Kurzusajánló a jogi kar hallgatóinak

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

A tegnapi napon elkezdődött a tárgyfelvételi időszak, amely szeptember 13-ig tart. Ezalatt az 1 hónap alatt minden olyan tárgyat felvehettek, amit teljesíteni szeretnétek a félév során, még vizsgakurzus formájában is. Ha pedig valaki meggondolná magát akár a tárgyat, akár az időpontot illetően, a határidő leteltéig leadhatja és módosíthatja is a kurzusokat.

Minden évben nagy izgalmakkal telve állítom össze az órarendemet, a kedvenc részem pedig a szabadon választható és a kötelezően választható tárgyak kiválasztása. Előbbi esetében elég szorgalmas voltam, ugyanis a megadott 16 kreditet teljesítettem, viszont a differenciáltaknál még azért kell nézelődnöm.

Az évek során rengeteg jó szemináriumot sikerült felvennem, amelyekre izgatottan ültem be. Ebben a cikkekben most összeszedtem nektek néhány király tárgyat, illetve 4 hallgatót is megkértem, hogy mutassanak be párat. Mind felsőbb éveseknek, mind pedig a gólyáknak nagy szeretettel ajánlom a következő sorokat, jó válogatást kívánok!

kurzus

Sherlock Holmes és a modern kriminalisztikai módszerek

Bevallom őszintén, a kurzus felvételekor nem olvastam el annyira a tárgyi tematikát, mert nagy rajongóként csak a címére tudtam koncentrálni, így vakon bíztam a sorsban. Őszintén mondom nektek, hogy az érzékeim nem csaltak, ez volt az egyik kedvenc szemináriumom az évek során. A tanórát Dr. Herke Csongor Tanár úr tartotta nekünk, aki nagyon jól be tudta mutatni a gyilkosságok után hátrahagyott nyomokat és azok felkutatását. Hogy ne legyünk vakon, egy Sherlock Holmes sorozatrész jelenetével szemléltette nekünk. Akit érdekel a büntetőjog és a kriminológia, és úgy szereti a Sherlock Holmes filmeket/sorozatokat, mint én, az mindenképp vegye fel a kurzust.

Tanuljunk meg tanulni

Ezen szeminárium esetében nagyon résen kell lenni, hiszen már 2 perc alatt gyorsan beteltek a helyek tavaly. Nem is csoda, hiszen egy nagyon kényes témát érint a hallgatók körében ez a szeminárium, amelyre sokunk keresi a megoldást. Ezt a tárgyat Dr. Pál Emese Tanárnő és Dr. Vörös Eszter Tanárnő tartják közösen, akik végig szuper dolgokat mondanak el nekünk a tanulás rejtelmeiről. Ugyan még csak online formában zajlott le a szeminárium, de a Tanárnők jelezték, hogy élőben sok játékos feladattal és további foglalkozással készültek az érdeklődőknek, amit szerintem vétek lenne kihagyni. Amennyiben lemaradtál a jelentkezésről, légy résen, hátha leadta valaki, ha pedig mégsem, akkor jövőre ütemezd be az órarendedbe.

Bevezetés a mediációba

Végezetül én egy olyan tárgyat hoztam nektek, amely nagyon sokat segített nekem karantén idején. Tudnotok kell, hogy ezen az órán él a kamera szabály, de ne ijedjetek meg, mert leginkább ezért vártam minden héten az órákat olyan nagy izgatottsággal. A kurzust Dr. Herke-Fábos Barbara Katalin Tanárnő és Dr. Várnai-Borbás Eszter Tanárnő tartja, akik nagyon jó témakörökkel és feladatokkal készültek nekünk óráról órára.

Mint már írtam, sokban megkönnyítette az otthonlétet ez a kurzus, kiragadott a hétköznapokból és arra sarkallt, hogy beszélgessek másokkal. Egy órán kívüli feladat során előfordult, hogy a csapattársaimmal még órákat elbeszélgettünk a kamera előtt, pedig nem is ismertük egymást. A témakör pedig csak hab a tortán, ugyanis véleményem szerint a mediáció egy nagyon szép szakterület, amelyet érdemes részletesebben megismerni mindenkinek.

Most pedig néhány, számomra kedves ember ajánlója következik:

Venicz Ábel Zsolt: Szabadon választható tárgyak közül a kedvencem a Totális diktatúrák a huszadik században volt. A szemináriumot, mikor én jártam, Dr. Horváth Csaba tartotta, és nekem, mint történelem kedvelőnek kifejezetten érdekes volt. Igazából az elnevezés el is mondja, mire kell számítani a szemináriumon. Azt gondolom, hogy nagyon hasznos és egyben szórakoztató is, emellett a tárgy teljesíthetőségét illetően sem tapasztaltam semmi rosszat. Én minden töri kedvelőnek csak ajánlani tudom!

Telegdy Blanka: A „Gyakorold a jogaidat! – Alapjogok szimulációs gyakorlatokon keresztül” szabadon választható tantárgy egy tömbösített szeminárium, ami 3 pénteki napon volt megtartva. A Covid ellenére is meg tudták oldani, hogy rendkívül interaktív online társasjátékokkal, szabadulószobával, kötetlen kamerás beszélgetéssel és egyéb internetes, otthonról végezhető feladatokkal készüljenek a többi előadók és a Tanárnő. Diszkriminációval, előítélettel, szólásszabadsággal és egyéb alapjogokkal kapcsolatos témákkal foglalkoztunk, amit nagyon élveztem. Aki szeret vitázni, megosztani gondolatait másokkal, közösen ötletelni, annak azt ajánlom, hogy mindenképp vegye fel ezt az órát!

kurzus

Filó Fanni:  Az orosz nyelv mindig is érdekelt, így mikor megtudtam, hogy a karunkon is van orosz kezdő szeminárium (Orosz jogi szaknyelv), – amit nem mellesleg Ress Éva Tanárnő tanít, – úgy voltam vele, hogy mindenképp felveszem a tárgyat. Tulajdonképpen teljesen kezdő voltam, viszont ez abszolút nem jelentett problémát, mert az alapoktól kezdtük el tanulni a nyelvet, és mivel kevesen voltunk a csoportban, a munka is gyorsabban haladt. A tárgy teljesítése pontgyűjtésből és egy orosz bemutatkozós párbeszédből állt össze. Én minden orosz nyelv iránt érdeklődőnek csak ajánlani tudom a tárgyat, mert elképesztően érdekes, és amint elsajátítja valaki a cirill betűket, a tanulása sem okoz majd nehézséget.

A másik általam nagyon kedvelt tantárgy a Mai magyar politikai rendszerek és párttagoltság-a. Ezt a tárgyat Dr. Szabó Gábor és Dr. Horváth Csaba Tanár Urak tartották, én kifejezetten szeretek olyan tárgyat felvenni, amit ők oktatnak, ugyanis ezeken az órákon, ahogy ezen is, az érdeklődő bepillantást nyerhet egy állam szerkezeti felépítésébe, ideológiai struktúrájába, és könnyedén megértheti a különböző szervek működését ezáltal. Szerintem nagyon nagy segítség a jogi tanulmányok során, ha valaki ezt, vagy a Tanár Urak által tanított tárgyakat felveszi. Ennél a tárgynál a teljesítés egy ppt bemutatásával történt, emellett figyelembe vették az adott hallgató órai aktivitását is. Én hihetetlenül élveztem ezt a tárgyat, és csak ajánlani tudom mindenkinek!

Kiss Mátyás: Az én szívemhez eddig legközelebb álló szemináriummal az ötödik félévebemben találkoztam. Egy differenciált tárgy volt, amelynek a neve „Erőszak alkalmazása és terrorizmus elleni küzdelem a humanitárius jog és az emberi jogok nemzetközi védelme tükrében„. A kurzus neve meglehetősen hosszú, azonban ez ne riasszon el senkit. Véleményem szerint az egyik legizgalmasabb szemináriumról van szó, ahol remek gyakorlati példákon keresztül lehet megvizsgálni olyan kérdéseket, amelyek nagyon izgalmasak és aktuálisak. Fiúk számára szerintem kihagyhatatlan, de lányok és szép számmal jelentkeznek erre a szemináriumra.

Remélem, tudtam kicsit nektek segíteni ezekkel a jobbnál jobb ajánlókkal! Én arra bátorítok mindenkit, ha netán be van telve egy adott kurzus, nyugodtan lehet írni az oktatóknak helybővítés céljából.