Kaotikus kalandok a Grisaverzumban – Árnyék és csont 2. évad sorozatkritika

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Közel két év várakozás után visszatért egy újabb évaddal a Netflix részben Magyarországon forgatott fantasy sorozata, az Árnyék és csont. Az Eric Heisserer által rendezett széria Leigh Bardugo nagy népszerűségnek örvendő Grisaverzum-regényeit dolgozza fel. A 2. évadban ráadásul egyszerre több könyvet adaptálnak a készítők, illetve új cselekményszálakkal is bővítik a különleges képességekkel rendelkező grisák és a fiatal bűnbandává szerveződő varjak történetét.

Milyen könyveket adaptál az Árnyék és csont 2. évada?

Először is felmerül a kérdés, hogy egyáltalán érdemes-e megnézni az adaptációt, ha nem olvastátok a könyveket. Bár egy bonyolult és több szálon futó fantasy történetről van szó, ha figyeltek az apró részletekre, akkor érteni fogjátok a sorozatot a regények ismerete nélkül is. Ennek ellenére én a könyvek rajongójaként azt ajánlom, hogy olvassátok el a Grisa trilógiát és a Hat varjú duológiát.

sorozat

Az Árnyék és csont 1. évada az azonos című könyvet adaptálta, illetve a Hat varjú főszereplőit is bemutatta, viszont ők egy új előzménysztorit kaptak, amely nem szerepelt a regényekben. Ezáltal összeforrt a két könyvsorozat karaktereinek sorsa. A 2. évad a Grisa trilógia másik két kötetét (Ostrom és vihar, Pusztulás és felemelkedés) sűrítette bele nyolc epizódba, és emellett még kaptunk néhány történetszálat a varjak könyveiből is.

Kaotikus kalandok a Grisaverzumban, avagy a kevesebb néha több

A sorozat alkotói túl sok mindent akartak megvalósítani az új évadban, így meglehetősen kaotikusra sikerült a végeredmény. Még úgy sem egyszerű nyomon követni a sok történetszálat, ha az összes könyvet elolvastuk. A napidéző Alina Starkov (Jessie Mei Li) a másik két mitikus lényt keresi a barátja, Mal (Archie Renaux) segítségével. Eközben felbukkan a legendás Strumhond nevű kalóz, aki valójában Nikolai, a ravkai cár legkisebb fia. Az Éjúr (Ben Barnes) pedig megpróbálja a maga oldalára állítani az első hadsereg által üldözött grisákat. Még több hatalomra vágyik, de leginkább Alinát szeretné visszaszerezni.

A varjak pedig visszatértek Ketterdamba, ahol Kaz (Freddy Carter) bosszút akar állni a hírhedt bűnöző Pekka Rollinson (Dean Lennox Kelly), de egy váratlan, jól jövedelmező megbízás miatt Shu Hanba utazik a csapat. Megjelenik a 6. varjú is Wylan személyében, azonban ezúttal Matthias (Calahan Skogman) hiányzik, mert börtönben van.

Az új szereplőket biztosan imádni fogják a könyvek rajongói is.

Az Árnyék és csont szereplőgárdája négy fontos karakterrel bővült. Először is végre bemutatkozott Nikolai Lantsov (Patrick Gibson), aki az olvasók egyik nagy kedvence. Sajnos a sorozatban kevés ideig láthattuk a kalóz szerepében, ugyanis hamar visszatért Alinával és Mallal együtt a cári palotába. A repülő hajója legénységéhez tartozott a grisa ikerpár, Tamar (Anna Leong Brophie) és Tolja (Lewis Tan), akik sokkal emlékezetesebb alakítást nyújtottak a képernyőn, mint a könyvekben. Továbbá a vegyésztehetséggel megáldott Wylan Van Eck (Jack Wolfe) is csatlakozott a varjakhoz. Aranyos és hihetetlenül okos, mint ahogy már megszokhattuk tőle.

évad

Változtatások a Grisaverzum-könyvekhez képest

Az Árnyék és csont ugyan könyvadaptáció, de a készítők szeretik alaposan megkeverni a cselekményt vagy éppen a szerelmi szálakat. Alina történetének befejezését teljesen megváltoztatták, így akik utálták a trilógia zárását, talán most örülhetnek. Mal sorsa is másként alakult, de ez valószínűleg jó döntés volt. Továbbá hiányzott a napidéző köré épülő vallásos kultusz, és az Apparátus is teljesen háttérbe szorult ebben az évadban.

A varjak esetében problémát okozhatnak az elsietett romantikus kapcsolatok, bár az tény, hogy nagyon jó élmény az egyik kedvenc párosunkat együtt látni. Kaz múltjára és Jesper (Kit Young) titkára is hamar fény derült, az egyik varjú távozása után pedig kérdéses, hogyan fog újra összeállni a csapat, amikor még Matthias is hiányzik.

Vajon mi vár ránk a folytatásban?

A Netflix egyelőre még nem erősítette meg, hogy berendelik az Árnyék és csont 3. évadát. A Grisa trilógia történetét teljesen feldolgozták és máshogy zárták le, így valószínűleg Alina helyett inkább Nikolaira koncentrálnának a folytatásban. Az utolsó epizódban fel is vezették a róla szóló A sebhelyes cár duológia központi témáját. Azt viszont már biztosan tudjuk, hogy készül egy Hat varjú spin-off sorozat, amely remélhetőleg élvezhetően adaptálja a két könyv cselekményét.

Összességében egy nagyon kaotikus történetet kaptunk, de minden hibája és a változtatások ellenére is nagyon izgalmas és szórakoztató volt az Árnyék és csont 2. évada. A színészek többsége mintha a könyvek lapjairól lépett volna elénk, a látványvilág pedig egyes harcjelenetektől eltekintve nagyon aprólékosan kidolgozott és varázslatos.

Nektek hogy tetszett a grisák és a varjak története? Osszátok meg a véleményeteket velünk!

Képek forrása: saját, The Republic Monitor, Netflix.com

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük