laterum-kollegium-pecsi-tudomanyegyetem-pecsi-egyetemista

„Az első félévem végére már meg is tapasztaltam a Laterum kollégium varázsát!”

+1
0
+1
0
+1
4
+1
0
+1
3
+1
3
+1
0

Egy számomra kedves témát, a pécsi Laterum kollégium bemutatását hoztam ma nektek. Én is ott voltam az első évemben, de ez a második és harmadik évben sem lesz másképp! Li Glóriát, a KOB megbízott elnökével készítettem egy interjút, hogy minél részletesebb betekintést nyerhessetek a kollégium életébe és működésébe.

Először is nagyon hálás vagyok, hogy elfogadtad a megkeresésem! Köztudott, hogy a Laterum a legrégebbi kollégium, mely 2002 óta üzemel e cél érdekében, ezért nem igazán jelölik meg az egyetemisták első helyen.

Emlékszem, gólyaként ez engem is megrémisztettek a képek, nem tudtam, mire számítsak. Mit tudnál mondani a leendő elsősöknek ezzel a hiedelemmel kapcsolatban, ennek megcáfolásaként?

li-gloria-laterum-kollegium-interjuLi Glória: A Laterum Kollégium egy igen sajátos kollégium. Amikor én leköltöztem Pécsre és először megláttam a kollégiumot, hogy teljesen őszinte legyek, könnybe lábadtak a szemeim. Törökbálintról jöttem, idegen városba kellett költöznöm, új közegbe kerültem és alig ismertem valakit. Az első félévem végére viszont már meg is tapasztaltam ennek a kollégiumnak a varázsát. Egy olyan kollégiumot képzeljünk el, ahol abszolút családias és befogadó légkör uralkodik. A hallgatók közvetlenek, barátságosak egymással, érdeklődnek és segítik egymást, ha valakinek szüksége van segítségre. Ez az egyik nagy előnye a Laterumnak. Ami még igazán különleges benne, hogy ez egy törzshelyként van jelen a pécsi egyetemisták életében. A legjobb egyetemi bulik a Laterumban kezdődnek, a hallgatók itt gyűlnek szívesen össze, és a legjobb kollégiumi események is itt vannak. Ha valahol, akkor ebben a kollégiumban igazán jól lehet más hallgatókkal ismerkedni, mivel mind az ottélés, mind a kollégiumi események során családias és közvetlen hangulatot teremtenek a hallgatók.

Mik azok a pozitív dolgok, amiket ez idő alatt megtapasztaltál, illetve ki tudnál emelni ezzel a kollégiummal kapcsolatban? Esetleg van valami, ami sajátos, egyedi benne?

Li Glória: Igen, már harmadik éve vagyok a Laterum Kollégiumban, illetve a Kollégiumi Diákbizottságban is. Az első két évemben KOB tagként, az idei évben már megbízott elnökként tevékenykedtem.

Amit kiemelnék még egyszer, hogy nagyon családias hangulat és közvetlen hallgatói élet van ebben a kollégiumban. Mindenki szívesen segít a másiknak, nyitott a többi hallgatóval szemben, ezért egy igazán jó közösség tud kialakulni minden évben, ahová jó visszatérni bármikor. Ezenkívül fontos kiemelni újra azt is, hogy tényleg sok program van a kollégiumban év közben (ha nincsen rendkívüli helyzet), ami feldobja a kollégiumi életét a hallgatóknak a sok tanulás mellett.

Mesélj kicsit a kolis életről! Miket csinálnak a Laterosok, amikor éppen nem tanulnak?

Li Glória: A Laterban azt is nagyon szeretem, hogy kiszámíthatatlan. Rengeteg váratlan dolog történt velem, amik kedves emlékként maradtak meg, tehát kicsit sem lehet azt mondani, hogy unalmas mindennapokat élnek át az ott lakó hallgatók.

A hallgatók, ha nem tanulnak épp minden erejükkel, akkor együtt főznek, tévéznek vagy csak beszélgetnek egy jót a társalgókban. Ezenkívül mindig van valamilyen közösségi program a hallgatók fejében, ami aztán majdnem mindig meg is valósul.

El tudnál mesélni valamilyen szép vagy vicces emléket, ami a Laterhoz köt?

Li Glória: Hú. Rengeteg élményem van ott, nehéz egyet kiragadni a sok közül. Az egyik legemlékezetesebb emlékem az, amikor a PEN-re (Pécsi Egyetemi Napok) hangolódtunk a kollégiumban a barátaimmal. Minden nap voltak izgalmas történések, minden nap együtt készülődtünk, amihez akár csatlakoztak hozzánk mások is a kollégiumból, megismertünk új embereket, együtt odautaztunk a buli helyszínre, ahol szintén megismerkedtünk új emberekkel és együtt voltunk ott egész éjszaka. Majd másnap kezdődött elölről ugyanez. Ez biztosan a legjobb egyetemi és kollégiumi emlékeim közé tartozik.

Sajnos most a vírus miatt nem volt lehetőség eseményeket, játékokat szervezni a kollégiumban. Fel tudnál párat idézni nekünk azok közül, amik voltak, és bízva reméljük, hogy lesznek is?

Li Glória: Minden évben rengeteg program van a Laterumban. A KOB tagjainak feladatai közé tartozik, hogy minél több programot szervezzenek egy tanév során. Amikor lehetőségünk volt, mindig szerveztünk valamilyen kis eseményt, mint például:

Beerpong („Laterpong”)

Laterum Farsang

Laterkarácsony

Later Kvízest(ek)

Közös bográcsozás

Laterum Vetélkedő

Ezeken az eseményeken mindig jó kis hallgatói közösség gyűlik össze egy igen tartalmas estét összehozva. Sőt, amikor még egyetemi buli is van az adott laterumos esemény után, akkor a hallgatók együtt is szoktak hangolódni a bulira és elmenni az adott szórakozóhelyre. Ezek biztosan a legjobb egyetemi emlékeim közé tartoznak.

Összességében mit gondolsz, jó választás a kollégium?

Li Glória: Abszolút. Én minden évben ezt a kollégiumot választom, és minden évben (még az ideiben is) kedves és maradandó emlékeket szereztem itt. Persze ehhez szükséges, hogy az ember nyisson a többi hallgató és az egyetemi programok felé. A Laterum akkor jó választás, ha szeretnél az egyetemi hallgatói közösség része lenni, szívesen ismerkednél hallgatótársaiddal, szereted a közösségi programokat és sok élményt szeretnél szerezni az egyetemi éveid alatt.

Összességében elmondhatjuk, hogy a Laterum koli egy szuper hely! Ha kedvet kaptál hozzá, bátran rakd be az első helyre, nem mellesleg ott találkozunk!