,,Magabiztosnak lenni, mert akkor kinyílik a világ.” – Interjú Tóth Gusztáv esküvői fotóssal

+1
2
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

A magabiztos technikai tudást alapvetőnek tartja, de fontos szerinte a sokéves tapasztalat. Legyen szó koncertekről, sporteseményekről, vagy esküvőkről, Tóth Gusztáv mindig lenyűgözőt alkot. 

Hogyan kerültél kapcsolatba a fotózással?

Tóth Gusztáv: Több mint két évtizede kezdtem el horgászni. A helyszínek, amelyeken a hobbim kapcsán megfordultam, mindig is elragadtak és teljesen kikapcsoltak. Idővel ezekre a helyekre tértem vissza fotózgatni.

Mikor kezdted el az esküvői fotózást?

Tóth Gusztáv: Négy éve foglalkozom esküvői pillanatok megörökítésével. Azonban az idei évre sokkal több hangsúlyt fektettem: még jobban megszerettem az esküvők különleges hangulatát. 

Hogyan kell elképzelni nálad egy esküvői fotózást?

Tóth Gusztáv: Egy esküvő megszervezése millió feladattal jár és rengeteg kérdés is felmerül, amelyek váltakozó árakat is hoznak maguk után. Én úgy gondolom, hogy a sok felesleges körtől megkímélem azokat a párokat, akik már veszik a fáradságot és átolvassák ajánlataimat és végignézik azokat a referenciákat, amiket eddig csináltam. Természetesen, igény szerint egyéni kívánságokat is valóra válthatok.

Sok mindenben máshogy dolgozom, mint más fotósok és videósok. Ezért mindig legalább két megbeszélést tartunk még a kérdőjeles időszakban is, majd természetesen néhány nappal az esküvő előtt újra egyeztetünk mindent, hogy ne legyenek kérdések.

Amit még mindenképp szoktam javasolni, hogy az esküvő előtt ejtsünk meg egy kreatív, vagy egy jegyes fotózást azért, hogy jobban megismerjük egymást és párjaink nyugodtak legyenek az esküvő napján. Így mi is magabiztosan tudjuk végezni a munkánkat.

Egy lakodalom több órán keresztül tart. Nem is beszélve a készülődésről. A szertartás, jeles alkalom esetén hány kép is készül valójában?

Tóth Gusztáv: Ez mindig az adott szertartás hosszától függ, de egy teljes esküvő ideje alatt maximálisan 1000 képet készítünk, így órára lebontva durván 100 kép készül a ceremóniáról, amelyeknél mindegyiket körültekintően szerkesztünk meg és az alap szolgáltatásainkhoz tartozó, egyénre szabott színezést és ilyenkor alkalmazzuk.

Több száz esküvővel a hátad mögött nem félsz attól, hogy sablonfotózássá válik? Nem válhat ebből rutin?

Tóth Gusztáv: Mivel az életben nagyon sokféle munkám van, így ez a veszely hál’ Isten nem fog szerintem soha fenyegetni. Nagyon színes embernek gondolom magam, aki akár minden nap képes belevágni valami újba. Az esküvői fotózás által kikapcsolódok a napi rutinból és mindig történhet valami, amire nem tudok felkészülni. Úgy gondolom, hogy nem fogom megunni!

Hogyan látod, mennyit változott az igény az esküvői fotózások iránt? Hogyan fog kinézni a jövőben? 

Tóth Gusztáv: Manapság már  nyitottabbak és sokkal lazábbak a párok. Egyre több elvont, művészi jellegű esküvő jelenik meg a piacon aminek én nagyon örülök, mivel úgy gondolom, egy esküvő nem a sablonos berögzültségekről kellene szóljon, hanem kizárólag arról, hogy milyen a pár. Igaz, ez jelenleg még a zenében, díszítésben, helyszínben mutatkozik meg. 

Sajnos félnek elrugaszkodni és a szokás hatalma bekeríti őket. Mindenkinek azt javaslom, hogy álmodjon valamit és kicsit se változtasson rajta, mert ez tényleg egy olyan különleges nap, amiből egy van az életben! 

Mi volt az eddigi legextrémebb kérés egy fotózás iránt? 

Tóth Gusztáv: Nem nagyon van olyan élményem ami nagyon durva lenne. Minden évben van egy 10 napos horgászverseny a Balatonon, ahol 0-24 ben rendelkezésre kell álljak, szellemileg és fizikailag is a legmegterhelőbb munkám minden évben.

Sokan küzdünk azzal, ha kamerát fordítanak felénk nem tudjuk elengedni magunkat. Hogyan próbálod minden fotózás alkalmával megteremteni a jó közérzetet? 

 Tóth Gusztáv: Szerintem ehhez kell egy személyiség, hogy tudj bánni az emberekkel és olyan magabiztosság, amit csak tapasztalat útján szerezhetsz meg. Itt nemcsak a pár beállításairól van szó, hanem arról is, hogy a saját gépedet csukott szemmel is  tudd tökéletesen beállítani, teljes kontroll alatt legyen a kamerád, és minden helyzetben magabiztos tudj lenni. Ha ez megvan, akkor kinyílik a világ.

Külföldön egyre népszerűbb trend, hogy a fotós a nászúton is részt vesz és megörökít bizonyos pillanatokat. Mennyire gyakori hazánkban ez?

Tóth Gusztáv: Én ilyennel négy év alatt egyszer sem találkoztam. Azonban nem egy rossz elképzelés, ha nem a teljes idejében a nászútnak, de egy fél napra, vagy néhány órára elkíséri a házaspárt a fotós, így felejthetetlen képeket lehet készíteni, viszont nyilván ezt kevés pár engedheti meg magának.

Mennyit alakítasz átlagosan egy képen?

Tóth Gusztáv: Ha a helyszíni komponálás és fényelés tökéletes, akkor utána már nem sokat. Viszont nagyon szeretek utómunkázni és van, hogy teljesen más jellegű képet adok át, mint amilyet ott csináltam.

fotó

Fotózások alkalmával vannak tabuk magaddal szemben, amit nem örökítesz meg? Például, ha a menyasszony húga,  már nem szomjas, és az asztalon támad kedve táncolni. 

Tóth Gusztáv: Az egész esküvő az ünneplésről szól, így ezeket az elszabadulásokat kifejezetten szeretem megörökíteni. Sőt buzdítom is a násznépet, hogy engedjék el magukat teljesen!

Az esküvők mellett milyen alkalmak tartoznak még a kedvenceid közé, ahol örömmel fotózol? 

Tóth Gusztáv: Fontos az új kihívás vagy a történet, amit fotózok. Még ha nem is annyira ragad el, akkor is megpróbálom megkeresni azt, hogy mit lehet belőle kihozni.

Hol látod magad a jövőben?

Tóth Gusztáv: Hosszú távon az elképzelésem az, hogy szeretnék segíteni kezdő fotósoknak, tanítgatni őket és egy olyan saját csapatot kialakítani,akik ár-érték arányban jó helyen vannak. Legfontosabb az, hogy imádja mindenki azt, amit csinál, mert csak így lehet olyan lépcsőfokokat is elérni, amelyek akár megváltoztatják az ember életét!

Tóth Gusztáv bebizonyította azt hiszem, hogy a fotózás igenis lehet életérzés és munka egyben. Fontos az, hogy amit csinálunk, azt szeressük és bátran állíthatom, Ő imádja. A beszélgetésünk folyamán is érződött rajta, hogy a képalkotás iránti lelkesedés sugárzik belőle.

Képek forrása: Tóth Gusztáv

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük