interju-dr-raffay-zoltannal-a-ktk-oktatojaval

Interjú Dr. Raffay Zoltánnal, a PTE KTK oktatójával: “Gyermekkoromban úgy gondoltam, biológus, elsősorban halakkal foglalkozó szakember leszek”

+1
0
+1
0
+1
2
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Az egyetemistáknak az ünnepek nem mindig a meghittségről, együttlétről és a családról szólnak, hanem sokkal inkább a tételek kidolgozásával, vizsgákra való készüléssel telik. Azonban biztos kíváncsiak voltatok már arra, hogy vajon ezt az időszakot oktatóitok hogyan töltik.
Alábbi cikkünkben Dr. Raffay Zoltánt, a Közgazdaságtudományi Kar tanárát kérdeztük meg, hogy hogyan értékeli az őszi szemesztert, mit figyeltek meg Magyarország turizmusának alakulásáról a vírus időszakában, illetve egy-két személyesebb információval is szolgált számunkra. 

Először is kérem mutatkozzon be azoknak a hallgatóknak, akiket esetleg nem tanít a Közgazdaságtudományi Karon (Milyen kurzus oktatója, mióta tanít az egyetemen?)
Dr. Raffay Zoltán: 2015 szeptemberétől tanítok a Karon, magyar és angol nyelven turizmus tárgyakat: A turizmus rendszere, Ökoturizmus, Turizmusmarketing esettanulmányok és Turizmusmenedzsment.

Mindig is tanár szeretett volna lenni? Ha igen, akkor miért, és ha nem, akkor mi szeretett volna lenni?
Dr. Raffay Zoltán: Bár középiskolai földrajz-angol tanári, illetve turisztikai képesítésem van, igazából nem készültem tanári pályára és ma sem szívesen tanítanék a közoktatásban. Az akadémiai szférában, egy, a Közgazdaságtudományi Karral számos területen együttműködő pécsi kutatóintézetben dolgoztam sokáig, majd innen váltottam a turisztikai felsőoktatásra először a Dunaújvárosi Főiskolán, majd ezt követően a Pécsi Tudományegyetem szekszárdi Illyés Gyula Karán, innen hívtak a Közgazdaságtudományi Karra tanítani 2015 őszén.

Nagyon jó döntésnek tartom a mai napig és jól érzem magam, és a hallgatók visszajelzései is alapvetően pozitívak a munkámmal kapcsolatban. Gyermekkoromban úgy gondoltam, biológus, elsősorban halakkal foglalkozó szakember leszek, ám a középiskolai biológia és kémia órák hamar kiölték belőlem ezt a fajta érdeklődést és lelkesedést.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Pécsi Tudományegyetem (@pte1367) által megosztott bejegyzés

Hogy teltek Önöknél az ünnepek? Általában a vizsgaidőszak beárnyékolja vagy teljes békében és nyugalommal tudta kiélvezni ezt az időszakot?
Dr. Raffay Zoltán: A vizsgaidőszak nekem nyugodt időszak, a hallgatók jelentős része már karácsony előtt eleget tett vizsgakötelezettségeinek, és amúgy is a vizsgákra elsősorban nem nekem kell készülnöm. A karácsonyra készülés nyugodtan telt, az ajándékok beszerzésével és becsomagolásával, főzéssel (a kötelező menüpontot jelentő halászlét minden évben én készítem el). Kifejezetten nyugodt időszak volt ez a két hét, amikor alvásra és pihenésre is jutott a szokásosnál több idő, a munka mellett, természetesen.

Ön hogyan élte meg az online oktatást? Ha volt benne olyan, akkor mit szeretett benne és mi az, amit nem?
Dr. Raffay Zoltán: Alapvetően kedvezők voltak a tapasztalataim, nem volt technikai malőr, a Kar és a hallgatók oldaláról is olajozottan működött a technika. Amit szerettem benne, az az idővel való takarékosság és a környezet kímélése – nem kellett a hallgatóknak és az oktatóknak utazniuk, megspórolva ezzel időt és károsanyag-kibocsátást – , ami nem tetszett, az a hallgatókkal való kapcsolattartás személytelensége, a hallgatókkal folytatott kötetlen beszélgetések lehetőségének elmaradása.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Pécsi Tudományegyetem (@pte1367) által megosztott bejegyzés

Ön szerint mennyire volt biztonságos a COVID tekintetében az őszi szemeszter?
Dr. Raffay Zoltán: Úgy vettem észre, az volt, a hallgatók jelentős része oltott volt, a termek és a közösségi terek elég nagyok ahhoz, hogy megoldható legyen a távolságtartás. Egy pillanatig sem éreztem, hogy veszélyes lenne a jelenléti oktatás.

Van valamilyen hobbija? Mit szeret csinálni szabadidejében, amikor éppen nem tanít?
Dr. Raffay Zoltán: Egy hobbim van, és az a horgászat, amelyet több mint negyven éve űzök. Nem egyszer a napi óratartás előtt is kiugrom egy-két órára a környező tavakra, összesen hét óra van érvényes engedélyem a környéken. Nagyon szeretek olvasni is, bár szépirodalomra nem jut sajnos annyi időm, mint szeretnék, a tavalyi évben talán ha tíz könyvet volt időm elolvasni.

Mesélne esetleg a mostani kutatásaikról Magyarország turizmusával kapcsán? Hogy gondolja, mikor tud újra fellendülni a belföldi turizmus, milyen hatásokra van szükség (a vírus végének kivételével)?
Dr. Raffay Zoltán: A belföldi turizmus messze nem mutatott akkora visszaesést, mint a beutazó turizmus, sőt, a 2020-as év sok belföldi szolgáltató számára fennállása legjobb éve volt, persze főleg annak köszönhetően, hogy nemcsak a beutazó, de a kiutazó turizmus lehetőségei is drasztikusan beszűkültek és sokan kényszerből maradtak itthon.

A Karon működő Marketing és Turizmus Intézet már a járvány elsőévében végzett egy komoly kutatást a COVID turizmus szektorra gyakorolt hatását tekintve, ahol a turizmus szektor és az utazók, a turisták reakcióit és lehetséges alkalmazkodási lehetőségeit egyaránt vizsgáltuk. A járvány gyengülése, illetve optimális esetben megszűnése mellett addig is fontos az alkalmazkodás, megújulás, illetve a járvány által különösen sújtott ágazatok, kiemelten a turizmus szereplőinek, vállalkozásainak célzott és tudatos támogatása.

Ezúton is szeretném megköszönni Dr. Raffay Zoltán Tanár Úrnak az interjút!


Ha kíváncsiak vagytok arra, hogy ETK, ÁJK és BTK oktatója hogyan töltötte az ünnepeket, akkor olvassátok el Ludas Blanka, Pátkay Petra és Szabó Zsolt interjúját.