Ilyen az élet az egészségtudományi karon

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
1
+1
0

Idén már a harmadik évemet töltöm a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar Sport- és rekreációszervező szakán. Rengeteg élmény és tapasztalatot szereztem ez a három év alatt, számos buli, közösségi események, barátságok és vizsgáknak köszönhetően

Az ETK-n szerintem a hallgatói élet nagyon hasonlít egy nagy családi összejövetelre. De, hogy miért is mondom ezt? Mert már az egyetemi élet első komoly megállójának számító gólyatábor is az egyik legnagyobbnak számít a pécsi karok között. 250 diák vehet részt ezen az eseményen, melyen a kar minden képzési központjából (Zalaegerszeg, Szombathely, Zombor, Kaposvár) érkeznek hallgatók. A tábor mindig nagyon jól meg van szervezve, színvonalas vendégszereplők tarkítják az éjszakai bulik fényét, míg napközben a kreatív és szórakoztató csapatversenyeké a szerep. Férfi szemmel ez a kar tökéletes választás, hiszen nagyjából 80% a lányok aránya, ez egyben azt is jelenti, hogy senki sem marad egyedül, és mindenki megtalálhatja a tanuló- vagy lakótársát.

Említettem korábban a család szót, miért is gondolom ezt itt helyénvaló fogalomnak? Nos, mert a (rekreációszervezésen kívül) különböző szakoknak (gyógytornász, mentőtiszt, dietetikus, ápoló) számos közös előadásuk, vagy gyakorlatuk van, így az egészségtudományi karon mindenki ismer mindenkit. Az oktatáson túl természetesen rengeteg programot szervez a kari hallgatói önkormányzat, ami még jobban összehozza a társaságot. A teljesség igénye nélkül gólyaavató, ami egy mini gólyatábornak felel meg, pont azért, hogy akik esetleg lemaradt róla, azok is belekóstolhassanak. Ez után a következő nagyobb esemény a gólyabál, mely egy elegáns megjelenést megkövetelő táncos rendezvény főként az elsősöknek. Továbbá a közösségi programok heti rendszerességgel szerveződnek, sport est, kocsmatúrák, kvíz estek, kulturális események látogatása és természetesen az ETK szerdák felejthetetlen élményt és számos lehetőséget biztosítanak a hallgatók egy családdá kovácsolására.

Amint elkezdődik az első hét, ne aggódjatok, ha valami nem úgy alakul, ahogyan azt elképzelitek. Gyakran megesik, hogy hirtelen nem tudjátok melyik épületbe, vagy melyik terembe kéne lennetek, de az elején nagyon megértők és segítőkészek az oktatók, szóval nem kell pánikolni. Mindazonáltal megesik az is, hogy az órarend csak hónapokkal a kezdés után készül el, ami a kar nagy létszáma miatt van, de ilyenkor szintén nem kell aggódni, mert ebben a neptunon keresztül mindegyik tárgy időpontja megnézhető.

A vizsgaidőszak hasonlóképpen néz ki, mint minden más karon, személy szerint a kedvenc időszakom, hiszen ilyenkor saját magamnak tudom beosztani az időmet, és hogy melyik tárgyat mikor szeretném teljesíteni. Kellemes élmény lehet a barátokkal együtt tanulni, én is többször megfordultam például a Tudás Központban társaimmal és itt hosszú órákat töltöttünk tanulással. Ezen kívül az egy kollégiumban lakók is szívesen összejárnak tanulni és szórakozni. Általában nem az első vizsgaidőpontot szoktam felvenni, mert addig csak tanulok, aztán a szaktársak elmondása alapján egy kisebb előnyből lehet érkezni a következő vizsgalehetőségre. Az anatómia a legnagyobb mumus a rekreációszervező szakon, de kellő szorgalommal és alázattal abszolválni lehet. 

Mivel én rekreációszervező hallgató vagyok, így erről is írnék pár gondolatot, kezdve azzal, hogy mi a különbség a Természettudományi Karon lévő sportszervező szakhoz képest. A sportszervező szak sokkal inkább a sport gazdasági, üzleti aspektusaival foglalkozik, sportmenedzsereket, sportszakembereket képez. Erről korábbi cikkeket is írtunk, amiket itt és itt érhettek el. Az Egészségtudományi Karon ezzel szemben az egészségnevelés, az egészséggel kapcsolatos biológia, élettani szabályszerűségek tudatosítása és továbbadása a cél. Tehát, az ETK-n egészségfejlesztő, rekreációszervező szakembereket képeznek. Erről is készültek már írásaink, ezeket itt és itt olvashatod el. Ezen túl persze a sport központi szerepet játszik itt is, viszont aki nem jártas a sportokban, neki sem kell aggódnia, mert minden sportági tárgy teljesíthető az órán megszerzett tudással.

Végül, de nem utolsó sorban szeretnék bíztatni mindenkit, hogy jelölje meg első helyen a PTE-t, hiszen az egyik legjobb egyetemi élettel rendelkező, és legélhetőbb városában van. Számos lehetőséggel a tanulás és még több a barátságok terén.

Hallgasd meg Enikőt is, aki az Egészségtudományi Kar arca a Pécsi Egyetemisták Magazinjánál.

1 thought on “Ilyen az élet az egészségtudományi karon

Comments are closed.