pecsi_ildiko_pecsi_egyetemistak_magazinja

Itt hagyott minket a híres színművész, Pécsi Ildikó

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Pécsi Ildikó a mai nap folyamán, december 5-én hunyt el otthonában, 80 évesen.  Fia (Szűcs Csaba) még októberben nyilatkozta, hogy édesanyja „élete meccsét vívja” szeretett férje 2020. júliusi halála óta. A mai napon a Kossuth-és Jászai Mari-díjas művésznőre emlékezünk.


Pécsi Ildikó miután elvégezte a Színművészeti Főiskolát, egyből szerepet kapott az első magyar szélesvásznú filmben, az 1962-es Jókai-adaptációban, ami már akkor is nagy szó volt, és innentől csak felfelé ívelt karrierje. Neki köszönhetjük többek között Az aranyember Noémiét, de a Tenkes kapitányában szintén szerepelt. Az utóbbi televíziós filmsorozatban Róza, a cigánylány szerepében mutatkozott meg a nagyközönség előtt. Színpadi és játékfilm szerepei miatt sokan szerették, rajongták és tisztelték tehetségét. Számos műfajban közönség elé állhatott, így sokoldalúsága vitathatatlan. Nem csupán Kossuth-díjjal, valamint Jászai Mari-díjjal ismerték el tehetségét, hanem számos más rangos díjjal is értékelték művészetét.

Pécsi Ildikó többek között tagja volt a Pécsi Nemzeti Színháznak , a Vígszínháznak, a kecskeméti Katona József Színháznak. A pécsi színháznak 1960-as évek során egy rövid intervallumban volt tagja. 1980-ban pedig a színész szakszervezet elnökségi tagjává választották.

Egyébként nem kizárólagosan színészként, hanem rendezőként is tevékenykedett. 2010-ben Gödöllő díszpolgárává választották, itt volt életének utolsó éveiben az állandó otthona. A politikai életben is tevékenykedett, országgyűlési képviselő volt 1994 és 1998 között.

Mi, a pécsi egyetemisták kívánjuk, hogy nyugodjon békében, és hálásak vagyunk munkájáért.

//

Pécsi Ildikó fiának korábbi nyilatkozatával kapcsolatos híreket az Index is megosztotta az októberi hónap folyamán.

Kép források: 1 . kép, 2. kép, kiemelt kép