Ismét Magyarországra látogat Ferenc pápa

+1
0
+1
0
+1
2
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Legutóbb két évvel ezelőtt, a Covid világjárvány miatt elhalasztott 2021-es Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK 2020) keretében járt hazánkban a Szentatya.

pápa

A Szentszék Sajtótermének február 27-i bejelentése után a Magyar Katolikus Egyház, valamint a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia hivatalos oldala, a Katolikus.hu adta hírül, hogy Ferenc pápa elfogadva a magyar egyházi és állami hatóságok meghívását, 2023.április 28-30. között ismét Magyarországra látogat.

Matteo Bruni szóvivő, a Szentszék Sajtótermének igazgatójának bejelentése:

„Ferenc pápa a polgári és egyházi hatóságok meghívásának eleget téve 2023. április 28-a és 30-a közt apostoli utazást tesz Magyarországon, ellátogatva Budapestre.”

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Állandó Tanácsának közleménye

„Mindnyájan, magyar katolikusok örömmel értesültünk arról, hogy a Szentatya, Ferenc pápa lelkipásztori látogatásra érkezik Magyarországra a húsvéti időszakban, április 28–30. között. A pápa apostoli útja nagyon fontos esemény nemcsak a katolikusoknak, hanem minden magyarnak határon innen és túl. A Szentatya korára tekintettel a találkozásokra budapesti helyszíneken kerül sor, amelyekre, különösen a vasárnapi szentmisére szeretettel hívunk és várunk mindenkit hazánkból és a környező országokból egyaránt. Imádságos lélekkel készüljünk a Szentatyával való találkozásra és közösen tegyünk tanúságot arról, hogy Krisztus a jövőnk.”

Budapest, 2023. február 27.

Veres András püspök

a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke és az MKPK Állandó Tanácsa

Az apostoli látogatás hivatalos programja

2023.április 28-án, pénteken délelőtt 10 órakor érkezik meg Ferenc pápa a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre. A hivatalos fogadtatás után ünnepélyes ceremónia veszi kezdetét a Sándor-palota előtti téren.

Ezután a Szentatya hivatalos látogatást tesz Novák Katalinnál, Magyarország köztársasági elnökénél, Orbán Viktor miniszterelnök úrnál, valamint az állami hatóságok, illetve a diplomáciai testületek képviselőinél, akiknek a Kármelita Kolostor épületében mond beszédet. A délután folyamán találkozik a püspökökkel, papokkal, diakónusokkal, szerzetesekkel, papnövendékekkel és lelkipásztorokkal a Szent István Bazilikában.

A következő napon, szombaton az egyházfő magánlátogatást tesz a boldog Batthyány-Strattmann László otthonban, majd az Árpád-házi Szent Erzsébet templomban találkozik a szegényekkel és a menekültekkel. Ezután a fiataloké lesz a főszerep, hiszen a Papp László Sportarénában nekik mond beszédet a Szentatya, ezután pedig ismét magántalálkozón vesz részt, ezúttal a Jézus Társasága tagjaival az Apostoli Nunciatúrán (a Szentszék Magyarországi Nagykövetsége).

Látogatása harmadik napján ünnepélyes szentmisét tart a Kossuth téren. Ezután a Szentatya az egyetemi és kulturális élet képviselőinek mond beszédet a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen.

Ferenc pápa vasárnap a délutáni órákban utazik haza a Fiumicino Nemzetközi Repülőtérre.

A részletes programot ide kattintva olvashatjátok.

A látogatás logója és mottója

A látogatás logójáról és mottójáról ide kattintva olvashattok bővebben.

Imádság Ferenc pápa magyarországi látogatására készülve

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Állandó Bizottsága által közzétett imádság a lelki felkészülést szolgálja, a látogatásáig a hívek a szentmiséken, közösségi imatalálkozókon a következő sorokat imádkozzák:

„Mennyei Atyánk, gondviselő Istenünk!

Köszönjük, hogy Te kísértél minket történelmünk során.

Vétkeinket megvallva kérjük,

hogy egyre jobban megismerjük Fiadat, Jézus Krisztust!

Ő a mi biztos jövőnk.

Azért jött, hogy életünk legyen békében és önzetlen szeretetben.

Bizalommal kérjük,

hogy Nagyasszonyunk, a Boldogságos Szűz Mária,

valamint a magyar szentek és boldogok közbenjárására

Szentatyánk, Ferenc pápa közelgő látogatása

legyen kegyelem és erő forrása,

hogy hitünkben növekedve

egymással és a többi nemzettel békességben éljünk,

reménnyel építsük földi hazánkat,

és parancsaidat teljesítve eljussunk az örök hazába.

Ámen.”

Magyarország Kormánya oldalán a következő sorokat olvashatjuk a látogatásról:

„A Szentatya a béke követe, amire Kelet- és Közép-Európa népeinek nagy szüksége van.”

Ferenc pápa legutóbbi látogatásáról, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusról két cikk is született nálunk. Ha szívesen olvasnál a kongresszusról egy önkéntes szemével, akkor kattints ide, hiszen Kiss Márton Péter erről mesélt nekünk.

Ide kattintva pedig a kongresszusról készült összefoglalónkat, valamint egy élménybeszámolót olvashattok.

ferenc pápa

Ha kíváncsiak vagytok további részletekre az eseménnyel kapcsolatban, valamint szeretnétek részt venni valamelyik programon, akkor kövessétek a Katolikus.hu oldalát, ahol folyamatosan tájékoztatnak mindenkit a legfrissebb tudnivalókról.

Forrás: 777.hu, Katolikus.hu, Vatican News, magyarkurir.hu

Képek forrása: kiemelt, 1, 2, 3

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük