kollegium_vagy_alberlet

Kollégium vagy Albérlet II. rész – interjú Bőke Normannal

+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Ha éppen költözés előtt álltok, esetleg nem tudjátok, hogy kollégium vagy albérlet, ez a cikk nektek szól! Az előző részben hallgatók beszámolóival bemutattuk az 5 pécsi kolit, ma pedig egy ingatlanközvetítő segítségével végig vesszük, milyen lehetőségeink vannak, ha inkább az albérletet preferáljuk. 

Hogyan, milyen szempontok figyelembevételével ajánlott nekiállni az albérlet keresésnek?

kollegium_vagy_alberletBőke Norman: Első sorban azt vegyük figyelembe, hogy nekünk mik azok a kritériumok, amik a legfontosabbak egy lakásban. Van, aki például nem hajlandó olyan lakásba költözni, ahol nincs erkély, vagy esetleg a fürdő és a WC egy helyiségben van. Ha megvannak azok a paraméterek, amiket semmiképpen nem tudunk elengedni, utána álljunk neki a keresésnek és próbáljuk leszűkíteni a találatokat a nekünk megfelelőekre. Persze előfordul az, hogy nem találunk az elképzelésünknek megfelelő ingatlant (ennek hátterében nagyon sokszor azt látom, hogy az elképzelések nem igazán reálisak), de természetesen az is előfordul, hogy tényleg nincs ilyen ingatlan a piacon éppen abban az időben, amikor keresünk. Ezekben az esetekben el kell engednünk bizonyos preferenciákat. 

 

Mikor érdemes elkezdeni keresgélni? Sokan csak a kollégiumi jelentkezés elutasítása után kezdenek el lakást keresni. Mennyi az esélye annak, hogy az utolsó pillanatban olcsón találjon valaki albérletet?

Bőke Norman: Minél előbb, annál jobb. A tapasztalat az, hogy már május végén, június elején elkezdenek a hallgatók keresni, de ők azok, akik tudják, hogy vagy nem veszik fel őket kollégiumba, vagy nem is szeretnének kollégisták lenni. Ekkor a kínálat azért még nagyobb, mint a kereslet, szóval jó eséllyel talál az elképzeléseinek megfelelő, jó ár-érték arányú ingatlant. Ahogy kihirdetik a felvételi pontokat és kiderül, hogy kit hova vettek fel, már jelentősen megnő a kereső ügyfelek száma. Ilyenkor jellemzően az olcsó albérletek elmennek. Az igazán nagy dömping viszont augusztus második fele, amikor kiderül, hogy kit nem vettek fel kollégiumba és van egy-két hete találni egy lakást, hiszen szeptemberben kezdődik az egyetem. Ilyenkor már tényleg nagyon nehéz jó albérletet találni.

Van számottevő különbség a városrészek között? (árak, albérlettípus, lakás mérete – szobák száma, környék/környezet)

Bőke Norman: Hasonlóan az eladó ingatlanokhoz, az albérletek esetében is igaz az, hogy az árat leginkább a lokáció határozza meg. Mivel Pécs egyetemváros, ezért nem meglepő, hogy a legmagasabb bérleti díjak az egyetemek közvetlen közelében vannak. Ahogy kezdünk eltávolodni a belvárostól, úgy változnak az árak is. Az egyetemisták által leginkább preferált környék az egyértelműen az Egyetemváros, itt már ahhoz is szerencse kell, hogy az ember egy kétszobás lakást találjon 100.000 forint alatt, a három szobások ezen a környéken, állapottól függően 110 és 130 ezer forint között mozognak, de ezeket jellemzően már többen összeállva veszik ki. Egyetemváros után, a második legfelkapottabb környék az Uránváros. Itt már találhatunk lakásokat 80 és 110 ezer forint között, természetesen mindez függ attól, hogy milyen állapotú az adott lakás és hány szobája van. Egyetemisták által már egyáltalán nem keresett környék Kertváros. Túlságosan távolinak gondolják a belvárostól, pedig ez nincs így. Itt 70 ezer forinttól találunk már lakást. A különböző környékek között a lakások típusát tekintve nincs nagy különbség. Uránvárosra szinte kizárólag a tégla szerkezet a jellemző, míg Kertvárosra a panel, Egyetemváros pedig vegyes.

kollegium_vagy_alberlet

Azt tudom, hogy nehéz állatbarát lakást találni. Ehhez a művelethez van bármi tanácsod? Hol (melyik városrészen, illetve melyik internetes portálon) érdemes nézelődni?

Bőke Norman: Az, hogy melyik lakásban lehet kisállatot tartani, az leginkább a tulajdonos hozzáállásától függ, nem látok összefüggést az állattartás és a városrészek között. Személy szerint nem találkoztam még olyan portállal, ami kimondottan az állatbarát albérletekre „szakosodott” volna. Itt leginkább a szemfülesség segít és kompromisszumkészség. Ha az embernek van kisállata, akkor lehet, hogy ennek okán el kell engednie egy másik kritériumot. 

Ingatlanoson keresztül, hogy néz ki a menet? Mi az anyagi vonzat?

Bőke Norman: Sok bérlő úgy gondolja, hogy ha ingatlanos segítségét kéri, akkor az valamilyen fizetési kötelezettséggel jár a számára. Ez nincs így. Az ingatlanossal minden esetben az ingatlan tulajdonosa van szerződéses viszonyban, hiszen megbíz engem azzal, hogy találjak a lakására megfelelő bérlőt (ez nem merül ki pusztán a lakás hirdetésében). Abban az esetben, ha valaki felkeres, hogy szeretne kibérelni egy lakást, akkor az igények felmérésével kezdjük, amiről már a legelején beszéltem. Ha ez megvan, akkor végig nézem a portfoliónkat, hogy van e megfelelő ingatlan. Az a szerencsés eset, ha van, mert akkor megnézzük, ha tetszik egyeztetünk a tulajdonossal és megírjuk a szerződést. Abban az estben, ha nincs az elképzeléseknek megfelelő lakás, akkor elkezdek felkeresni olyan magánhirdetéseket, amik jók lehetnek, ezzel levéve a bérlőről azt a terhet, hogy megnézzen 25 különböző ingatlant. 

Köszönöm szépen Normannak a válaszokat! 

Remélem, sikerült bemutatnom nektek ebben a két kis cikkben a pécsi koleszokat és az albérleti lehetőségeket. Ha bármi további kérdésetek lenne a kollégiumokkal kapcsolatban, nézzetek szét itt, ha pedig albérletkeresés előtt álltok, vegyétek fel a kapcsolatot Normannal vagy egy másik ingatlanossal. Találkozzunk szeptemberben Pécsett! 

 

Képek forrása: kiemelt, kép1

1 thought on “Kollégium vagy Albérlet II. rész – interjú Bőke Normannal

Comments are closed.