Kozmutza Flóra, a tudós múzsa

+1
3
+1
0
+1
3
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Kozmutza Flóra nagyon fontos alakja a magyar irodalomnak. József Attila plátói szerelme volt, bearanyozta napjait, mielőtt a költő véget vetett volna az életének. Saját érzéseit magába folytatta, csak, hogy a férfi még élhessen. Még a kapcsolatát is feláldozta addig Illyés Gyulával. Viszont fontos azt is megemlíteni, hogy a pszichológia területén is nagyot alkotott.  Összegyűjtöttem néhány információt, ami lehet, hogy érdekes lehet számotokra vele kapcsolatban.

A művelt és képzett énjéről

Bölcsészdoktori címet szerzett, melyet Párizsban írt meg, a Sorbonne-i Egyetemen, ami egy híres francia egyetem.  Maga a védés Budapesten történt. A doktori értekezése egy francia filozófus költőről, Guyauról szólt. Szerzett továbbá francia-német szakos tanári oklevelet a Pázmány Péter Tudományegyetemen is, utána pedig elvégezte a Gyógypedagógiai Tanárképző Főiskolát, mely tulajdonképpen az az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Karának az elődje volt. 

Kozmutza Flóra, a gyógypedagógia és a pszichológia háromszöge

Szondi Lipót, híres gyógypedagógus mellett dolgozott a Kór és Gyógytani Laboratóriumban.  Ennek a tapasztalatnak köszönhető, hogy konkrétan ő újította meg a gyógypedagógiai pszichológiát. A Siketnémák Intézetében dolgozott, majd pszichológiai kísérleteket végzett a Lipótmezei Elmegyógyintézetben.  Nem csak remek gyógypedagógus, remek pszichológus is volt. Mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy a Lélektani Laboratórium és a Gyógypedagógiai Pszichológiai Intézet vezetője lett. 

Viszonyulása a szegényekhez

Sokan a nyári szünetet feltöltődésre használják.  Flóra ehelyett a szakmai fejlődésére fókuszált, illetve egy nagyon fontos vizsgálatot végzett. A vizsgálat helyszíne Doboz volt.  Arra volt kíváncsi, hogy a nincstelenség és az intellektualitás hogyan függ össze.   Én úgy gondolom, hogy ez nagyon erős és egyben érzékeny jellemre vall. Ahelyett, hogy nyaralni ment volna, mondjuk Párizsba vagy Angliába, helyette elment egy szegényebb községbe. Viszont engem elgondolkodtatott az, hogy ennyi munka hogy hat valakinek a mentális egészségére.   Az viszont biztos, hogy sokat tett azért, hogy megvilágítsa azt, hogy a nyomornak mekkora lehúzó ereje van, és ezzel a problémakörrel igenis foglalkozni kell. 

Jótéteményei a gyógypedagógiáért

Tanácsadói munkát végzett, a fogyatékkal élő gyermekeknek és szüleiknek nyújtott szakmai támogatást. Ez rendkívül fontos, hisz nem szabad elfelejteni, hogy a szülők általában nem szakemberek, és ezzel Kozmutza is tisztában volt. Továbbá szegregált óvodákat hozott létre, illetve munkatelepeket fogyatékosoknak. Számukra különösen fontos, hogy dolgozni tudjanak, hisz jobban elfogadja őket a társadalom, ha be nem is. 

Kapcsolata Illyés Gyulával és József Attilával

A két költővel akkor találkozott, amikor pszichológiai tesztet csináltatott neves emberekkel.  József Attila utolsó szerelme volt,  és sokan gyanúsítják azzal, hogy ő ölte meg József Attilát, ami több  ok miatt is hamis.  Ha úgy értik hogy közvetetten úgy sem, hisz a vonat ütötte el,  de közvetlenül sem, hisz a legfőbb oka a halálának gyermekkori traumái voltak. Kapcsolatuk érdekes volt József Attila meg is kérte a kezét már a 2. találkozásukkor.   Rendkívül erős volt a vonzalom kettőjük közt, erről így írt a pszichológusnő a naplójában:

„Felmerült bennem, hogy ezzel az emberrel le tudnám élni az életem.” 

A boldogságuk nem tartott soká, ugyanis Flóra beteg lett. Az se segített a helyzeten, hogy félrediagnosztizálták József Attilát skizofréniával.  Rendkívül féltékeny lett, azzal vádolta szerelmét oktalanul, hogy megcsalja barátaival.  A szanatóriumban rosszabbodott a költő állapota, az orvosok se tudtak rajta segíteni, nővéreihez küldték Balatonszárszóra, hátha javít az állapotán.  Kozmutza megígérte neki, hogy feleségül megy hozzá, hogy a költőnek jobb legyen, ő maga viszont tele volt kétségekkel, hisz szerelme bármikor kiborulhat. 

kozmutza

Illyés Gyula Attila barátja volt. Ugyanúgy találkozott Flórával, vele is megcsináltatta az asszociációs tesztet. Első látásra még vonzalom sem alakult ki köztük, viszont később rájött Kozmutza, hogy Illyés a végzete. József Attila meghalt, ők összetörtek. Semmi okuk nem volt rá, ugyanis barátjuk jólétéért beszélték meg, hogy félreteszik érzelmeiket és hozzá is ment volna Flóra a szerzőhöz.  Halála után Brazíliába menekült érzései elől, viszont végül úgy döntött, hogy megpróbál boldog lenni és összeházasodott Illyés Gyulával 1938-ban. Boldogságukat viszont beárnyékolta mások véleménye. Mindenki őket hibáztatta József Attila haláláért, amin sosem tudták magukat igazán túltenni.

Összességében azt gondolom, hogy Kozmutza Flóra egy remek pszichológus volt, és sokat tett a gyógypedagógiáért.  Sokan elfelejtik azt, amit tett a tudományért és inkább az érdekli őket, hogy lehetne elvenni mások sikerét. Viszont azt a fajta szakmai, és emberi értéket, melyet Kozmutza Flóra adott a világnak bármennyire féltékeny is rá valaki, nem lehet tőle elvenni. 

Forrás: 1, 2

Képek:  Kiemelt,  Kép 2 , Kép 3 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük