könyv

Könyvajánló – A szerelem képlete – Miért lett világsiker?

+1
0
+1
0
+1
14
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Szerintem páran találkoztatok már TikTokon A szerelem képlete c. könyvvel, ha otthonosan mozogtok a könyves tartalmak között. Ali Hazelwood könyve (eredeti címe: The love hypothesis) 2021-ben jelent meg angolul, ám Magyarországon csak 2022 második felében, a Maxim Kiadó gondozásában érkezett meg a piacra. 

Ilyen rövid idő alatt a Moly.hu olvasási statisztikája szerint 1980 az összes olvasás száma (természetesen ez lehet több, hiszen a Moly.hu felületre regisztráció szükséges), és ebből a kedvencnek jelölés száma 292. Tiktokon a #thelovehypothesis címke alatti videóknak 545 millió a nézettségszáma. 

 Ezek a statisztikai adatok is mutatják, hogy a könyv széles körben elterjedt, és kiemelkedően sikeres. 

Romantikus könyvmolyként az én polcomon is helyet kapott a kötet, és februárban végre utánajártam, hogy vajon miért szeretik annyian.

könyv

A tartalomról röviden:

Főszereplőnk, Olive harmadéves doktorandusz hallgató, aki nagy ívben kerüli a szerelmet. Ám barátnője hatására egy rendkívül furcsa helyzetbe bonyolódik, és megcsókolja az első férfit, aki az útjába kerül. Ez a férfi nem más, mint Adam Carlsen, aki annak ellenére, hogy egy jóképű egyetemi professzor, hatalmas seggfej. Meglepő módon Adam és Olive kamukapcsolatba kezdenek, ami érdekesen alakul. Olive karrierje felívelni látszik, de akadnak problémás tényezők is az egyenletben, ám  Adam segít megoldani ezeket, és óriási meglepetéseket okoz nekünk a felszín alatti érzéseivel.

Hirtelen a kis kísérletük veszélyesen közel kerül ahhoz, hogy lángra kapjon. Olive pedig rájön, hogy egy szerelemmel kapcsolatos hipotézisnél csak az bonyolultabb, ha a saját szíve kerül a mikroszkóp alá.

Saját véleményem:

Őszintén szólva, nagyon meglepett a könyv, de pozitív csalódást okozott! Az írónő írásmódja teljesen egyedi, engem teljesen levett a lábamról. Kellő humorral meséli el a történetet, és emellett a tudományba is belevezet minket. Én különösen élveztem, hogy beleláthattam két tudománnyal foglalkozó ember életébe, hiszen ilyenekről az ember nem olvas minden nap élménybeszámolókat. Ez a vonal adott egy egyediséget a könyvnek, így az olvasók emlékeibe is kiemelkedő lesz, mint rom-com. 

Mit is értek rom-com alatt: A fő irányvonal a szerelem, aminek a kialakulása humoros és szórakoztató körülmények között zajlik. Ez a könyv teljesen hozta az elvárt szintet, mert egyáltalán nem volt csöpögős a romantika, de mégis kellően kidolgozott cselekményszálat kaptunk. Ennek ellenére folyamatosan érezni lehetett a feszültséget a szereplők között, és fejezetről fejezetre szurkoltam, hogy megkapják a lehető legjobb ’happy endet’. Tele van a könyv párbeszédekkel, amelyek nagyrészt szórakoztatóak, de akadnak komolyabb hangvételűek is, amik bizony elgondolkodtatják az olvasót. És ha mindez még nem elég, az írónő folyamatosan mesél, de ezt különösen könnyedén teszi, és ettől az olvasó szó szerint falja a lapokat. 

„Aki magán nevet, annak mindig lesz min nevetnie.” – Ez egy beszólás? – Felháborodva körülnézett. – Ez a szerencsesüti most beszólt nekem?”

A szereplőkről:

Olive egy tipikusan szerencsétlen, de szerethető ikon, akinek az írónő teremtett bőven egyedi vonásokat, amikkel még közelebb áll az olvasók szívéhez. Vannak kevésbé szórakoztató oldalai is, de szerintem egy könyvnek feltétlenül meg kell mutatnia az élet nem napos oldalát is. Adam karaktere sok romantikus könyvmoly szívét elnyerhette, hiszen a ’seggfej’ álarc mögött egy érzelmes és romantikus alkat lapul, akit a történet során végig csak szeretni lehet. Habár foglalkozásukat tekintve hasonlóak a karakterek, személyiségileg teljesen különböznek, de szerintem ez pozitív hatással lehet azokra az olvasókra, akik elveszettnek érzik magukat a szerelem terén. 

„Mindentől rettegek, amint látod. Úgyhogy ahelyett, hogy elmondanám ezt az igazságot, elmondok egy másikat. Egy olyat, ami szerintem a legjobb lesz a számodra. Olyan igazságot, ami engem kivesz az egyenletből, de jobbá teszi az eredményt. Mert kezdek azon tűnődni, vajon ez jelenti-e, ha az ember szerelmes. Darabokra téped magad, hogy a másik egész maradhasson.”

Összességében jó élményt nyújtott a kötet olvasása, folyamatosan fenntartotta az érdeklődésemet. Hamar elolvastam, mert amikor nem olvasással töltöttem az időmet, akkor is ott motoszkált a fejemben a történet. Részemről nem lett kedvenc, és extrán kiemelkedő kötet az olvasásaim közül, de az tény és való, hogy rendkívül szórakoztató és különleges könyvet írt Ali. 

Úgy gondolom, hogy ezt tipikusan egy olyan könyv, ami meg tudja szerettetni az olvasást a fiatalabb generációval. Reményt ad a reménytelenül romantikusoknak, és akik lelki nehézséggel küzdenek, találhatnak benne egy kapaszkodót, ami segít átlendülni a rosszabb időszakokon. 

Az írónő legújabb könyve, az Eszméletlen szerelem már 2023 első felében megjelent magyarul, szintén a Maxim Kiadó gondozásában. A séma itt is hasonló: maradunk a tudomány világában, de ezúttal egy Marie Curie fanatikus, lila hajú fiatal hölgy, Bee Königswasser a főszereplőnk, és persze kapunk egy égimeszelő, komolynak tűnő férfit, Levit. 

De erről egy másik cikkben mesélek majd bővebben.

A korábbi könyvajánlómat ide kattintva olvashatjátok!

források: kiemelt, Kép2, Kép3, saját forrás

1 thought on “Könyvajánló – A szerelem képlete – Miért lett világsiker?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük