Ilyen volt a 35. OTDK Állam- és Jogtudományi Szekciója

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Múlt héten, április 12-15. között került megrendezésre az Országos Tudományos Diákköri Konferencia Állam- és Jogtudományi Szekciója, amelyen a pécsi jogi kar hallgatói is részt vettek. Az esemény házigazdája a Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Kara volt, a programok azonban a járványhelyzetre tekintettel a Cisco Webex nevű alkalmazáson keresztül zajlottak. A Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának versenyzői és opponensei igen szép eredményeket értek el. 28 pályamunka közül 8 részesült díjazásban és 5 opponens nyert a 29 tagozatban. I. helyezést Kappel Gergely és Simon Soma Péter (Európai Jogi Tagozat) ért el, II. helyezett Juhász Dóra (Infokommunikációs Jogi Tagozat), míg Schubert Bálint (Nemzetközi Jogi Tagozat 1.) harmadik lett a tagozatában. Különdíjat D. Horváth Vanessza (Infokommunikációs Jogi Tagozat), Fekete Kristóf Benedek (Alkotmányjogi Tagozat 2. és Büntető Eljárásjogi Tagozat), Kiss Mátyás (Nemzetközi Jogi Tagozat 2.) és Siska Péter (Magyar Jogtörténeti Tagozat) nyert. Legjobb opponensi díjat Bihary Csilla (Polgári Eljárásjogi Tagozat), Czibolya Zoltán (Polgári Jogi Tagozat 5. – Kereskedelmi jog), Lukács Viktória (Agrárjogi és Környezetjogi Tagozat), Németh Bettina (Európai Jogi Tagozat) és Szabó Simon (Magyar Jogtörténeti Tagozat) nyerte el.

Én is részt vettem versenyzőként az OTDK-n, így szeretném megosztani veletek a tapasztalataimat. Első nap a nyitóünnepség zajlott, ahol többek között Dr. Varga Judit igazságügyi miniszter, Szikora Veronika dékánasszony és Papp László, Debrecen polgármestere köszöntötte a résztvevőket. Én a második napon (kedden) az Agrárjogi- és Környezetjogi Tagozatban mutattam be a pályamunkámat. A dolgozatom egy igen aktuális környezetjogi témát ölelt fel, ami mondhatni az egyetemi tananyagon kívül esik. Egy versenyzőnek 15 perc állt rendelkezésére, hogy bemutassa a kutatási eredményeit, majd az opponens 5 percben ismertette álláspontját. Ezt követően pedig a zsűri kérdései, észrevételei következtek, amelyek után a versenyzőnek volt lehetősége reagálni az opponens és a zsűri véleményére. Így egy-egy előadásra összesen 30 perc jutott, amit a szervezők szigorúan betartottak az időcsúszás elkerülése céljából. A saját tagozatomon kívül igyekeztem más tagozatok versenyzőit meghallgatni, különösen a barátaimra és évfolyamtársaimra voltam kíváncsi. Rendkívül érdekes témákkal találkoztam és jó volt hallgatni opponensek és zsűritagok értékeléseit is. Emellett természetesen voltak kísérőprogramok is, amik színesebbé tették az eseményt. Ilyen volt a Becsületbeli ügy elnevezésű virtuális kaland, amely során egy 19. századi fiatal jogász bőrébe bújhattunk és rajtunk múlt, hogy a karriert, a szerelmet vagy pedig a családját választja. Szerda este részt vettem a Jogi Kvízözön nevű rendezvényen, ahol izgalmas és számomra viszonylag bonyolult feladatokat oldhattunk meg. Mindezek mellett az érdeklődő középiskolások számára is volt tájékoztató a jogászképzésről. A záróünnepség április 15-én zajlott délután 2-től, amikor is sor került az eredmények ismertetésére és a 2023-as OTDK megrendezésének helyszínére. 

Nehéz röviden megfogalmazni, hogy mit adott nekem ez a 4 nap. Alapjáraton nem tartom magamat versengő típusnak, nem is voltam sok versenyen az életem során. Ha igazán őszinte akarok lenni, akkor nem is a társaimmal, sokkal inkább önmagammal versenyeztem. Bevallom, amikor nyáron legelső változatot küldtem a konzulenseimnek ellenőrzésre, bizony voltak kétségeim, hogy képes vagyok-e egy ilyen magas színvonalú dolgozat elkészítésére. Rengeteg mindent meg kellett tanulnom, például, hogy hogyan építsem fel a fejezeteket, hogyan hivatkozzak helyesen és ami a legnehezebb, hogy a vizsgálataimat hogyan hasonlítsam össze a saját véleményemmel. Azonban a tanár urak segítségével és tanácsaival az idő előrehaladtával egyre jobban kezdtem belejönni a fogalmazásba, kutatásba és nagyon jó volt hétről-hétre –ha csak kis mértékben is- haladni a munkával. Elmondhatatlanul boldog voltam, amikor december elején vizsgaidőszak kezdete előtt feltölthettem az elkészült dolgozatomat. A szóbeli fordulóra is szerettem készülni, Györffy Kinga tréningjén is sokat tanultam arról, hogyan ragadjam meg a hallgatóság figyelmét, emellett barátnőmmel is többször előadtuk egymásnak a prezentációnkat, ezzel is fejlesztve saját magunkat. Szóval mit adott nekem az OTDK? Elégedettséget. Ha valaki néhány évvel ezelőtt megkérdez, hogy képes vagyok-e hajnali 3-ig fent lenni, hogy foglalkozzak a feladataimmal, valószínűleg kinevetem. Azonban most nem egyszer előfordult, hogy éjjel is foglalkoztam a dolgozatommal. Szóval összességében úgy érzem rengeteget fejlődtem és már van ismeretem arról, hogy egy szakmai témát milyen formai követelmények alapján kell feldolgozni. Mindenkit biztatok, hogy akinek van ideje és energiája, vágjon bele egy tudományos diákköri dolgozat megírásába, mert életre szóló tapasztalatokat szerezhet.

Még egyszer nagyon köszönöm Dr. Pánovics Attilának és Dr. Hohmann Balázsnak a témavezetést és a rengeteg segítséget!

Ha érdekel, hogy a TTK és az MK diákjai hogyan szerepeltek a 35. OTDK-n akkor kattints rájuk.

Képek forrása

1 thought on “Ilyen volt a 35. OTDK Állam- és Jogtudományi Szekciója

Comments are closed.