Könyvek vs e-book – Avagy a hagyomány és a technológia szembenállása

+1
0
+1
0
+1
9
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Én, mint könyvmoly, könyvgyűjtő és könyvszagolgató mindig a hagyományos, papíralapú példányokat részesítettem előnyben. Viszont nemrégiben beruháztam egy e-bookra, amelyet azóta előszeretettel használok. Évek óta fontolgattam ennek a készüléknek a megvásárlását, és sokáig tartott eljutnom ehhez az elhatározáshoz, hiszen ennek a megléte azt eredményezi, hogy kevesebb könyvet fogok a kezembe venni. Viszont hamar rájöttem, hogy emellett számos előnye is van!

Ebben a cikkben a papíralapú, és az elektronikus könyvekkel kapcsolatos tapasztalataimat fogom megosztani, és remélem, hogy ezzel segíthetek azoknak, akiknek eddig kétségei támadtak az e-book vásárlással kapcsolatban.

Kényelem

Az e-book mérete kisebb (egy tablethez tudnám hasonlítani), mint egy normál könyvvé, ezért kis helyen is elfér, bárhova magunkkal vihetjük. Komfortosabb rajta olvasni, mert akár fekvő, akár ülő helyzetben vagyunk, le tudjuk támasztani, főleg, hogy már lehet venni különböző speciális tokokat is rájuk, amelyek még kényelmesebbé teszik rajta az olvasást. Külön előny, hogy míg a papír alapú könyvet féltjük az ételektől és italoktól, az e-book mellett nyugodtan lehet bármit fogyasztani, nem kell tartani attól, hogy étkezés közben „becsukódik”. 

Árak

Habár az e-book, mint készülék, nem olcsó, viszont csak egyszer kell megvenni, és évekig kiszolgál minket. Véleményem szerint annak, aki jellemzően sok könyvet olvas, érdemes nagyobb tárhellyel rendelkezőt választania. Én személy szerint a 16 gb-os verziót vásároltam meg, de van ennél kisebb (4 gb és 8 gb), illetve ennél nagyobb (32 gb) teherbírású fajtája is.  

Viszont előny, hogy néhány könyvet megtalálhatunk az interneten pdf formátumban, amiért nem kell fizetnünk, hanem pár gombnyomással ingyen a miénk lehet. Illetve a kiadók oldalán megvásárolható a legtöbb kötet e-könyv formában, amelyek jelentősen olcsóbbak, mint a hagyományos példányok. Viszont a papír alapú könyvek egyre drágulnak, ezért már egyre jobban meg kell fontolni, hogy mit érdemes beszerezni teljes áron, fizikális példányként, és mit csak e-könyvként.

Idegen nyelvű könyvek

Hazánkban az idegen nyelvű könyvek drágábban vásárolhatóak meg, illetve sokszor a nyomtatott kötetek méretükben különböznek a magyarokétól, ami valljuk be, nem mutat jól a könyvespolcokon. Viszont e-bookra bármely angol, német, olasz, koreai, és még sorolhatnám hány féle nyelvű könyv tölthető le. Valamint szerintem hatalmas előny, hogy a készüléken már alapból vannak fent szótárak, amelyek a segítségünkre vannak az olvasás során, ha egy-egy szónál elakadunk. 

A könyv értéke

Az e-book segítségével sokkal több könyvet érhetünk el, illetve szerezhetünk be, viszont ez nem pótolja az igazi kötetek jelenlétét. A papír illata, a tapintása, a borító szépsége, amiben bármikor gyönyörködhetünk; ezek mind olyan tulajdonságok, amelyektől az e-book megfosztja az olvasót. Tehát bizonyos dolgokról le kell mondanunk akkor, ha elektronikus formában szeretnénk olvasni.

Viszont különleges esetekben, például, ha kötelező olvasmányt kell olvasnunk irodalom órára és nem kívánjuk megvenni, vagy egy olyan könyvet szeretnénk a magunkénak tudni, amelyet már nem lehet boltban megvásárolni (se sehol máshol az interneten), akkor a hasznunkra válhat a kis készülékünk. Egyre több kötethez juthatunk hozzá pdf formájában, ami pozitív, mert bizony van rá példa, hogy a kiadó évekig nem adja ki azt a könyvét, amire mi pont vágyunk, de az interneten vagy vásárlás útján, vagy bármilyen felületen keresztül elérhetünk antikvárnak vagy ritkaságnak számító köteteket is. 

könyv

Modern technológia

A modern technológiának hála már az e-bookok olyan képernyővel rendelkeznek, amelyek „szemkímélőek”. Különböző fényszűrők vannak bennük, amelyeket manuálisan módosítani is tudunk. Tanúsíthatom, hogy egyáltalán nem hasonlít a telefon képernyőjéhez. Kényelmesen használom órákon keresztül anélkül, hogy megfájdulna a fejem, ami nálam plusz pont. Lehet állítani a margókat, ami szélesebbé, esetleg tömörebbé teszi a szöveget, illetve még a háttér fekete vagy fehér mivoltát is ki lehet választani. Ami nekem még nagyon tetszik az az, hogy lehet idézeteket, kedvenc bekezdéseket jegyzetelni olvasás közben. 

Összességében örülök, hogy beruháztam egy e-bookra, mert a fent említett előnyök mind megkönnyítik az olvasást, mint a kedvenc hobbim űzését. Továbbra is a papír alapú könyvek felé fog húzni a szívem, és ha tehetem, meg fogom vásárolni azokat a regényeket, amelyeket a polcomon akarok tudni még évek múlva is, viszont az biztos, hogy fogok e-könyveket is letölteni, ha úgy tartja kedvem

Források: saját képek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük