irjunk-egyutt-motivacios-levelet

Írjunk együtt motivációs levelet!

+1
0
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Hogyha marketing szempontjából szeretnénk megvizsgálni az álláskeresés különböző szegmenseit, világossá válik számunkra, hogy lényegében „el kell adnunk magunkat” önreklámozás alkalmazásával ahhoz, hogy felkeltsük a vevő – ez esetben HR-es, pályázathirdető vagy munkáltató – figyelmét. Ha érdekelt vagy az ismertetett témában, akkor kattints ide, ide és ide. Amennyiben arra vagy kíváncsi, kit keres egy jó HR-es, akkor itt böngéssz.

A felvázolt területeken mozgó szakemberek számára világos az, hogy az álláskeresés valójában egy intenzív kampányként felel meg (self branding), melynek stratégiája a következő: készítünk egy precízen megírt motivációs levelet, amely lényegében a figyelemfelkeltésre szolgáló reklámszöveg, majd egy jól felvázolt önéletrajzban ismertetjük a “főszereplőt”, vagyis magunkat. A személyes találkozáskor a potenciális jelölt egyfajta nyomatékosításba kezd bele, hogy meggyőzze az asztal másik felén ülő személyt: ő az az ember, akit keres!  Jelen cikk a következőkben azt fogja taglalni, hogy hogyan kell egy precíz motivációs levelet megírni, melyeket empirikus úton közvetítek. Ha érdekelnek a tippjeim és a praktikáim, tartsatok velem!

1. Tedd szóvá, mire és miért jelentkezel

Ha meg akarunk felelni az íratlan formai követelményeknek, már az elején le kell szögezzük, mi is az a pozíció, amelyet be szeretnénk tölteni a későbbiekben. Ezzel a HR-es dolgát is megkönnyíthetjük, hogy ismertetjük a kiszemelt állás természetét, ami felkeltette érdeklődésünket. Ugyanakkor – tapasztalataim szerint – illendő megszólítani az általunk kiszemelt céget, szakmai programot vagy akár egy ösztöndíjpályázat kiállítóját. Ez esetben az önéletrajzunkhoz hozzárendelt kísérőlevelünket az alábbiak szerint indítjuk:

              „Tisztelt …!

 

Az Önök által meghirdetett … állás/pozíció hirdetésére lettem figyelmes. Az alábbi levelemben ismertettem részletesebben önéletrajzomat, mely tartalmazza a legfontosabb információkat személyemről, amelyeket a hirdetésükben tettek közzé.”

Amennyiben már az elején arra összpontosítunk, hogy minden lényeges információt összegzünk motivációs levelünkben, onnantól kezdve az önéletrajzunk lesz ennek a kiegészítőeleme és nem fordítva, ahogyan azt megszoktuk. Mindemellett ismertetni szükséges a jelentkezés miértjét: miről fog szólni motivációs levelünk, illetve miért kívánjuk betölteni a meghirdetett pozíciót. Ez egy tökéletes lehetőséget nyújt számunkra, ugyanis felvázolhatjuk a cégnek vagy a pályázat kiállítójának saját motivációnkat, továbbá mögöttes indíttatásunk lényegi elemeit.

Amennyiben szakmai programra jelentkezünk, hívjuk fel a figyelmet a kapcsolódási pontokra, hogy mégis miképp vagyunk érintettek az adott területen (szakmai érdekeltség, tanulmányok stb.). A bevezetésben a legfontosabb az, hogy ne használj feltételes módot vagy tagadást, mivel azok bizonytalan hatást keltenek. Ugyanilyen benyomást tesz a HR-esben az udvariaskodó „szeretnék jelentkezni” kifejezés. Legyünk határozottak, és ezt a megfogalmazásunk is nyomatékosítsa!

2. Ta-gold a szö-ve-get

Egy jól szerkesztett motivációs levél rövid és tömör szöveget taglal, tehát a lényegre törő bevezetést követően szedd bekezdésekre mondanivalódat, ami négy-ötnél nem lehet több, ugyanis nincs szükség prózai költemény produkálására. Tartalmilag mindössze egy oldal hosszúságú legyen, amely jól átlátható, összefüggő, továbbá precízen megfogalmazott. Nincs helye mellébeszélésnek és felesleges bekezdéseknek.

Az illetékes elég gyorsan el tudja dönteni, hogy felkeltetted-e a figyelmét és végig olvassa vagy csupán átfutja a beküldött anyagot. Történetesen a motivációs levél elsődleges célja, hogy párhuzamot vonjon az álláshirdetésben/pályázatban feltüntetett kritériumok és a jelentkező tulajdonságai, valamint az empirikus ismeretei között. Amennyiben sikeresen teljesítetted ezen kitételeket, alátámasztásra tehetsz szert a leveledet átnéző személynél, hogy valóban alkalmas vagy a kijelölt pozícióra.

Bekezdéseidben térj ki arra, hogy miért szeretnél az adott cégnél dolgozni vagy szakmai gyakorlati idődet letölteni, valamint milyen inspirációkkal rendelkezel, amelyek miatt az adott hirdetés felkeltette az érdeklődésedet. Törekedj a személyiségedet tükröző, sajátos külcsínre, de semmiképp ne ess túlzásokba!

3. Legyen egyedi a leveled

Evidens ugyan, de ha aktívan keresel állást, ezáltal egyszerre több posztot is kiszemeltél, nagyon fontos, hogy ne küldd el két különböző helyre ugyanazt a motivációs levelet! Az emberi erőforrás szakemberek történetesen figyelmen kívül hagyják a sablonos, ugyanakkor általános tájékoztató jellegű leveleket mondván, hogy ebbe kevés energia lett belefektetve. Így téged, mint toborzási alanyt, elengednek. Mindig az adott álláshirdetésnek vagy ösztöndíjpályázatnak megfelelően építsd fel a motivációs leveledet, ennek értemében igazítsd annak tartalmát és stílusát is az adott céghez/intézményhez és pozícióhoz!

Az interneten könnyen elérhető motivációslevél-minták olykor hasznosak lehetnek a fogalmazás során, azonban nem érdemes egy az egyben felhasználni az ezekben található kifejezéseket és mondatokat, hiszen elveszik a levelünk unikális jellege. Egy motivációs levél tükrözze a személyiségedet, de ne lendülj át a ló túloldalára, ahol önfényezéshez folyamodsz. Nyugodtan írj próbalevelet több alkalommal is, ugyanakkor semmiképp ne egy nap leforgása alatt akard megírni.

4. Ügyelj az erős lezárásra is

A legutolsó bekezdésedben fejezd ki reményedet, hogy lehetőség szerint majd egy személyes találkozó keretein belül is bemutatkozhass. Amennyiben viszont egy szakmai gyakorlatra jelentkezel az alábbi levél megírásával, nem feltétlenül kell számolni interjúval, tehát a lezárás tárgya is mást kell taglaljon. Nem szükséges egy utolsó monológba kezdeni – lényeg, hogy egy keretet adjon a szövegnek.

Úgy gondolom, nem elég erősen elindítani a felvezetést, a lezárásnak is meg kell adni a módját. Egy silány végszó a nézőt is ki tudja zökkenteni egy színházi előadás során, márpedig az felér a hattyú halálával is. Ebből levonva a konklúziót, ugyanolyan erősen kell lezárni a motivációs leveled, hiszen ez a két rész az, ami a leginkább megragadja a HR-esek figyelmét:

„Hatalmas lehetőségnek tartom meghirdetett állásukat, és remélem pályakezdőként/szakmabeliként felkeltettem az Önök érdeklődését és alkalmas jelölt leszek a cégükben/programjukban tevékenykedő … pozíció betöltésére.”

„Bízom abban, hogy alkalmas jelölt leszek a … ösztöndíj díjazott szerepének betöltésére.”

Remélem hasznosnak találtad a fent ismertetett praktikákat, s majd alkalmazni is fogod tudni az élet bármely területén, legyen az álláskeresés, szakmai gyakorlatra való jelentkezés vagy ösztöndíjpályázat! Amennyiben pedig végzős egyetemista vagy, itt és itt megtudhatod, hogyan írjál szakdolgozatot!

Kellemes levélírást kívánunk!

Forrás: 1, 2, 3

1 thought on “Írjunk együtt motivációs levelet!

Comments are closed.