Lakás és kollégium berendezési tippek

+1
0
+1
0
+1
2
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Minden ember életében eljön az a pont, mikor elhagyja a családi fészket és berendezi saját kis otthonát, legyen az időleges vagy végleges lakóhely. Cikkemben praktikus tanácsokkal és tippekkel szeretnélek ellátni titeket, hogy könnyen be tudjátok rendezni kollégiumi szobátokat vagy lakásotokat, és semmi se hiányozzon ahhoz, hogy otthonosan érezzétek magatokat.

Véleményem szerint az első és legfontosabb, amit meg kell említeni, az a tervezés. Gimnazista korom óta kollégiumban élek, és minden egyes tanév elején előveszem a pontokra szedett listámat, hogy mik azok a dolgok, amikre feltétlen szükségem lehet a beköltözéskor. Az ágyneműhuzaton keresztül az evőeszközökig minden megtalálható benne.

A lényeg, hogy miután bepakoltam a bőröndöket, a nagy zűrzavarban pontról-pontra átveszem a felírt tételeket, hogy semmi se maradjon otthon. Ez egy nyaralásra vagy hosszabb útra való felkészülést megelőzően is segítséget, biztonságérzetet nyújthat számunkra. A kellékek listáján kívül egy lakás berendezésénél is kulcsszerepet játszik a tervezés, hiszen az alapján vásárolhatunk be, valamint alakíthatjuk ki a megálmodott enteriőrt.

lak

A legszükségesebbek

Természetesen a lista elején ruhák, gyógyszerek, tisztálkodószerek és egyéb nélkülözhetetlen dolgok szerepelnek, azonban ezeken túl nem árt felírni még egy pár hasznos kelléket. Minden kollégium felszereltsége más és más, így ha már lakik/lakott ismerősötök az adott intézményben, ahova felvételt nyertetek, akkor érdemes nála – vagy a kollégium vezetőségénél – érdeklődni az ügyben, hogy milyen eszközöket kell magatokkal vinnetek. Lakótársaimmal például azzal szembesültünk beköltözéskor, hogy a blokkokban nincs sütő és mikrohullámú sütő, ami miatt egyikünknek hoznia kellett egy mikrót.

A kollégium ablakai legtöbbször (mint ahogy a Szalay László kollégiumban is, ahol én lakom) kültéri reluxával vannak ellátva, amivel nem lehet úgy besötétíteni, mint redőnnyel, így sötétítő függönyt is vittünk magunkkal a blokkba. Emellett egyesek levehető szúnyoghálót is használnak, mert elég sok rovar szokott berepülni a szobába. 

Abban az esetben, ha nem egyedül laksz a lakásban, kollégiumban, érdemes megbeszélni, hogy ki mit hoz magával. Példának okáért a tisztítószerek, vízforraló, pirító, seprű és a fent említett szúnyogháló és függöny tekintetében minden évben megegyezünk, melyikünk biztosítja az adott eszközt, amit közösen használhatunk, hiszen egy is elég belőlük.

A beköltözésnél nem árt figyelembe venni az időjárást sem, ugyanis szeptember elején még rendkívül meleg szokott lenni, főleg azok számára, akik nem a földszinten laknak, így ventilátort vagy egy mobil klímát is felírhattok a listátokra. A ruháknál szintén alkalmazkodni kell az időjáráshoz, de ha engem kérdeztek, meleg idő esetén is kell a szekrényben lennie legalább egy-két hosszú, vastag ruhadarabnak, illetve hűvösebb idő esetén egy lengébb öltözetnek. Az alkalmi ruhákról és a kényelmes melegítőruhákról sem szabad megfeledkezni, hiszen nem árt, ha az év minden napján rendelkezésünkre állnak ilyen darabok. 

A dekoráció

Számos lakberendezési és bútorboltokból szerezhettek be designos kellékeket a blokkotok vagy lakásotok csinosításához, mint például a Mömax-ból, a Pepco-ból, a Jysk áruházból és még sorolhatnám. Pár képkeret, növények, művirágok, fűzérek meglehetősen feldobnak egy szobát, azonban figyelemmel kell lenni a kollégiumi szabályzatra, valamint a bérbeadóval kötött megállapodásra (pl. ragasztóhasználat, kép felhelyezése szöggel). A lányok szeretik lampionokkal, illatosítókkal, dobozokkal és egyéb kis tárgyakkal díszíteni lakóhelyüket, amit szinte már majdnem minden nagy áruházban meg tudtok vásárolni. 

A képeink és személyes tárgyaink, amik szeretteinkre emlékeztetnek a stresszes vizsgaidőszak alatt, kifejezetten nagy lendületet adhatnak a tanuláshoz. Az íróasztalon és annak környékén elhelyezett dekoratív dossziék, íróeszköz tartók segíthetnek a rend fenntartásában és a rendszerezésben, valamint ezeken kívül szép esztétikát is adhatnak egy üres asztalnak vagy polcnak.

lak

Egyéb praktikák

Bútorok vagy nagyobb tárgyak (pl. álló tükör) vásárlása előtt érdemes lemérni a helyet, ahová szánjuk, hogy a vétel után ne érjen minket kellemetlen meglepetés. Kollégiumban kifejezetten ajánlom a lányok számára, hogy vigyenek magukkal valamilyen tükröt, mert a lakóhelyiségekben döntő többségben egy tükör áll rendelkezésre a blokkban lakók számára.

Egy lakás esetében nyilvánvalóan más a helyzet, de a kollégiumokra jellemző, hogy kevés hely van a ruhák elhelyezésére, mert kicsi a szekrény. Nem tudom, hogy a fiúknak ez problémát jelent-e, de a legtöbb lány gardróbjának ajtaját alig lehet becsukni. Olcsón beszerezhető pár fogas, amit bármilyen szekrényajtóra fel lehet helyezni és a kabátokat nem kell a szekrényben tárolni, illetve az extra pamut polcok is hasznosak lehetnek.

Remélem, hogy hozzá tudtam járulni a sikeres beváráslásotokhoz, beköltözésetekhez. Ha még nem döntöttétek el, hogy kollégiumban vagy albérletben szeretnétek lakni, akkor a linkekre kattintva olvassátok el Kovács Nóri cikksorozatát, melyben ismerteti a pécsi kollégiumokat és az albérletkeresés szempontjait.

Források: Kiemelt kép, Kép1, Kép2