krimi_pecsi_egyetemistak_magazinja

Krimirajongók figyelem! – Könyvajánló következik

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

A bűnügyi regény vagy krimi az epika népszerű műfaja, amely a bűntények felderítésével, elkövetésük bemutatásával, illetve lélektani indítóokaik vizsgálatával, valamint a bűnözők, nyomozók és bűnügyi rendőrök világával foglalkozik. Formai műfajuk szerint többnyire regények.

Belinda Bauer- A 19-es holttest

Általában mindig úgy szemelem ki következő könyváldozataimat, hogy a különböző kereskedelmi oldalok könyveit böngészem át valami izgalmasat keresve. Nem kellett sokáig keresnem, szerintem ez a regény volt a második, amire rákattintottam, hiszen már a borítója is megfogott (tudom-tudom, nem ítéljük meg a könyveket borító alapján). Mégis volt valami, ami megtetszett a külsejében.

A történet főszereplője Patrick Fort orvostanhallgató, aki hihetetlenül okos, viszont Asperger-szindrómás. Az Asperger-szindróma jellemzője a nagyon szegényes kommunikáció, szociális válaszkészség hiánya, illetve a gyenge kapcsolatteremtő-készség.
Gyerekkora óta megszállottja az élő és holt közötti kapcsolat felkutatásának, így amikor egy boncolás során észreveszi, hogy valami nem stimmel a holttesttel, nyomozásba kezd. Betegségéből adódóan kényszeres és mindig, mindennek keresi az okát, az összefüggéseit. A nyomozás alatt rengeteg kérdés adódik, amire muszáj választ találnia mielőtt elhallgattatják… 

 Akkoriban, mikor ezt a történetet olvastam, ETK-s hallgató voltam, így “szakmabelinek” éreztem ezt a könyvet, és néhány orvosi kifejezés értelmezése sem okozott gondot. Nagyon érdekes, ahogy egy Asperger-szindrómás szemszögéből láthatjuk az ő kis világát és emberi kapcsolatait. Többek közt a saját édesanyjával is leírja viszonyát, amit szintén érdekesnek találtam, mivel az édesanyja igényli a szeretet kimutatását, ellenben a fiával, akihez még csak hozzá se lehet érni.
Kicsit olyan érzésem volt olvasás közben, hogy életrajzi művet olvasok és nem igazán krimit, de mindenképpen ajánlom ezt a könyvet még azoknak is, akiknek esetleg rá kell “guglizniuk” egy-egy kifejezésre, mert megéri, hiszen nagyon izgalmas a történet. Szinte nem is lehet letenni.

Colleen McCullough- Hiányzó holttestek 

Annyira magával ragadott ez az orvosi vonatkoztatás, hogy a következő választottam is hasonló témájú. Annyi a különbség, hogy ez a történet Holloman elit kutató kórházában zajlik, ahol egy napon az állatkísérleti tetemek tárolására szolgáló hűtőben egy emberi törzset találnak, végtagok és fej nélkül.
Az ügyben nyomozó rendőr, Delmonico hadnagy hamar felfedezi, hogy már korábban is történhettek hasonló gyilkosságok, és sajnos továbbiak is várhatók…
Első számú gyanúsítottjai a kórházi dolgozók, akikről szépen lassan kiderül, hogy mindnek van valami titkolni valója. Ám ezek a sztorik is zsákutcába vezetik a nyomozást és a gyilkos egyre vakmerőbbé válik.
Nagyon izgalmas történet, csak úgy olvastatja magát. Nagyszerűen rámutat arra, hogy az átlagemberek is hatalmas titkokkal képesek együtt élni és akármennyire is ártatlannak néznek ki, nem azok. Az egyetlen probléma ezzel a könyvvel, hogy az író brutálisan részletesen írja le a szereplőket, így aki nem igazán szereti azt olvasni, hogy a bőre árnyalata például milyen színű volt, annak lehet, hogy nem tetszene ez a mű. Plusz néha nem tudtam, hogy az illető, akiről éppen szó van, férfi-e vagy nő, mert a nevek megtévesztőek lehetnek, de ezen hamar túl lehet lendülni és mindent összevetve igenis megéri elolvasni ezt a könyvet.

Daniel Cole- Rongybaba

A végére hagytam a legizgalmasabb könyv bemutatását.

Hat ember maradványaiból összevarrt holttestet találnak egy londoni lakásban, amit aztán elneveznek “Rongybabának”. Az eset gyanúsan hajaz egy korábbi bűntettre, ahol a főszereplő nyomozónk “Wolf” Fawkes neve is előkerül, aki amiatt a gyilkossági ügy miatt lett kényszer-gyógyszeres kezelésre ítélve. 
A sajtó rögtön felkapta az ügyet, és minden lépését követik Wolfnak, eközben a gyilkosunk egy listát készít hat másik ember nevével és egy-egy időponttal.
Mi lehet a kapcsolat a hat áldozat között? Vajon mi köze az ügyhöz Wolfnak?
Miközben ők versenyt futnak az idővel, a gyilkos valahol a közelben lapul…

Hihetetlenül izgalmas történet, váratlan fordulatokkal. Nem engedi abbahagyni az olvasást a könyv, hiszen egy percre sem lankad az olvasó figyelme, mert egyszerűen nincs benne üresjárat. Kifejezetten tetszett benne, hogy a történetet váltott szemszögben mutatja be és az egész ebben a nyomasztó lidérces hangulatban játszódik. Ami kicsit csalódás volt számomra, hogy elvarratlan maradt a szál, érkezik a folytatás Hóhér címmel. Sajnos nem volt szerencsém még olvasni, de garantálhatom, hogy a közeljövőben az is meg fog történni.