vladislava Alexeyeva, a bronzérmet pedig Anna-Maria és Eirini Alexandri szerezte meg. Ez mind a hat sportoló számára hihetetlen teljesítmény, de különösen lenyűgöző a kínai ikrek számára, akik nemcsak aranyat nyertek, hanem ezzel új világrekordot is felállítottak.

ledecky

A magyarokat Farkas Linda Dóra és Gács Boglárka képviselte ezen a versenyen, akik a 19. helyen végeztek a pénteki selejtezőben. Az oroszok a sportág regnáló bajnokai, akik az ukrajnai háború miatt most nem tudnak részt venni a világbajnokságon. Az orosz csapat visszalépése miatt nagyobb figyelmet tudott minden más ország válogatottja kiharcolni magának. Ennek ellenére a magyar csapat bízik abban, hogy lesz még lehetőségük arra, hogy javítsanak és az álomponthatárt feljebb tudják tolni 80-ról. 

Műúszóink a top 10-ben végeztek

A magyar műugró válogatott a nyolcadik helyen végzett a csapat összetett döntőjében a budapesti vizes világbajnokságon hétfőn. Az aranyérmet az ukrán válogatott szerezte meg, az ezüstérmet Japán, a bronzot pedig Olaszország. Az Apáthy Anna, Barta Niké, Farkas Dóra Linda, Gács Boglárka, Götz Lilien, Hatala Hanna, Hungler Szabina Mercédesz, Regényi Adelin, Szakáll Panna és Taksonyi Blanka összeállítású magyar csapat 80,4667 pontot szerzett a döntőben, ezzel legyőzve a brazilokat és a thaiföldieket is. Úgy néz ki, hogy hamarosan eljöhet az az alkalom, hogy Magyarország akár érmet nyerjen szinkronúszásban a VB-n. A csapat sikere annál is inkább lenyűgöző, mivel nem számítottak favoritnak a verseny előtt. Gratulálunk a magyar csapatnak a történelmi győzelemhez!

Katie Ledecky újra világbajnok

Katie Ledecky ismét világbajnok női 1500 méteres gyorsúszásban! A 25 éves amerikai 15:30.15 perces idővel zsinórban negyedik bajnoki címét szerezte meg ebben a számban 2013, 2015, 2017 után. Továbbra is ő tartja a versenyszám világrekordját, azonban a 2022-es eredménye elmarad a csúcsától. Ledecky ötszörös világbajnok 800 méteres gyorsúszásban is. Az egyéni címei mellett Ledecky az Egyesült Államok váltócsapatának tagjaként is négy aranyérmet nyert. Széles körben úgy tartják, hogy ő minden idők egyik legnagyobb úszója.

Kenderesinek és Miláknak egyaránt járhat a taps

Eszméletlen hajrát produkált Kenderesi Tamás a középdöntőben. 200 pillangón 150 méternél még a hetedik helyen fordult, de az utolsó 50 méteren sikeresen felküzdötte magát és harmadikként végzett 1:54.79 idővel. Milák Kristóf már a bevonulásán motiváltnak tűnt és a közönség üdvrivalgására is érdemlően bólogatott, szinte fürdött már a sikerben. Vajon előre érezte, hogy mi fog történni a medencében?

Milák már az első karcsapások óta vezetett, bár az első 50 után lassabban úszott, mint délelőtt, a 100 méterhez érve már közel 1 másodperccel jobb volt, mint korábban. Eszméletlen tempót diktál, akihez nagyon felzárkózni se tudott egy versenytárs sem. Miláknak jött a forma, 1:52.39 kimagasló eredménnyel döntőbe jutott. Így a keddi esti döntőben, egyaránt szurkolhatunk két magyarnak is. Belegondolni is szívmelengető, milyen lenne két magyarral is dobogóra kerülni. 

Képek forrása: MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.