Last minute szilveszteri vacsora kezdőknek és haladóknak

+1
4
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

A karácsony kétségkívül az év legnagyobb ünnepe, gasztronómiai szempontból is. Alig egy héttel később azonban már érkezik a szilveszter és az újév, pont akkor, amikor már éppen kipihennénk a karácsonyi vacsorákat, és persze az ezzel járó munkát. Ebben a cikkben összegyűjtöttünk nektek néhány ötletet, amivel feldobhatjátok a vacsoraasztalt, vagy éppen könnyen megúszhatjátok a sütés-főzést az év utolsó napján.

Virsli

Abszolút klasszikus, és nem mellesleg pillanatok alatt elkészíthető, végtelenül egyszerű étel a virsli. Akár mikróban, és vízforralóban is elkészíthető. Mivel rengeteg fajtája van, a főzési idő is eltérhet, így ha bizonytalanok vagyunk, érdemes valamilyen konyhai eszközzel megszúrni a virslit, és igazából az egész ennyire egyszerű. Az elkészült virslik ízlésesen tálalva, például zöldségekkel egy salátaágyon, egyébként meglepően jól nézhetnek ki. 

Virslitekercs

Ha már úgy érzed, nagyobb kihívásra vágysz, jó választás lehet a virslitekercs. Az elkészült virsliket ezúttal kettévágjuk, és be is csomagoljuk: vékonyra szelt, kinyújtott levelestésztába tekerjük őket, és végül a keletkezett tekercsek tetejét megkenjük tojással, megszórjuk sajttal, berakjuk őket a sütőbe és 200 fokon, nagyjából negyedóra alatt megsütjük őket.

Kaszinótojás franciasalátával

A kaszinótojás és a franciasaláta két olyan étel, amit az ember vagy imád, vagy rá se bír nézni. Mindenesetre a páros elengedhetetlen eleme a szilveszteri menünek számtalan háztartásban. Akik tényleg teljesen elveszettnek érzik magukat a konyhában, beszerezhetik őket készen is a boltban, annak, aki viszont maga szeretné elkészíteni, szintén nem lesz nehéz dolga. Ez a recept például egész jól hangzik.

Bólé

Szintén egyszerű, de annál nagyobb sikere lehet egy ügyesen elkészített bólénak. Amire ehhez az ünnepi italhoz(?) szükséged lesz, az nem más, mint gyümölcs. Narancs, alma, mandarin, banán, kivi, erdei gyümölcs mix – ez mind mehet bele, aztán ízlés szerint fel lehet önteni pezsgővel, gyümölcslével, és persze vízzel hígítható. Hogyha az utolsó pillanatban vagy, akkor se kell izgulni, keress valami olyan gyümölcsöt, ami otthon van, és szeleteld bele azt! Akár mirelit és befőtt is mehet bele.

Hidegtál

Szintén azoknak szól ez az ötlet, akiknek már tényleg semmire nincs ideje. A hidegtál lényege röviden annyi, hogy üríts ki mindent a hűtődből, és aztán rendezd el esztétikusan egy csinos tányéron. A vállalkozó szelleműek gyúrhatnak fasírtgolyókat, ezenkívül nyerő lehet a sonkatekercs: gépsonkába tekerünk tormakrémet (a tormakrémnek több változata is van, itt van például néhány). Erre a tálra mehet a kaszinótojás is, felvágottak, paradicsom, paprika. A lényeg nem is annyira a tartalom, hanem a művészi kompozíció.

vacsora

Szerencsemalac

Hogyha az eddigi ötleteknél egy fokkal összetettebb, és látványosabb receptet keresel, próbáld ki ezt az aranyos receptet!

Ha nyolc malaccal számolunk, akkor 200 g lisztbe morzsoljunk 100 g vajat és 10 g élesztőt, majd keverjünk bele 50 gramm sajtot egy csipet sóval! Adjunk hozzá egy tojássárgáját és 1-2 evőkanál tejfölt, majd amikor a tészta összeállt, mehet hozzá egy kevés olaj (mondjuk egy teáskanál). Miután az olajat is beledolgoztuk a tésztába, pihentessük egy fél órát!

Ezután következik a tészta kinyújtása körülbelül fél centi vastagságra, majd kisebb és nagyobb köröket szaggatunk, ebben az esetben nyolc nagyot és 12 kicsit. A kis körökből nyolc darab lesz a malac orra, a maradék négyet négyfelé vágva pedig megkapjuk a füleket. A malacokat aztán tojássárgájával tudjuk összeilleszteni, fogvájókkal rajzolhatunk nekik orrlyukakat, és csinálhatunk nekik bors-szemet. Az összerakott malacokat lekenjük tojássárgával, majd előmelegített sütőben, 180 fokon 15 perc alatt sütjük meg.

szilveszter

Mit ne együnk újévkor?

Ugyan sokan csak legyintenek rá, a babona szerint újévkor nem szabad szárnyast vagy halfélét enni, mivel a baromfi elkaparja, a hallal pedig elúszik a szerencsénk. Ezt az elméletet eddig sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudták, mindenesetre fő az óvatosság. Újévkor érdemes lehet korhelylevest főzni, a cikk írója úgy hallotta, másnaposság ellen is jó. Nem maradhat el a klasszikus malacsült és a lencse sem, hiszen a malac szerencsét, a lencse pedig gazdagságot hoz az újévben.

Hogyha még mindig úgy érzed, hogy nem találtad meg a tökéletes fogást a szilveszteri menühöz, akkor ide kattintva egy korábbi cikkünket találod, ezeknél egy fokkal összetettebb receptekkel, emellett a cikk írója ezúton kíván szerencsés újévet minden hobbiszakácsnak, és persze minden kedves olvasónak.

Forrás: 1, kép2, borítókép, kép3, kép4, kép5: szerző

1 thought on “Last minute szilveszteri vacsora kezdőknek és haladóknak

  1. Nagyon jó ötletek jók a receptek és a képes illuszt1raciok!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük