Ilyen volt a 95. Oscar-gála

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

2023-as Oscar-gála

2023. március 12-én (hazai idő szerint 13-án hajnalban) rendezték meg a 95. Oscar-gálát. Az Akadémia minden évben a legjobb filmeket és filmeseket részesíti elismerésben. Idén a legtöbb jelölést a Minden, mindenhol, mindenkor kapta: tíz kategóriában tizenegyet.

Emellett szintén dobogós lett A sziget szellemei és a Nyugaton a helyzet változatlan, kilenc- kilenc jelöléssel. A korábbi események fényében nem meglepő, hogy a Minden, mindenhol, mindenkor az este folyamán ismét tarolt. A sziget szellemei hihetetlen módon egyetlen jelölést sem tudott díjra váltani.

Oscar

A díjátadó és a jelölt filmek alapján úgy tűnik, hogy az Akadémia egyszerre akart újítani és megmaradni a jól bevált módszereknél. A díjátadó házigazdája idén harmadik alkalommal Jimmy Kimmel volt, aki azt nyújtotta, amit elvártunk tőle és a kevésbé népszerű kategóriák nyerteseinek beszédét szintén sikerült néhányszor kínosan megszakítani, de ezekkel együtt is viszonylag a szokott mederben zajlott le a gála.

Az este folyamán bemutatásra került a híres/hírhedt Kis hableány-remake előzetese és láthattunk egy rövidfilmet a Warner Brothers százéves évfordulója alkalmából is. Ezen kívül azonban nem voltak nagy különbségek a korábbi évekhez képest.

Oscar
A hagyományokhoz hűen idén is előadták a legjobb eredeti dal-kategória produkcióit élőben. Az RRR csapata hihetetlen hangulatot csinált a jól megkoreografált, élénk előadásukkal. Érdekesség, hogy mellesleg ők a kategória első indiai nyertesei és egyben jelöltjei is.

A Minden, mindenhol, mindenkor csapatának dala passzolt a filmhez, hiszen a This is a Life legalább annyira szokatlan volt, mint a hozzá kapcsolódó történet. Lady Gaga sokakat meglephetett azzal, hogy a Hold My Hand című számát (Top Gun: Maverick) egyszerű, utcai viseletben, smink nélkül adta elő, de a hatás nem maradt el.

Oscar

Nem maradhatott el a hagyományos megemlékezés sem az elmúlt egy évben elhunyt művészekről. A szegmenst John Travolta konferálta fel, és aláfestésként Lenny Kravitz a Calling All Angels című dalt adta elő.

Idén is megfigyelhető, hogy van néhány film, ami jelentősen uralja a „klasszikus” filmes kategóriákat, mint mindig. Az arányok viszont még így is meglepőek. A díjátadószezonban váratlan volt a Minden, mindenhol, mindenkor sikere, hiszen nem tartozik azok közé a tipikus hollywood-i szuperprodukciók közé, amiket általában díjazni szoktak. Eleinte még frissítő volt látni, hogy a film ennek ellenére is tud érvényesülni, azonban talán az Oscar-gálán volt a leglátványosabb, hogy már kezdtek túlzásba esni az elismeréssel.

Oscar
Ke Huy Quan eltekintve a nagy visszatéréstől és a hihetetlen újbóli berobbanásától kétségkívül kiérdemelte a díját, még az is indokolt lehet, hogy a legjobb női főszereplőnek Michelle Yeoh-t választották, de azért akármennyire is élvezetes és újító volt a film, szomorú, hogy más filmek nem nyerhettek teret. A hét Oscar persze nem olyan eget rengető mennyiség – a Titanic például tizenegyet is nyert -, a kontraszt azonban óriási, ha megnézzük, hogy A sziget szellemei ehhez képest kilenc jelöléssel egyetlen kategóriát sem nyert meg.

Alább a nyertesek következnek, kategóriánként:
Legjobb film
Minden, mindenhol, mindenkor

Legjobb rendező
Daniel Kwan és Daniel Scheinert – Minden, mindenhol, mindenkor

Legjobb férfi főszereplő
Brendan Fraser – A bálna

Legjobb női főszereplő
Michelle Yeoh – Minden, mindenhol, mindenkor

Legjobb férfi mellékszereplő
Ke Huy Quan – Minden, mindenhol, mindenkor

Legjobb női mellékszereplő
Jamie Lee Curtis – Minden, mindenhol, mindenkor

Legjobb eredeti forgatókönyv
Minden, mindenhol, mindenkor – Daniel Kwan és Daniel Scheinert

Legjobb adaptált forgatókönyv
Women Talking – Sarah Polley (Miriam Toews regénye alapján)

Legjobb animációs film
Pinokkió – Guillermo del Toro, Mark Gustafson,

Legjobb nemzetközi játékfilm
Nyugaton a helyzet változatlan – Edward Berger

Legjobb dokumentumfilm
Navalnij – Daniel Roher, Odessa Rae, Diane Becker, Melanie Miller és Shane Boris

Legjobb élőszereplős rövidfilm
An Irish Goodbye – Tom Berkely és Ross White

Legjobb animációs rövidfilm
A kisfiú, a vakond, a róka és a ló – Charlie Mackesy és Matthew Freud

Legjobb eredeti filmzene
Nyugaton a helyzet változatlan – Volker Bertelmann

Legjobb eredeti dal
Naatu Naatu (RRR) – M. M. Keeravani (zene), Chandrabose (szöveg)

Legjobb hang
Top Gun: Maverick – Mark Weingarten, James H. Mather, Al Nelson, Chris Burdon, Mark Taylor

Legjobb látványtervezés
Nyugaton a helyzet változatlan – látványtervező: Christian M. Goldbeck, díszletberendező: Ernestine Hipper

Legjobb operatőr
Nyugaton a helyzet változatlan – James Friend

Legjobb smink
A bálna – Adrien Morot, Judy Chin és Anne Marie Bradley

Legjobb jelmez
Fekete Párduc 2. – Ruth Carter

Legjobb vágás
Minden, mindenhol, mindenkor – Paul Rogers

Legjobb vizuális effektek
Avatar: A víz útja – Joe Letteri, Richard Baneham, Eric Saindon és Daniel Barrett

Összességében tehát nem okozott nagy meglepetéseket az idei Oscar-gála. A kategóriák többsége, különösen a férfi színészi kategóriák a várakozásokhoz híven alakultak. Amit még néhányan kiemeltek, az az, hogy az idei díjátadón a szokásosnál talán kevésbé került elő a politika.

Ezt többek között az is mutatja, hogy az Akadémia előzőleg nemet mondott Volodimir Zelenszkijnek, aki az elmúlt évben számtalan filmfesztiválon és egyéb díjátadón tűnt fel.

A 95. Oscar-gála volt viszont az első alkalom, hogy ázsiai származású színészt díjaztak főszereplő kategóriában (Michelle Yeoh).
Ezek voltak tehát a legfontosabb események. Egyetértetek a nyertesekkel? Írjátok meg nekünk!

Forrás: borítókép, kép2, kép3, kép4, kép5