ilyen-az-elet-a-pecsi-jogi-karon

Ilyen az élet a pécsi jogon!

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Hamarosan elkezdődik a sorrendmódosítás időszaka, így sokan hezitálhatnak még azon, hogy melyik egyetemen és melyik városban tanuljanak tovább. Amikor néhány évvel ezelőtt ebben az időszakban voltam, nem gondolkodtam, tudtam, hogy pécsiként Pécsett szeretnék továbbtanulni, hiszen országosan jó híre van egyetemünknek. Tudtam, hogy a jog felé orientálódok, személyesen nagyon sok jót hallottam a jogi karról. Nővérem és unokanővérem után végül 2017 szeptemberében elkezdhettem itt tanulmányaimat, amit azóta sem bántam meg. Ha még gondolkodsz, hogy melyik egyetemet válaszd, és ha legfőképpen a földrajzi elhelyezkedés a kérdés, ajánlom figyelmedbe ezt a cikket. Segítségül megpróbáltam összeszedni, hogy milyen színes nálunk a karon az élet, amikor nem egy világméretű humánjárvány zajlik.

Felvettek, na de mi jön utána?

Az első egyetemi rendezésű program kétséget kizáróan a Pont-Ott party, amit a város szívében, a Széchenyi téren kerül megrendezése. Itt az összes kar standja megtalálható, akik nyereményjátékokkal vagy csak egy beszélgetésre várják a frissen felvett hallgatókat, érdeklődőket. Mindenféleképpen ajánlom, hogy ha lehetőséged van, vegyél részt ezen az eseményen! Ilyen minden nagyobb városban megrendezésre kerül, és hatalmas élmény a tér közepén meglátni a nagy kivetítőn a pontszámokat, hogy felvettek és ezt érdemes megünnepelni barátainkkal, és az is lehet, hogy leendő hallgatótársaiddal is megismerkedhetsz. 

Augusztus végén kerülnek megrendezésre a gólyatáborok. Nálunk a jogi karon évekig Sikonda, majd egy évig Fadd-Dombori, tavaly pedig – ami sajnos a pandémia miatt elmaradt -, a Balaton partja, Fonyód adott helyszínt. Mindenféleképpen azt tanácsolom, hogy ha van lehetőséged, semmiképp ne hagyd ki a gólyatábort! Egyetemi éveink meghatározó eseménye, itt ismerheted meg a hallgatótársaid, a felsőbb éveseket, kari szerveket, tanárokat, életre szóló élmények, igaz barátságok születhetnek. 

venicz-abel-zsolt-nr1-kampany

Fontos események

Már gólyaévünkben rengeteg lehetőség nyílik, mind szakmai, mind kikapcsolódási szempontból. Fontos eseménynek említeném még az októberben megrendezésre kerülő Gólyabált, amit a Palatinus Hotel és Étterem dísztermében tartunk meg. A lányok kisestélyiben, a fiúk öltönyben jelennek meg.  A háromfogásos vacsora után nyereményjáték, bálkirály és bálkirálynő választás, majd feledhetetlen bulizással telik az este. Itt senorjaitokkal, gólyatársaitokkal, sőt tanáraitokkal is találkozhattok, s az egész hangulat varázslatos! Kikapcsolódást tekintve rengeteg lehetőséged van, ilyen például a HÖT által rendezett kvíz estek, a hetente-kéthetente lévő jogász keddek, aminek több helyszíne is volt már Pécsett, mindig jól sikerülnek. Fontos események közé sorolnám a harmadévesek Felező Szakestjét, a Jogász Napokat és a végzősök bankettjét. A felezőn a hallgatók félúton diplomájuk felé, egy Gólyatáborhoz hasonló szakesten, majd egy vacsorán vehetnek részt. Izgatottan nézek elébe minden évben tavasszal a Jogász Napoknak, amely rengeteg programmal várja az érdeklődőket. A végzettek bankettje pedig méltó lezárása az egyetemi éveknek. Itt a gólyabálhoz hasonlóan alkalomhoz illő öltözetben, már jogászként koccinthatnak a frissen végzett hallgatótársakkal.

Hallagtói szervezetek, szakmai programok

A karon sosem lehet unatkozni, a sok hallagtói szervezetünknek köszönhetően minden héten megrendezésre kerül akár egy szakmai program, akár egy könnyed kikapcsolódási lehetőség. Megismertetem veletek a kari szerveinket és azt, hogy mivel foglalkoznak. Szeretem a karunkban, hogy sok lehetőséget kínál, sok területen kibontakozhatunk.

Óriás Nándor Szakkollégium

Céljuk, hogy a mind a négy tagozatba felvett hallgatók részére szakmai fejlődésében segítséget nyújtsanak, hozzájáruljanak a magas színvonalú elméleti és gyakorlati tudás megszerzéséhez, ezek mellett közösségépítésével a hallgatók élményeit gazdagítsa. Rengeteg pályázati lehetőséget, az Országos Tudományos Diákköri Konferencián tagjaik minden alkalommal nagy létszámmal és szép eredményekkel szerepelnek. Minden félévben csatlakozhatunk hozzájuk, amikor meghirdetik.  Az Ónsz minden szemeszterben érdekes programokkal várja az érdeklődőket, megemlíteném a Harry Potter – jogász szemmel című előadást, vagy a hamarosan megrendezésre kerülő „Bűnügyi humor-, avagy bírósági határozatok kicsit másként” címet viselő programot.

Fiatal Értelmiségi Klub

Pécsett működik az Értelmiségi Klub Ifjúsági Tagozata, amely 1995 óta tevékenykedik. Céljaik közé sorolják a hallgatók közötti közösségteremtést, valamint hogy fórumot teremtsen az oktatók és a diákok közötti párbeszédhez. Borkóstoló, különféle szakmai fórumok, valamint az Aranyosgadányi Szabadegyetem, melyek a programjaik közé tartoznak. A szabadegyetem keretében megrendezésre kerülő kötetlenebb, oldottabb hangulatú előadások jó lehetőséget kínálnak egy kis kikapcsolódásra, valamint az oktatókkal és szakemberekkel való beszélgetésre.

 

Media Iuris

Ha cikkeket írni vagy vloggernek állni lenne kedved, nálunk ez is lehetséges! A Media Iuris egy remek lehetőség, egy csapat, melyben kibontakozhatnak hallgatóink. A 2018. novemberében alakult kari szerv az egyetemi programokról tudósít, illetve a jövendőbeli gólyáknak segítséget ad a pályaválasztásban. Csatlakozni ehhez a szervhez félévente lehetséges.

SportoLAW

Feladata egy olyan sportbarát közösség kialakítása, mely a hallgatókat a sportra ösztönzi és segíti őket új ismeretségek, baráti társaságok létrehozásában. Edzési lehetőségek mellett sportrendezvényekkel teszik színessé a hétköznapokat. A gyengébb nem a football és a kosárlabda, az erősebb nem tagjai a football, kosárlabda, kézilabda és a röplabda sportágak közül választhat.

 

Muzsikalaw

A kar zenebarát hallgatóinak, oktatóinak, dolgozóinak közössége. A már hagyománnyá vált adventi esttel évről-évre meghitt hangulatot varázsolnak a hallgatók szívébe. Kis közösségük mindig nyitott az újonnan bekapcsolódni vágyó, zenélni, énekelni szerető tagok befogadására. A pandémia alatt a Pécsi Gyermekotthon elé látogattak el, ahol egy szép karácsonyi dalt énekeltek a kis lakóinak.

AIK-Fúzió Pécs

Az egyik legújabb kari szervünk célja egy olyan közösség kialakítása, melynek tagjai érdeklődnek a 21. század alakulásával kapcsolatos történések iránt. A szuper közösségen túl különféle szakmai, kikapcsolódási programokkal készülnek a hallgatóknak. A pandémia előtti időszakban remek program volt a Sörpong bajnokság, ami hetekig zajlott.

ELSA

Európai Joghallgatók Szövetsége a világ legnagyobb, joghallgatókból, fiatal jogászokból álló nemzetközi szervezete. Célja, hogy hozzájáruljon a jogi oktatáshoz, elősegítse a kölcsönös megértést és fejlessze a joghallgatók és a fiatal jogászok szociális felelősségét. Jelenleg 41 ország 300 jogi kar életében vesznek részt. Különféle szakmai programokkal, versenyekkel, például pénzügyi jogesetmegoldó versenyen vehetnek részt a tagok.

Jogklinika

A szervezet keretein belül valós jogügyleteket oldanak meg a hallgatók, munkájukat egy ügyvédekből, bírókból álló mentorcsoport segíti. Kiváló szakmai fejlődési lehetőség, amely mellé természetesen a közösségépítés is hozzákapcsolódik.

 

Mentorklub

Karunkon 2019 óta jelen van a mentorklub, akiknek célja minden olyan hallgatónak segítése, akinek tanulási nehézségei akadnak, segítségre van szüksége az egyetemi ügyintézésben vagy az oktatókkal való kapcsolattartásban, esetleg egy jó beszélgetésre vágynak. Jelenleg 3 oktató, 4 hallgató, illetve a segítőmentor együttes munkája adja a klub sikerességét. Lehetőséget biztosítanak egyéni vagy csoportos korrepetálásokon való részvételre, mind a szorgalmi- és a vizsgaidőszak alatt.

TDK

A tudományos diákkör, röviden a TDK, a tehetséggondozás és a hallgatói önképzés sajátos formája.  A munkát országos szinten az Országos Tudományos Diákköri Tanács (OTDT) tartja kézben, a karokon Szakmai Bizottságok segítik a munkájukat. 

A hallgatók tudományos dolgozatokat készítenek, melyet kutatómunka előz meg az őket érdeklő terület szegmenseiről. Az elkészült munkákat először kari szinten intézményi Tudományos Diákköri Konferenciákon (ITDK) mérhetik össze, a legjobbak pedig a bíráló bizottságok javaslatai alapján továbbjutnak az Országos Tudományos Diákköri Konferenciára. A karon jelenleg 17 diákkör működik, melyek a szakmai felkészítések mellett előadások szervezésével, intézménylátogatásokkal, kirándulással egybekötött szakmai programokkal színesítik a mindennapi életet. 

pecsi-jogi-kar

 

Pécs, a mediterrán város

Ha írásom végéhez közelítesz, már csak egy kérdés maradhatott benned, hogy magában a városban milyen az élet. Most megpróbálok ebben is egy kicsit segíteni. Született pécsiként ismerem szinte minden részét gyönyörű városunknak. Az egyébként pezsgő belváros telis-tele van emberekkel, különféle nemzetiséghez és kultúrához tartozó személyekkel, ami igen színessé teszi a várost. A jó bulik, kiválóbbnál kiválóbb éttermek és kocsmák mellett a város nevezetességeit sem szabad elfelejteni. Ha kicsit csendre vágysz, a mecseki erdő ugyancsak magával ragadó hangulata akár egy kirándulásra, akár egy autózásra remek lehetőséget ad. Ha már a Mecsekben jársz, érdemes egy sétát tenni az újjáépített állatkertben. A fentebb említett színes kultúrával találkozhatsz minden évben az International Evening esten, ahol a Pécsett élő nemzetiségek ételkülönlegességeit kóstolhatod meg, illetve betekinthetsz hagyományaikba. Pécsett minden közel van, bárhová eljuthatsz busszal vagy taxival gyorsan. 

Remélem, sok kérdésre választ kaptál, ha választás előtt állsz. Mindezek mellett fontosnak tartom azt megemlíteni, hogy nálunk a karon a tanáraink, oktatóink nagyon készségesen, segítőkészen állnak hozzánk, bármi problémánk, kérdésünk merül fel, kereshetjük őket. Ugyanezt tudom mondani a felsőbb éves hallgatókról, mindenki nyitottan áll a másikhoz. Amikor jó pár évvel ezelőtt jelentkeztem a felsőoktatásba, reméltem, hogy ezekre gondolok majd vissza az egyetemista éveimből.  Bízom abban, hogy hamarosan a hátunk mögött hagyhatjuk az egy éve kezdődött időszakot, és ti is – kik hozzánk, a pécsi jogi karra nyertek felvételt -, tapasztalhatjátok, hogy milyen jó pécsi egyetemistának, joghallgatónak lenni!

 

1 thought on “Ilyen az élet a pécsi jogon!

Comments are closed.