intelligencia_nem_csak_iq_letezik_pemonline

Intelligenciatípusok, avagy nem csak IQ létezik

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Ha az intelligencia kifejezést halljuk, akkor általában rögtön az IQ jut eszünkbe. Vajon mennyi lehet az IQ-nk? Tényleg ez a szám határozza meg, mennyire vagyunk intelligensek? Az IQ-tesztek a szellemi teljesítményt, azon belül elsősorban a logikai-matematikai képességeket mérik. Fontos tudni azonban azt is, hogy az emberi intelligencia ennél sokkal összetettebb jelenség, hiszen rendelkezünk például érzelmi intelligenciával (EQ) is. Ha kíváncsiak vagytok, milyen további intelligenciatípusokat különböztetünk meg, tartsatok velem ebben a cikkben!

Logikai/matematikai intelligencia

Kezdjük a legismertebb típussal! A logikai/matematikai intelligenciát szoktuk IQ-tesztekkel mérni. Ez a típus az intelligenciát a logikai képességekkel és matematikai problémák megoldásával azonosítja. Ha ez a domináns intelligenciád, akkor valószínűleg könnyen átlátod a bonyolult logikai összefüggéseket, rendszerben gondolkozol, és jól bánsz a számokkal. Kedveled a fejtörőket, a rejtvényeket, a logikai és a stratégiai játékokat, valamint szívesen kísérletezel. A matematikai beállítottságú emberek által gyakran választott szakmák közé tartozik a könyvelő, a mérnök, a tudós és az építész. Magas logikai intelligenciával rendelkezett például Albert Einstein és Charles Darwin.

27_KEDD_CB_Intelligenciatipusok_kep1

Verbális/nyelvi intelligencia

Könnyen tanulsz idegen nyelveket? Nem okoz gondot számodra egy előadás megtartása sem? Lételemed a beszéd és az írás? Igazi könyvmoly vagy? Ha a kérdések többségére igen a válaszod, akkor nagy esély van rá, hogy magas a verbális/nyelvi intelligenciád. Valószínűleg gazdag szókinccsel rendelkezel, kedveled a nyelvi fejtörőket és a szójátékokat, sőt akár verseket is írsz. Legszívesebben önállóan tanulsz könyvek és saját jegyzetek segítségével, a vizsgákon pedig többnyire jól teljesítesz a kiváló kommunikációs készséged miatt. A hozzád hasonló emberek közül gyakran kerülnek ki írók, színészek, könyvtárosok, kommunikációs szakemberek és politikusok. Kiemelkedő nyelvi intelligenciával rendelkezett például Lev Tolsztoj és Winston Churchill.

Vizuális/térbeli intelligencia

Ha fejlett a vizuális/térbeli intelligenciád, akkor képekben gondolkodsz, és könnyen felidézed egy régen látott hely látványát. Valószínűleg jól tájékozódsz, és ha nem működik a GPS, akkor sem fogsz eltévedni. Élénk képzelőerővel és művészi hajlamokkal rendelkezel, szeretsz alkotni és térbeliségre épülő társasjátékokkal játszani. A mindennapjaidat nemcsak a valóságban töltöd, hanem sokat ábrándozol, képzeletbeli világokban jársz. Ha ez a típus a domináns intelligenciád, az előnyt jelenthet az összes vizuális-művészeti szakmában, a szépségiparban és a tájékozódást igénylő pályáknál is, így lehet belőled akár lakberendező, képzőművész, sminkes vagy idegenvezető is. Magas vizuális intelligenciával rendelkezett például Michelangelo és Munkácsy Mihály.

27_KEDD_CB_Intelligenciatipusok_kep2

Testi/mozgáskoordinációs intelligencia

Ez a típus az emberi test koordinációjára és a különböző tárgyakkal való interakciójára vonatkozik. Ha ez a domináns intelligenciád, akkor rendelkezel egyfajta testtudattal, azaz tisztában vagy a fizikai képességeiddel és a tested határaival. Valószínűleg ügyes vagy a különböző sportokban, szeretsz táncolni, valamint fontos számodra az aktív életmód és a rendszeres testmozgás. Kiváló a kézügyességed, könnyed megjavítasz bármit, a szabadidődben pedig szeretsz sütni-főzni, dekorálni vagy barkácsolni. A fejlett testi intelligenciával rendelkező emberek gyakran lesznek szerelők, sportolók, szakácsok vagy fodrászok. Ebbe a típusba tartozott például Puskás Ferenc és Gene Kelly.

Zenei intelligencia

Gyerekkorod óta a zene a mindened? Folyton dúdolsz egy dallamot, és hangszeren is játszol? Vagy csak egyszerűen szeretsz énekelni? Ha a legtöbb kérdésre igen a válaszod, akkor valószínűleg fejlett a zenei intelligenciád. Kiváló a ritmusérzéked, jó a zenei hallásod, és könnyen megjegyzed az olyan mondókákat, amelyekhez egy jellegzetes dallam vagy ütem tartozik. A magas zenei intelligencia előnyt jelent minden zenével kapcsolatos szakterületen, így lehetsz akár zenész, énekes, zenetanár vagy hangszerkészítő is. A kiemelkedő zenei intelligencia fontos szerepet játszott például Mozart és Elvis Presley életében.

27_KEDD_CB_Intelligenciatipusok_kep3

Interperszonális intelligencia

Az interperszonális intelligencia, ahogy a neve is mutatja, más emberekkel kapcsolatos. Ha nálad ez a terület domináns, akkor empatikus személy vagy, aki könnyen felismeri mások érzelmeit. Erősségeid közé tartozik a másokkal való együttműködés, a többiek motiválása vagy vezetése, illetve átlátod az összetett emberi kapcsolatrendszereket. Hatékonyan kommunikálsz embertásaiddal, hamar elnyered a bizalmukat, és jól bánsz a gyerekekkel is. Valószínűleg jól megállnád a helyed pedagógusként, cégvezetőként, pszichológusként vagy politikusként. Magas interperszonális intelligenciával rendelkezett például Ronald Reagen és Jack Welch.

Intraperszonális intelligencia

Az interperszonális és az intraperszonális intelligencia valójában együttesen alkotják a korábban említett érzelmi intelligenciát. Ha fejlett az intraperszonális intelligenciád, akkor jól ismered önmagadat, az erősségeidet és a gyengeségeidet is. Képes vagy motiválni magadat, nincs szükséged külső megerősítésre. Célokat tűzöl ki magadnak, és többnyire tanulsz a kudarcaidból is. Szívesen dolgozol egyedül, a saját tempódban és munkakörnyezetedben. Szabadidődben sokat gondolkodsz azon, mi értelme a világnak, és keresed a saját helyedet benne. Jellemzően ez a típus domináns a pszichológusok, a filozófusok, a művészek és a tanácsadók esetében. Magas intraperszonális intelligenciával rendelkezett például Sigmund Freund és Kosztolányi Dezső.

Természeti intelligencia

Szereted az állatokat? Legszívesebben minden szabad percedet a természetben töltenéd? Nem hagynak nyugodni a globális környezeti problémák? Ha legalább egy kérdésre igen a válaszod, akkor előfordulhat, hogy fejlett a természeti intelligenciád. Valószínűleg sokat jársz kirándulni, érdeklődsz a természeti jelenségek iránt, és szereted a természetfilmeket, illetve az ismeretterjesztő könyveket. Minimum egy szobanövényed van otthon, de ha tehetnéd, mindenféle állatot is tartanál. Ha mindez igaz rád, akkor könnyen el tudod képzelni az életedet kertészként, természettudósként, állatkerti gondozóként vagy állattenyésztőként. Magas természeti intelligenciával rendelkezik például David Attenborough és Greta Thunberg.

27_KEDD_CB_Intelligenciatipusok_kep4

Egzisztenciális intelligencia

Az egzisztenciális intelligencia gyakran kimarad a felsorolásból, de szerintem érdemes néhány szót ejteni róla. Ahhoz, hogy dominánssá váljon ez valakinél ez az intelligenciatípus, sokrétű tudásra, fejlett mentális és érzelmi érzékenységre, valamint elhivatottságra van szükség. Az ilyen emberek sokat gondolkodnak az élet értelmén, és szívesen foglalkoznak mélyebb filozófiai kérdésekkel. Gyakran választják a filozófusi vagy teológusi pályát, de találunk közöttük pszichológusokat, motivációs előadókat és írókat is. Magas egzisztenciális intelligenciával rendelkezett például Platón és Stephen Hawking.

Remélem, hasznos volt számotokra ez a cikk, és már nem csak egy szám fog eszetekbe jutni az intelligenciáról. Ha figyelmesen olvastatok, akkor szinte biztosan több intelligenciatípusban is magatokra ismertetek. Ne feledjétek, mindenki tehetséges valamiben! Attól még, hogy az aktuális oktatási rendszer vagy a társadalom általában csak a logikai-matematikai intelligenciát értékeli, más területtel is érdemes foglalkozni, ha az tesz titeket boldoggá.

Képek forrása: Pexels.com