Kollégiumi jelentkezés menete, pontszámítás

+1
16
+1
11
+1
4
+1
4
+1
6
+1
3
+1
3

Kedves felvételt nyert elsőévesek! Túl vagytok a nagy izgalmakon, július 22-én, csütörtök este végre kiderültek a felvételi ponthatárok. Picit fellélegezhettek, azonban a gólyalevelek már készülnek, hamarosan számos elintéznivaló vár majd rátok az egyetemmel kapcsolatban. Természetesen koránt sem szeretném ezzel a kedveteket szegni. Az egyik legfontosabb kérdés talán a lakhatás, ezzel kapcsolatban pedig a kollégiumi férőhely megszerzése, aminek elengedhetetlen előzménye a kollégiumi jelentkezés. Korábbi cikkem ugyanezt a témát dolgozza fel kicsit részletesebben, de mivel úgy tartja a mondás, hogy „ismétlés a tudás anyja”, nézzük meg röviden, hogyan zajlik a kollégiumi férőhely megpályázása.

A jelentkezés menete

Ha már a gólyaleveleket említettem, a benne küldött Neptun kódok nagy szerephez jutnak ebben az esetben. A jelentkezés ugyanis a Neptun Egységes Tanulmányi Rendszeren keresztül zajlik majd le. Az Ügyintézés fülnél a Kollégiumi jelentkezés címkére kattintva tudjátok elindítani a folyamatot. Először ki kell választanotok a kollégiumokat, amelyekbe jelentkezni szeretnétek, majd rakjátok őket tetszőleges sorrendbe. Ezután következik az elektronikus kérvény kitöltése. A pteehok.hu oldalon részletes leírást és segédletet fogtok találni ezzel kapcsolatban, melyben leírják a kérvény kitöltésének módját pontról pontra, illetve hogy milyen papírokat szükséges beszerezni a megadott adatok bizonyításához. Fontos, hogy az igazolások nem lehetnek 3 hónapnál régebben kiállítottak! 

Mindenkinek meg kell adnia a vele egy lakcímre bejelentett személyekre vonatkozó adatokat, keresettel rendelkezőknél jövedelemigazolásra lesz szükség, 16 év alatti testvér esetén az anyakönyvi kivonat másolatára, 16 év feletti testvérnél pedig iskolalátogatási igazolásra. Az EHÖK által megadott módon be kell írnotok, milyen távolságra laktok az egyetemtől. Ezen felül vannak más, a pályázó egészségügyi, családi és szociális állapotára vonatkozó kérdések is. 

A kérvényt a kitöltés után ki kell nyomtatni és a megfelelő helyen aláírni, különben a pályázat érvénytelen!

A kitöltési útmutató végén találjátok majd a 4.számú mellékletet, melyre szintén kinyomtatva és aláírva lesz szükségetek. Semmiképpen ne feledkezzetek meg róla, mivel a nyilatkozat azt foglalja magában, hogy a kitöltés során megadott, a pályázóval egy lakcímre bejelentett személy jövedelmére vonatkozó adatok megfelelnek a valóságnak.

Amennyiben beszereztetek minden papírt, kinyomtattátok és aláírtátok a kérvényt és a 4. számú mellékletet, nincs más dolgotok, mint mindent elpostázni a PTE EHÖK címére, nevezetesen: 7622 Pécs, Vasvári Pál utca 4., illetve személyes leadásra is lesz majd lehetőségetek. 

További információkért keressétek fel az EHÖK oldalát, illetve bátran keressétek az EHÖK munkatársait az oldalon megadott telefonszámok és e-mail címek segítségével, örömmel állnak majd rendelkezésetekre!

kollégium

Pontszámítás

A pontozás több szempont alapján történik. A tanulmányi részpontszámnál az elsőévesek esetében a felvételi pontszámot veszik figyelembe az eljárásrend 7.§ (2)-(4) bekezdésben leírtak alapján. Tanulmányi alapon legfeljebb 50 pont szerezhető

A kitöltési útmutatóban külön szerepel, hogy a megadott adatok alapján a különböző szempontokra hány pontot kaphattok, ezért érdemes azt is aprólékosan átnézni. Kaphattok például szociális részpontot azért is, ha szemüveget, kontaktlencsét viseltek, vagy valamilyen speciális étrendet kell folytatnotok. Szociális alapon legfeljebb 100 pontot tudtok majd szerezni.

Felsőévesként kaphattok pontot valamilyen közösségi munka alapján is, legfeljebb 50 pontot. 

A fentieken kívül további 5 többletpontra jogosult az a hallgató, aki tanulmányait nappali munkarendben folytatja. 

Remélem, tudtam valamiféle eligazítást nyújtani számotokra a kollégiumi jelentkezéssel kapcsolatban. További friss információkért látogassatok el a pteehok.hu oldalra, illetve a Pécsi Egyetemisták Magazinjánál megtaláljátok az adott kollégiumokat (Szalay, Szántó, Jakabhegyi, Boszorkány, Laterum) bemutató cikkeket is.

Forrás: 1, 2, kiemelt, kep1

 

1 thought on “Kollégiumi jelentkezés menete, pontszámítás

Comments are closed.