Ilyen az élet a pécsi orvosin

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Lassan három éve járok az egyetemre, és már most több élményem, történetem, emlékem van, mint előtte az egész gimnázium alatt, ráadásul ezt úgy, hogy 3 szemesztert mindenféle nagy buli nélkül csináltam én is végig. Ez nem azt jelenti, hogy nem volt életem az egyetem előtt, hanem pont azt, hogy bármilyen is volt a középiskola, az egyetem nagyságrendekkel több élményt tartogat, nemcsak nekem, hanem szerintem mindenki számára.


Milyen az élet a pécsi orvosin? Ha a teljes képet nézzük, akkor a legjobb szó az rá, hogy változatos. Bármilyen helyzet is adódik az életedben az egyetem alatt, semmiképp sem lehet azt mondani, hogy 2 nap ugyan olyan lenne, nemhogy két hét. Mi lesz az első esemény miután megkaptad az SMS-t, arról, hogy felvettek? A gólyatábor, és az arra való készülés. Nem szeretnék spoilerezni, de ez lesz az egyetemi bulik esszenciája. Nehéz szavakba önteni milyen is a gólyatábor, annyi biztos, ha lesz, akkor az életetek egyik legmaradandóbb 4 napja lesz. Itt ismerkedtek meg az évfolyamtársaitokkal, a feladatok során összeméritek ivó-tudásotokat a többi csapattal, és őrjöngitek végig az éjszakákat hatalmas bulik keretében. Én 2018-ban voltam gólya, és már a gólyatáborban kialakítottam olyan barátságokat, amik a mai napig kitartanak. Ha tehetitek mindenképpen jöjjetek el, hiszen ez egy olyan élmény lesz, amit évekkel később is felemlegettek!


A GT fáradalmait alig kipihenve, mégis lelkesen kezdetek neki az első féléveteknek az orvosin. Ha magamból indulok ki, akkor az első néhány hét kész káosz lesz, dokumentumokat kell intézni, meg kell ismerni az egyetem környékét, és az elméleti tömböt magát is. Mindeközben, ha minden jól megy elkezdődnek az egyetemi bulik, a Medikus Csütörtökök az EstCaféban, a SZIT-en, és a város különféle vendéglátóhelyeiben. A gólyatáborban megismert barátokkal lesztek nyilván a legtöbbet, de már ismerkedtek a tanulós-csoportotok tagjaival is.

Az előbb említett Medikus Csütörtökök voltak nekem, és lesz remélem nektek is, a hét fénypontja. Minden héten különböző lemezlovasok lépnek fel, sokszor van valamilyen tematikus esemény (szláv-party, farsangi buli), amik nem kicsit színesítik a mindennapokat. Sajnos az idén kezdett hallgatóknak ez kimaradt, de a hallgatók találékony módon találtak alternatív megoldásokat, ahol ki lehetett kapcsolódni.
A szemeszter előrehaladtával, főleg a 10. szorgalmi hét után érdemes nekiállni az olyan egyetemi dolgoknak is, mint a tanulás. Ha már szorgalmi időszak, akkor azt érdemes megemlíteni, hogy a kötelező kémia, és molekuláris sejtbiológia zh-kon túl nem sok mindenre kell készülni, így tényleg az ember szorgalmára van bízva a tanulás. Ez talán az egyik legnagyobb különbség lesz a gimihez képest.


A vizsgaidőszakról később még írok néhány szót, de előbb azért még bemutatnám a pécsi egyetemista élet egyik másik fontos aspektusát, a kollégiumi életet. Nyilván azokra ez nem vonatkozik, aki albis lesz, de én úgy gondolom, ha megvan az embernek a lehetősége, akkor mindenképp próbálja ki legalább egy évig milyen a kollégiumi lét. Hogy miért? Szerintem azért különösen jó, mert míg az albérlet már tényleg bevezetés a felnőtt életbe, például rezsibefizetés és internet előfizetés elintézése, addig a kollégiumban többedmagával lehet az ember, kevesebb a havidíj, és minden rendelkezésére áll nagyjából az embernek. Ezen kívül, ami szerintem pozitívuma a kollégiumnak, hogy egy elég jó közösség tud kialakulni a lakótársak, kolistársak között, ami felbecsülhetetlen érték tud lenni.


Végül pedig, mint minden félév végén is, következzen pár mondat a vizsgaidőszakról. Ez a legtöbb hallgató számára érthető módon nem a legkedveltebb időszak. Ilyenkor átáll az ember agya egy másik üzemmódba, máshogy létezik napról napra. Itt Pécsen, főleg az orvosin nagyon jól lehet az elméleti tömbben tanulni, egész sok hely van az épületben, és ehhez sokat tesz hozzá az egyetemi könyvtár, ahol ebben az időszakban reggel hattól hajnali 4 óráig lehet tanulni. Ha szeret az ember az ismerőseivel tanulni, akkor kifejezetten jó még a Tudásközpont is, a Zsolnay-negyed szélén, modern és kényelmes környezetet biztosítva a hallgatóknak. Én, mint ahogy sejteni lehet, sokkal jobban preferálom a közösségben való tanulást, mert így nem szigetelődök el az emberektől, és könnyebben is megy a tananyag elsajátítása, több segítséget lehet kérni akár felsőbb évesektől, akár a csoporttársaktól.
Ez az összefoglaló talán nyújtott egy kis rálátást, milyen is itt az élet, de természetesen akkor lesz az igazi, amikor itt, személyesen tapasztaljátok meg Pécs, és az egyetemi lét varázsát!

Remélem találkozunk nyáron a gólyatáborban!

Köszönet Lukács Dánielnek, az ÁOK fotósának, a megosztott képekért, vele is sokat fogtok majd találkozni, itt-ott az Estben, Aulabulikon, Sörpong versenyeken.