Ilyen az élet pécsi bölcsészként

+1
1
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Négy éve vagyok pécsi bölcsész a magyar mediterrán városban, és most a legjobb tudásom szerint pár tippel és infóval próbálok számotokra segíteni. Helyszínek, lehetőségek és még pár apróbb infó, ami a gólyaévben segítségedre lehet.

 

A PTE BTK-nak három nagyobb helyszíne van, az Ifjúság úti főépület, a Rókus utcai és a Zsolnay negyedben lévő másik két nagyobb intézmény. Általában ezek között nekem felváltva voltak kurzusaim, de a félórás szünetekben általában kényelmesen átérhettem minden helyszínre. Kezdjük is a főépületet kiegészítő gyöngyszemekkel, a programokkal és más lehetőségekkel. 

 

Arborétum – zöld menedék

Az egyetem arborétuma egyből a főépület mögött nyújtózik el. Számos növényfaj és a két óra között várakozó egyetemisták menedékhelye is. Csupán egyetlen veszélyes ragadozót rejt a hatalmas dzsungel, egy igazi vadmacskát, DC cicát, a már szinte a kampusz kabalájává vált vörös (szerintem norvég halász macska) macskát. Aki a vizsgaidőszakban jó szerencsét vagy legalább egy kis jókedvet hoz a vele találkozó hallgatók számára. Az arborétumban valamivel följebb merészkedve található egy futópálya is, tudtommal ide minden PTE-s bemerészkedhet és nyugodtan használhatja, ha épp nem a tesiseknek van ott kurzusa.

 

Szenes Klub – kari partik

Minden út a Szenesbe vezet. Ha jól sikerült a vizsga, akkor azért, ha elszúrtad, akkor itt gyászolhatod a tárgyat. A Szenes Klub a kari élet egyik fő központja, rögtön a főépület aulájából odajuthatsz, valamint az arborétum alatt is van egy kiülője. Itt szokták megtartani a kari bulikat, a Szenes Hétfőket és több más kari rendezvényt is. Itt zajlanak a kar legnépszerűbb kurzusai is, ahol Beck Zoli is tart kurzust a Zenélő Egyetemen. Mindenképp érdemes ide legalább heti egyszer ellátogatni. 

 

PécsiBölcsész

A PécsiBölcsész a kari lap, itt értesülhetsz számos, a kari életben fontos információról. Ha valaki írni szeretne itt, annak egy jó hír, hogy minden évben van toborzás, és egy szerintem igazán izgalmas, háromfordulós próbával kerülhet be a próbálkozó. Rengeteg lehetőség van a lapba írni, mivel online és nyomtatott formátumban is folyik a munka. Általában félévenként egy print jelenik meg a gólyaszámmal együtt. 

Szolgáltatói iroda – A szolgiban mindig segítenek

Ide fordulhatsz segítségért, ha nyomtatni, fénymásolni, scannelni vagy jegyzetet összefűzni szeretnél. Ha ide betérsz, szinte mindig egy kedves és segítőkész arc fogad. Itt a legolcsóbb talán az összes fentebb felsorolt tevékenység. Könnyű megtalálni a szolgit. Amint belépsz az Ifjúság úti épületbe, fordulj balra.

 

Könyvtár és Jegyzetbolt

A PTE hallgatóinak a Tudásközpontba (TK) ingyenes a regisztráció, így rengeteg szakanyag hoz férhetnek hozzá a régió legnagyobb könyvtárában. Emellett az Ifjúság útján található az egyetemi könyvtár állandó hétköznapi nyitvatartással. Itt található a jegyzetbolt is rengeteg menő PTE-s holmival, kicsit olyan, mint egy márkabolt. Bármi, ami PTE-s termék, azt ott megtalálod. Valamint a két másik épületben is megtalálható egy-egy kisebb könyvtár a  tanszékek saját anyagaival, viszont eltérő nyitvatartással. Mielőtt meglátogatnád, érdemes utánanézni éppen, hogyan tart nyitva. 

 

Szakkollégium

A karnak számos szakkollégiuma van. A Grastyán Endre Szakkollégium tehetséggondozásban és értelmiségi feladatokra való felkészülésben segít. A Társadalmi Befogadás Szakkollégium 2018-ban csatlakozott a Bölcsészettudományi Karhoz. Tagjai a társadalmi befogadás kérdéseivel széles spektrumon foglalkoznak tudományos, módszertani megközelítésben. A Tanárjelöltek Szakkollégiumának célja, hogy a PTE-n tanuló, továbbá a tanárképzésben résztvevő hallgatók és az őket támogató egyetemi oktatók, óraadók, valamint PhD hallgatók szakmai-tudományos közösségeként működjön.
A Wlislocki Henrik Szakkollégium a BTK Neveléstudományi Intézetén belül a Romológia és Nevelésszociológia Tanszékéhez köthető, melyet egyedülálló módon roma hallgatók részére hívtak életre, hogy összefogja a PTE különböző karain tanuló roma származású diákokat. Az alapítók célja az volt, hogy teret adjanak azon roma hallgatók szakmai továbbképzésének, akik tanulmányaikon túl is magas szintű oktatásra tartanak igényt.
Az általam legjobban ismert a Kerényi Károly Szakkollégium. A Kerényi a PTE legrégebbi szakkollégiuma. 1993 óta várja azon hallgatók jelentkezését, akik kötelező egyetemi feladataik mellett szívesen végeznek további kutatómunkát a bölcsészet és/vagy a társadalomtudományok területén. A szakkollégium elkötelezett a közvetlen demokratikus döntéshozás, az autonóm önkormányzatiság és a magas színvonalú szakmai munka mellett, továbbá fontosnak tartja a közösségiség megtapasztalásához szükséges feltételek megteremtését és társadalmilag felelős értelmiség nevelését. Én személy szerint azt szeretem ebben a szakkoliban, hogy tartanak nyílt előadásokat is, amit bárki meglátogathat.

 

Zsolnay negyed 

A karhoz tartozó kommunikációs tanszék helyezkedik el itt, Pécs kis szecessziós kincses dobozában. 2010-ben, mikor Pécs Európai Kulturális Főváros lett, akkor álmodták meg ezt a kulturális negyedet, itt található az egyetemi színház, a JESZ, valamint a művészetisek egy remek galériája, az m21. Több állandó kiállítás is megcsodálható a negyedben, valamint kifejezetten igényes parkosításának köszönhetően remek hangulatot ad az itteni, olykor-olykor szabadtéri kurzusokhoz. 

 

Hol ebédeljek?

A kar büféje, a Pacsirta egy aránylag pénztárcabarát menüt kínál, az egyetem mellett egyből ott található a Paulusz, ahol egy minőségi árugrással enyhén közétkeztetés hangulatú étterembe térhetünk be. Már a pacsirtában is aránylag nagy választékkal találkozunk általában, itt sem csalódik az ember. A Crazy Chicken főképp az orvosisok által látogatott hely, bár a BTK-hoz még közelebb található, sült csirke és minőségi gyorsétterem a kulcsszavak. Ha nincs ilyen földi hiúságokra időd, akkor a kampusszal szemben található egy Spar áruház, ahol viszont szünetekben nagyok a sorok. Ha pedig bővelkedsz idővel, ülj fel egy kettesre, menj be a belvárosba, és ott mindent egy helyen megtalálsz. 

 

Hol kávézzak?

Végül, de nem utolsósorban! Nyilván ez erősen függ a hallgató pénztárcájától, ki mennyit szán egy kávéra, szerencsére Pécsett számos újhullámos hely található, így ha valaki nagy kávéfanatikus lenne, akkor több speciality kávézó is útba esik. A kávéra kevesebbet szánók számára jó hír, hogy mindegyik helyszínen található automata, amiből lehet venni funkcionális, száz forintos és egy fokkal jobb ízű, kétszáz forintos kávét is. Ha cseppet többet szánsz rá, akkor a Zsolnay negyedben és az Ifjúság útján is szerencsés helyzetben vagy. Mindkét helyen van büfé, ahol kb. háromszázért vehetsz egy feketét. A kávérajongók számára pedig jó hír, hogy mind a három helyszín közelében működött kávézó eddig. A főépületnél, az egyetemmel szemben üzemel a Block Coffee Room, a lakásból átépített látványpultos mesehely. A Rókus utcától öt percre üzemel a Rokusch Coffee, valamint eddig a Zsolnay Negyedben üzemelt az E78 büféje, ahol a pultban lévő szakértelmétől függően lehet jó kávét kapni.

 

Hol igyunk? 

Ha a Szenes klubban a heti egy buli nem volna elég, akkor első ízben ajánlanám a többi egyetemi bulit, a TTKeddet a Sörházban, a  Közgáz Szerdát és Medikus Csütörtököt a Pécsi Estben. Ha esetleg ezeken felül is érdeklődnél lehetőségek iránt, akkor egy csendesebb fröccsözős helyként javasolnám a Vasutas Művelődési Ház kertjében működő Fröccs Teraszt, esetleg a Cooltourt vagy a Szabadkikötőt, ha épp nincs goa party. Ha nagyobb tömegre vágysz, less be a Csinosba vagy a Nappaliba. Olcsó koktélt a The Colosseumban ihatsz, ha hajnaloznál, irány a Monte Cristo, de csak saját felelősségre! Még számos további helyre rátalálhatsz, de ne felejts el azért néha a vizsgákra is készülni!