https://pemonline.hu/?p=34487&preview=true

Jó ha van egy gazdag barátod, vagy inkább kerüld el őket?

+1
3
+1
0
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0

Manapság gyakran megkaphatjuk, hogy bizonyos emberekkel csak a státuszuk vagy a pénzügyi helyzetük miatt barátkozunk. Így jogosan merül fel a kérdés:  „Dobjam ki a gazdag barátaimat?”. A válasz nem egyszerű. Egyfelől egyesek azzal érvelnek, hogy a gazdag barátok nagyobb valószínűséggel segítenek az életben való boldogulásban.

Olyan kapcsolataik lehetnek, amelyek segíthetnek abban, hogy jó állást kapj, vagy bekerülj egy elitnek mondott iskolába. Lehet, hogy anyagi segítséget is tudnak nyújtani, ha valaha rászorulnál. Mások viszont azzal érvelnek, hogy a gazdag barátok a stressz és a szorongás egyik fő forrása lehetnek. Nyomást gyakorolhatnak rád, hogy meggondolatlanul költsd a pénzed, vagy tarts lépést a pazarló életmódjukkal. Az is előfordulhat, hogy bevonzanak az anyagiasság és a kapzsiság világába.

Miért választanak téged a gazdagok?

A gazdagok gondolkodása más, mint egy átlagemberé. Ők maguk is mások, viszont olykor teljesen rossz sztereotípiákat alkotunk róluk, másképp látjuk őket, és nem mindig úgy, ami a valóságot tükrözi. Lehet, hogy a barátaik kiválasztásában megfontoltabbak, mint mi, akik kevesebb pénzzel rendelkezünk, de egy új tanulmány szerint nem feltétlenül jobbak ebben. Sőt, bizonyos szempontból talán még rosszabbul is járnak.

Egy amerikai kutatás szerint a gazdagok az átlag embernél nagyobb valószínűséggel veszik körül magukat különleges barátokkal – olyan emberekkel, akik osztoznak a szokásaikban, szellemi beállítottságukban és munkamoráljukban. Bár ez bizonyos fokú kényelmet és biztonságot nyújthat számukra, de életük során különböző problémákhoz is vezethet.

Gazdag

Miért is rossz ez?

A sokszínű emberek társasága azért fontos, mert segítenek megérteni, mi történik a körülöttünk lévő világban. A különböző ingerek a szórakoztatás forrásai is lehetnek, vagy egyszerűen csak olyan információkkal látnak el, amelyekről egyébként nem tudnánk. Azonban elfogultság forrása is lehet az, ha csak egy típusú embercsoport körül mozgunk, mivel gyakran egy nézőpontból látjuk őket. Ez ahhoz vezethet, hogy az emberek többsége általában csak olyan személyekkel találkozik vagy barátkozik, mint ő maga.

Olykor egy-egy eltérő vélemény, egy-egy kellemetlen megjegyzés is remek lehetőséget jelenthet más kultúrák megismerésére és az emberek között meglévő különböző nézőpontok megértésére. De fontos, hogy tisztában legyünk azzal, hogy akár elfogultság is kialakulhat ebből egy személy iránt.

Tehát bár fontos, hogy bölcsen válasszuk meg a barátainkat, azt sem szabad elfelejteni, hogy a sokszínűség elengedhetetlen a kiegyensúlyozott élethez. Ehhez viszont a személyes érintettség is fontos tényező. Ennek hiánya számos problémához vezethet, többek között elhízáshoz, rossz egészségügyi állapothoz és mások szükségleteinek meg nem értéséhez.

Gazdag

Mi ez a nagy titkolózás?

A gazdagok legtöbbször nem nevezik meg a pénzük forrását, például amikor a családjuk nyilvánvalóan tőkét adott nekik még fiatalon az induláshoz. De úgy gondolom, hogy ez nem képmutatás vagy megtévesztés, hanem a még nagyobb társadalmi különbségek újabb példája. A gazdagabb körülmények között élők általában nehezen alkalmazkodnak a társadalom többi rétegéhez, ez lehet az egyik legnagyobb problémájuk. Főképpen a jelenlegi inflációs környezetben, ahol ténylegesen rokon és rokon is egymás ellensége tud lenni.

A felső-középosztálybeli emberek legtöbbször szintén nem beszélnek arról, hogy honnan van a pénzük. Ez azért van, mert hosszú, gyakran örökölt vagyoni sorból származnak. Tehát a vagyonuk nem olyasmi, amiért tenniük kellett volna valamit életük során, vagy amiért meg kellett volna dolgozniuk. Valószínűleg a szüleik vagy nagy szüleik sem beszéltek róla nekik.

Ám a többi, mondhatjuk átlagos, vagy szegényebb anyagiakkal rendelkezőknél  ez másképp van. Lehet ő az első a családjában, aki főiskolára jár, az első, akinek ilyen szintű lehetőségei vannak. A családjának sok áldozatot kellett hoznia azért, hogy ott legyen, amit anyagi gyarapodásában elért. 

Ezért amikor a barátaid arról beszélnek, hogy vigyáznak a pénzükre, vagy befektetéseket eszközölnek anélkül, hogy megemlítenék, honnan van a pénz, úgy érzed, mintha titkolóznának. Nehéz lehet ebben az esetben elviselni, hogy ne érezd magad mellőzöttnek, vagy úgy, mintha nem lennél elég jó hozzájuk képest. De gondolj arra, hogy mindenkinek más tapasztalatai vannak, és máshogy látja a világot. Csak azért, mert valaki nem beszél a pénzéről, még nem jelenti azt, hogy csaló, vagy lopta azt.

Gazdag
Lehetek akár én is gazdag?

A szociálpszichológiai kutatások azt sugallják, hogy az osztálykülönbségek miatt a munkásosztálybeli emberek kisebb valószínűséggel veszik igénybe az anyagi helyzetük javítását célzó oktatást, mint az azonos iskolai végzettségű, középosztálybeli háttérrel rendelkezők. A Social Psychological and Personality Science című folyóiratban megjelent új tanulmány betekintést nyújt abba, hogyan maradhatnak fenn ezek az osztálykülönbségek.

A tanulmány megállapította, hogy az alacsonyabb osztályokból származó emberek nagyobb valószínűséggel vetik el az oktatás fontosságát, amikor a jövőjükkel kapcsolatos döntéseket hoznak. Ez a tendencia ahhoz vezethet, hogy lemondanak azokról a lehetőségekről, amelyekkel az oktatás révén javíthatnák anyagi helyzetüket. Az eredmények azt sugallják, hogy ezeknek az embereknek az oktatására nagyobb hangsúlyt kell fektetni az előrelépésük érdekében.

A gazdasági egyenlőtlenség sok társadalomban tartós probléma. Ennek oka gyakran az, hogy a vagyon és az erőforrások egyenlőtlenül oszlanak el. Ez az emberek bizonyos csoportjai számára esélyhiányhoz, valamint társadalmi kirekesztéshez és diszkriminációhoz vezethet. A probléma kezelésének egyik módja a hátrányos helyzetűek támogatása.

Ez számos formában történhet, például pénzügyi támogatás, az oktatáshoz és képzéshez való hozzáférés vagy munkahelyteremtő programok formájában. Az esélyegyenlőség elősegítésével csökkenthetővé válna az egyenlőtlenség, így nagyobb esélyt teremtve mindenki számára egy sikeresebb, anyagilag is kiegyensúlyozottabb élethez.

Képek forrása: The Huffington Post, Pexels.com