ön

Ki vagyok én? – Önismeret a személyiségünk és a társadalmi elvárások útvesztőjében

+1
0
+1
0
+1
4
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

A rohanó hétköznapokban általában kevés időnk jut arra, hogy az élet nagy kérdéseivel foglalkozzunk. Ennek ellenére valószínűleg már ti is feltettétek magatoknak azt az egyszerűnek hangzó kérdést, hogy „Vajon ki vagyok én?”. Persze adhatunk látszólag egyértelmű válaszokat, hiszen mindenki rendelkezik például saját névvel és olyan tulajdonságokkal, amelyek összessége megkülönbözteti másoktól. Azonban, ha mélyebbre szeretnénk merülni, akkor érdemes az önismeretünket fejleszteni. Segítségként ebben a cikkben összegyűjtöttem nektek néhány olyan szempontot, amelyek alapvetően meghatározzák, hogy kik is vagyunk mi valójában.

Miért fontos az önismeret?

Sokaknak a semmitmondó motivációs idézetek, és a klisékkel teli könyvek jutnak eszükbe az önismeret szó hallatán. Ez a kifejezés viszont a pszichológiában terjedt el eredetileg, és azt jelenti, hogy az egyén ismeri a saját személyiségének elemeit, határait és lehetőséget, valamint tisztában van ezek hátterével, és helyesen ítéli meg az emberi kapcsolatokban betöltött szerepét. Az önismeret egy fejleszthető képesség, így sosem késő elkezdeni a személyiségünkkel való ismerkedést. Ez nem a 21. századi unatkozó ember hóbortja, ugyanis az önismeret már az ókorban is fontos volt. Gondoljunk csak a nagy filozófusokra! A Ki vagyok én? kérdés alapos feltérképezése megnövelheti az önbizalmunkat, és hozzásegíthet minket egy boldogabb és kiegyensúlyozottabb élethez.

„A boldog gyermekkor a titka mindennek.”

Ez az idézet Agatha Christie-től származik, aki szerint nagyon meghatározó az ember életében, hogy milyen gyermekkora volt. Már pusztán a születésünk helye és ideje, a családunk anyagi és társadalmi helyzete is nagyban befolyásolja azt, hogy milyen emberré válunk. Az otthon látott példák és a szüleink nevelési módszerei fontos szerepet játszanak a személyiségünk és az értékrendünk fejlődésében. Családunk életkörülményei alapvetően meghatározzák az oktatási lehetőségeinket, amelyek hosszabb távon megalapozhatják a szakmai karrierünket. Teljesen más életút vár ránk, ha egy zsákfalu szegénységébe születünk, mintha egy nagyvárosi jómódú családba érkezünk. Természetesen ma már kellő elszántsággal, tehetséggel és kitartó munkával kitörhetünk a családi környezetből, de az mindig is befolyásolni fogja a gondolkodásmódunkat.

Tehetség, tudás és érdeklődési körök

A személyiségünk hangsúlyos részét alkotják az életünk során elért sikereink és eredményeink, azonban nem célszerű csak ezek alapján értékelnünk önmagunkat. Míg ezek jelentős részét tehetségünknek vagy tudásunknak köszönhetjük, egyesek szeretik a véletlen szerencse számlájára írni az eredményeiket. Nem mindig látjuk, hogy pontosan milyen út vezetett a sikerhez, de az alapvető erősségeinket általában felfedezhetjük a háttérben. Emellett az érdeklődési köreink is meghatározzák, hogy milyen emberek vagyunk. Nekem például szinte csak művészeti és kulturális hobbijaim vannak, amelyeket főként a tehetségeim és a gondolkodásmódom alapján választottam már egészen fiatalon.

Hello, INTJ-T építész vagyok szűz horoszkóppal, és te?

Manapság közkedveltek a személyiségtesztek és a csillagjegyek, például a társkeresésnél is fontos szempont egyeseknek, hogy hozzájuk illő személyiséggel vagy horoszkóppal rendelkező párt találjanak. 

Az egyik legnépszerűbb az MBTI rendszer, amely 16 személyiségtípust különböztet meg, és igencsak alaposan körül határolja azokat. Némileg pontosabbnak tűnik a csillagjegyek személyiségleírásainál, azonban előfordulhat, hogy néhány év elteltével annyira eltérő válaszokat jelölünk a tesztben, hogy egy másik, hasonló jellemzőkkel bíró személyiségtípust kapunk eredményül. Nem baj, ha szeretjük olvasni a horoszkópokat, vagy azonosulni tudunk a teszteredménnyel, csak ne kizárólag ezek alapján határozzuk meg önmagunkat!

önismeret

„Bezzeg én a te korodban már…”

Az önismeret legnyomasztóbb tényezői a társadalmi elvárások, amelyek szintén erős hatást gyakorolnak a gondolkodásmódunkra, az értékrendszerünkre és az életvitelünkre is. Biztosan előfordult már veletek, hogy a családtagjaitok, az ismerőseitek, sőt akár vadidegen kéretlenül bíráltak titeket. Elvárások nehezednek ránk, amelyek meghatározzák, hogyan kellene élnünk, milyen viselkedésmintát kellene követnünk például a nemünk vagy a társadalmi helyzetünk alapján. Továbbá már fiatal felnőttként számon kérik rajtunk a magyar társadalom szentháromságát – házasság, gyerek, saját ingatlan. Ha pedig úgy döntünk, hogy mi más úton szeretnénk járni, lesújtó pillantásokat és kéretlen „jótanácsokat” kapunk, de még ezek dacára is megéri önmagunkhoz hűnek maradni. A különféle életkorokhoz kapcsolódó egzisztenciális krízisekről egy korábbi cikkünkben olvashattok bővebben.

Remélem, érdekesnek találtátok ezt a cikket, és ha van kedvetek, elgondolkodtok a bevezetőben feltett kérdésen. Amennyiben szeretnétek jobban megismerni önmagatokat, azt javasolnom, hogy olykor álljatok meg egy pillanatra, és reflektáljatok a cselekedeteitekre, vagy lépjetek ki a komfortzónátokból, és próbáljátok ki magatokat egy új helyzetben! Mindemellett remek lehetőséget biztosítanak az önismereti csoportok, ahol másokkal közösen fejleszthetitek az önmagatokról alkotott képeteket.

Képek forrása: kiemelt, 1, 2, 3, 4, 5

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük