„Alig várom advent első hétvégéjét” – Interjú Dr.habil Turcsán Judittal, az ETK oktatójával

+1
0
+1
0
+1
3
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Az év talán legszebb és legmeghittebb ünnepe a karácsony, mely minden ember számára igen fontos vallási hovatartozástól és állampolgárságtól függetlenül. Ez az ünnep a lelki nyugalomról és a családról, szeretetről szól. Vannak olyan pontok, melyek fellelhetőek minden családnál, azonban akad bőven olyan is, mely eltérő a családi tradícióknak köszönhetően. Ahány ház, annyi szokás – szokták mondani. Ha szeretnél kikapcsolódni kicsit a vizsgaidőszakban és a karácsonyra hangolódni, jó helyen jársz. Legújabb cikksorozatunkban oktatókat kérdezünk meg karácsonyi szokásaikról.

Ebben a cikkemben Dr. habil Turcsán Juditot, az Egészségtudományi Kar egyetemi docensét, az Ápolástudományi, Alapozó Egészségtudományi és Védőnői Intézet intézetigazgatóját kérdeztem a karácsonyra hangolódásról, karácsonyi szokásairól, valamint arról, hogyan ünnepelték gyermekként az karácsonyt. ETK-s hallgatók minden bizonnyal találkoztak már a Tanárnővel, hiszen magyar és angol nyelven oktat Élettan, Sejtbiológia, Mikrobiológia és Táplálkozásbiológia tantárgyakat.

Először is szeretném megköszönni, hogy elfogadta a megkeresésemet.
Az utóbbi pár évben nagyon sokan nyilatkoznak arról, hogy nincsen karácsonyi hangulatuk. Ön hogyan érez ezzel kapcsolatban?

Dr. habil Turcsán Judit: Felkérése megtisztelő, köszönettel fogadtam el. Többször éreztem már azt, hogy nem tudok ünnepi hangulatba kerülni, de ez mindig elmúlt, és ahogy egyre közeledett a karácsony, napról napra egyre jobban vártam és készültem rá. A karácsony nekem gyermekkorom óta nagyon fontos és torokszorító, megható ünnep.

Át tud szellemülni az ünnepekre így, hogy online térben zajlanak a vizsgák és ezek miatt sokszor keresik fel Önt?

Dr. habil Turcsán Judit: Igen, át tudok. Ennek persze az a titka, hogy hétvégén, és esténként már kikapcsolom a TEAMS értesítéseket. Ilyenkor a gyermekeim felé fordulok, velük töltöm az időt.

Mit gondol, milyen különbség van a Covid okozta online karácsonyi vizsgaidőszak és a hagyományos keretek közt zajló, téli vizsgaidőszak között? Ön hogyan éli ezt meg és melyiket kedveli jobban?

Dr. habil Turcsán Judit: Mindenképpen a hagyományos-jelenléti vizsgáztatást, és oktatást szeretem. Megmondom őszintén, az online térből nekem már nagyon sok, nem szeretem a személytelen dolgokat. Én amolyan régi vágású oktató vagyok, a személyes kontaktust és jelenléti oktatást kedvelem. Élettanból jelenlétben vizsgáztatok, vizsgáztatunk. Legalább láthatom- még ha maszk mögött is – kik is hallgatnak engem évközben. Az online oktatást nem kedvelem, de reméljük hamarosan változik a helyzet.

A téli vizsgaidőszakban átjárja annyira a karácsony szelleme, hogy ha kétesre áll egy hallgató nagyobb eséllyel adja meg a jobb jegyet, kerekít felfele? Érzi-e Magában a kisangyal szerepét az ünnepek közeledtével?

Dr. habil Turcsán Judit: Mivel most írásban vizsgáznak, így adott a vizsga eredménye, én nem tudom hozzátenni a jószándékom, hacsak nem a kérdéskör összeállításakor. Szóbeli vizsgáknál – ha látom valakin, hogy nemelveszett a remény – igyekszem úgy kérdezni, hogy jól tudjon felelni. De ez nem csak rajtam múlik. Jól esik nekem is, ha egy hallgató jó felelettel ajándékoz meg karácsonyra. Egy oktatónak ez a legjobb ajándék. Hogy nem hiába beszélt fél évig.

Fel szokta díszíteni a házat karácsonyi dekorációval az ünnepekre?

Dr. habil Turcsán Judit: Mindig! Alig várom Advent első hétvégéjét. Addigra elkészítem a nagytakarítást, és első vasárnap feldíszítem a lakást minden dísszel, amit csak otthon találok. Díszítés közben is a kedves karácsonyi dalaim hallgatom, és éneklem. Ezután folyamatosan vásárlok díszeket, mert mindig megtetszik egy-egy párna, ablakmatrica, égő stb. És persze az illatgyertyák, illetve a mandarin és a mézessütemény illata elmaradhatatlan.
Szoktak ajándékozni karácsonykor? Ha igen, mikor?

Dr. habil Turcsán Judit: Én szoktam a fiaim ajándékozni. De nálunk nem igazán tárgyi ajándék van már, hanem élményt adunk: rendszerint elutazunk valamerre karácsonykor vagy szilveszterkor, és minőségi időt töltünk együtt. Ez már ritkábban lehet, mivel a nagyfiam már Budapesten tanul egyetemen, saját útját járja.

Van bármilyen családi tradíció az ünnepekkel kapcsolatban, amiről úgy gondolja különleges az Ön családjában?

Dr. habil Turcsán Judit: Régebben, amíg mindkét szülőm és a dédik is éltek, minden szentestét nálunk töltöttek, én voltam a háziasszony. Ma már a hagyomány az, hogy elutazunk. Így tényleg mindenki pihen.

Szoktak állítani karácsonyfát? Ha igen, ugyanaz a díszpaletta kerül fel rá minden évben? December 24-én díszítik fel vagy már előtte?

Dr. habil Turcsán Judit: Igen, persze. Műfenyőnk van, a cicánk miatt, mert az igazi fenyőt mindig megmászta és leverte róla a díszeket. Általában már Advent idején feldíszítjük a fát, szeretjük esténként a nappaliban az égők fényét és a díszek csillogását rajta. Amíg kicsik voltak a fiúk, apukájuk elvitte őket a nagyszülőkhöz addig, amíg én gyorsan bevittem a fát és feldíszítettem. Ilyenkor kerültek az ajándékok is a fa alá.

Hogyan szokott telni a karácsony? Hogy töltik a Szentestét?

Dr. habil Turcsán Judit: Ez változó. Ha velem vannak a fiaim, akkor elutazunk. Ha egyedül töltöm, akkor nagyon szeretek pizsamában befészkelődni a fotelomba és olvasni, vagy karácsonyi filmeket nézni. De idén anyukámhoz utazom, aki kint lakik Svédországban, és idén újra én leszek a gyermek.

Van tipikus karácsonyi menü a családban vagy olyan étel, ami minden évben az asztalra kerül? Ha igen, ki szokta elkészíteni?

Dr. habil Turcsán Judit: Különösebb karácsonyi menünk sosem volt, a halászlevet kivéve. Általában mindenkinek a kedvenc ételét főztem meg. Szenteste én főztem és sütöttem, a többi napon a nagyszülőknél voltunk.

Sokban változott a karácsony ünneplése ahhoz képest, ahogy gyermekként ünnepelték? Mennyire éli meg másképp?

Dr. habil Turcsán Judit: Igen. Elmondhatom, hogy nagyon szerencsés és hálás vagyok a családomért. Összetartó, amolyan „olaszos” családunk volt. Nagymamám velünk élt, anyukámnak volt két nővére, apukámnak 5 testvére, nekünk a testvéremmel pedig sok unokatestvérünk. A karácsony nekünk a nagy családi összejöveteleket jelentette. Nem egyszer alakult úgy a szenteste, hogy hozzánk jöttek a vendégek vacsorára, majd késő este hirtelen ötlettől vezérelve átmentünk például a nagynénémhez megnézni a karácsonyfájukat, és ott folytattuk éjszakába nyúlóan az estét. Imádtam. És nagyon hiányzik az a hangulat, a nagycsalád. De szétszéledtünk. Ma csendben, hármasban töltjük a fiúkkal, és többnyire elutazunk. De hazafele a pihenésből mindig meglátogatunk valakit, aki épp arra lakik, ahova utazunk.

A téli vizsgaidőszak egy hosszabb szünetet jelent az egyetemen, megérzi a tanítás hiányát? Szoktak hiányozni a hallgatók?

Dr. habil Turcsán Judit: Ha erre azt mondom, hogy nem, az baj? Nagyon sok más munkával el vagyok maradva (pl. cikk- és tankönyvírás, kutatás), azokat ilyenkor pótlom be. Néha kevés is erre az idő.

Mit üzenne a hallgatóknak?

Dr. habil Turcsán Judit: Karácsonykor legyenek annyit a szeretteikkel amennyit csak tudnak. A tanulást ilyenkor kicsit (de csak kicsit!) félre lehet tenni. Kívánok nekik meghitt ünnepeket, és egészségben, sikeres vizsgákban gazdag új esztendőt.

Mégegyszer nagyon szépen köszönöm, hogy elfogadta a felkérésemet! 

Jómagam, hallgatótársaim, illetve a Pécsi Egyetemisták nevében is áldott, békés ünnepeket és sikerekben gazdag új évet szeretnék kívánni Önnek és családjának!

Ha a cikket olvasva elkapott az ünnepi hangulat, olvasd el más karácsonyi cikkünket is!

Képek forrása: kiemelt kép, 1.kép, 2.kép, 3.kép, 4.kép

1 thought on “„Alig várom advent első hétvégéjét” – Interjú Dr.habil Turcsán Judittal, az ETK oktatójával

Comments are closed.