https://pemonline.hu/?p=36311&preview=true

Ilyen volt a katari vb – a 2022-es világbajnokság összefoglalója

+1
0
+1
0
+1
3
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Vasárnap este véget ért a huszonkettedik labdarúgó világbajnokság, melynek végén Argentína emelhette magasba a serleget, miután büntetők után bizonyultak jobbnak a címvédő franciáknál. Cikkünkben nem csak a döntővel foglalkozunk, igyekszünk kiemelni a VB legnagyobb csalódásait, legkellemesebb meglepetéseit, vagy éppen legizgalmasabb pillanatait. 

Legnagyobb csalódások:

A vb kezdete előtt írt erősorrendben több olyan válogatottat is kedvező helyre soroltam, akik végül bőven az elvárások alatt szerepeltek. Számomra a legnagyobb csalódást Uruguay és Dánia okozta. Luis Suarezék csak az utolsó csoportmeccsükön mutattak értékelhető játékot és ennek meg is lett az ára, hiszen ki is estek a csoportjukból, rosszabb gólkülönbséggel, mint Dél-Korea. A dánok sem jutottak a legjobb tizenhat közé és hasonlóan kiábrándító futballt mutattak helyenként. 

vb

Németország 2018 után ismét kiesett a csoportkört követően, de szerintem az ő játékukkal közel sem voltak akkora gondok, mint ahogy azt az eredmények alapján gondolhatnánk. A japánok elleni igencsak szerencsétlen vereség után sajnos mit sem ért a megszerzett négy pont, pedig a spanyolok elleni meccsen amúgy igen jó teljesítményt mutattak. 

Belgiumot nehéz értékelni. Én nem vártam tőlük sokat, de a továbbjutásukat szinte biztosra vettem. Gyakorlatilag az utolsó, horvátok elleni meccsük második félideje volt az egyetlen, amikor mutattak is valamit, addig szörnyen játszottak, megérdemelten estek ki. 

vb

Legnagyobb meglepetések:

Izgalmak szempontjából ezt a tornát nehéz lesz felülmúlni, ennek pedig a legfőbb oka, hogy sok óriási meglepetés született. Érdemes kiemelni az ázsiai régiót, melynek három csapata is bejutott a nyolcaddöntőbe. Japán hihetetlen küzdést produkálva vert meg két korábbi világbajnokot, a németeket és a spanyolokat is, Dél-Korea egy utolsó perces góllal múlta felül Portugáliát és jutott tovább, Ausztrália pedig 2006 után tudott először továbbjutni a csoportjából. 

vb

A legnagyobb meglepetést viszont szerintem két elődöntős, Horvátország és Marokkó okozta. Ugyan déli szomszédainktól jó szereplést vártam, az újabb éremszerzés nem hiszem, hogy elvárható eredmény lett volna előzetesen. Marokkó ugyan a bronzmeccset elbukta, de nincs oka szégyenkezni, hiszen történelmet írt a nemzeti csapatuk. Első afrikai válogatottként jutottak be a legjobb négy mezőnyébe, ráadásul az oda vezető úton Spanyolországot és Portugáliát is kiejtették. 

vb

Legizgalmasabb pillanatok:

Mielőtt még a történelmi finálé szóba kerül, érdemes áttekinteni milyen izgalmak jutottak az odáig vezető úton, amelyekről még nem ejtettem szót. Argentínának bőven kijutott a drámából, elég csak a szaúdiak elleni hihetetlen vereségükre gondolni, vagy a hollandok elleni negyeddöntőre, ahol büntetőkkel mentek tovább egy izgalmas 120 percet követően. 

vb

A brazil csapat ismét egy európai ellenfél ellenében bizonyult gyengébbnek, pedig a játékukra semmi panasz nem lehetett (az utolsó, tét nélküli csoportmeccset leszámítva). A horvátok elleni kieséskor például 2,55-0,63 volt az xG az ő javukra (SofaScore statisztikák), mégsem nyertek. Ebben pedig a horvátok kapusának, Dominik Livakovićnak volt óriási szerepe, aki azon a mérkőzésen 11 alkalommal védett, de szerintem összességében is ő volt a torna legjobb kapusa. 

vb

A legjobb vb döntő: 

Ritka esemény, hogy egy torna döntője képes a legizgalmasabb meccs lenni. A négy évvel ezelőtti fináléban, a Franciaország-Horvátország meccsen is láthattunk hat gólt, de az akkori 4-2-es meccs közel sem tartogatott ennyi izgalmat. Legutóbb hasonlóan drámai meccset talán pont az a 36 évvel ezelőtti Argentína-NSZK döntő hozott, amikor legutóbb világbajnokok lettek az argentinok.

A mostani finálé ugyan a 78. percig nagyon sima volt, Mbappé első gólja után olyan őrület kezdődött, amelyhez foghatót nem biztos, hogy még valaha látunk. A francia támadó Geoff Hurst után a második játékos, aki triplázni tudott egy világbajnoki döntőben, de számára ez sem volt elég a győzelemhez. Ebben pedig nem csak az argentin gólszerzőknek volt nagy érdeme, hanem a kapusnak, Emi Martineznek is, aki az utolsó percben hihetetlen védést mutatott be, de a büntetők során is félelmetes volt. 

vb

Minden idők legjobbja: Lionel Messi 

A futballszurkolók körében állandó vita, hogy ki minden idők legjobb játékosa. Puskás, Pelé, Maradona, Cristiano Ronaldo. Mindenkinek van egy választása, de ilyen örökséget, mint Lionel Messi, senki sem fog hagyni. Klub és válogatott szinten is mindent megnyert, amit csak lehetett, de egyéni mutatókat tekintve is egyedülálló, szinte nincs rekord, ami nem az ő nevéhez kötődne. Ezen a világbajnokságon pedig egyértelmű vezére volt csapatának a 7 góljával és 3 gólpasszával. Megérdemelten ül most fel a világ trónjára az argentin zseni. 

vb

Véget ért tehát a 2022-es világbajnokság, amely sok izgalmat és drámát tartogatott. A meglepetésekkel és hihetetlen teljesítményekkel teli út végén pedig minden idők egyik legjobb mérkőzésének lehettünk szemtanúi. Értékeljük a látottakat, mert szinte biztos, hogy mostanában ilyen futballélményben nem lesz részünk. 

Nektek hogy tetszett az idei vb?

képek forrása: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, kiemelt

1 thought on “Ilyen volt a katari vb – a 2022-es világbajnokság összefoglalója

Comments are closed.