Ilyen az élet a pécsi gyógyszerészeknél!

+1
1
+1
0
+1
2
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Tisztán emlékszem arra, amikor megjött az SMS arról, hogy felvettek a Gyógyszerésztudományi Karra. Elképesztően izgatott voltam, de mégis kicsit tartottam attól, mi fog rám várni. Hiszen mindenki azt mondogatja, hogy az egyetemi éveink a legszebbek és ilyenkor szerzünk életre szóló tapasztalatokat. Nos, azt határozottan állíthatom kedves Felvételiző, hogy élményből és tapasztalatból akad majd bőven.

Gólyatábor és gólyabál

Az előbb említett SMS után még nem igazán tudatosult bennem, hogy egyetemista vagyok. Az első alkalom, amikor ez leesett, a gólyatábor volt. Az orvosis, fogorvosis és gyógyszerészhallgatóknak közös gólyatábora szokott lenni, a miénknek a Boszorkány úti kollégium adott otthont. Ez az első igazán egyetemi buli egy hallgató életében. Itt ismerheted meg a szaktársaidat, a felsőbb éves „anyukádat” és „apukádat”, akik terelgetnek abban a 3 napban, illetve, a további egyetemi tanulmányaid alatt is. Tőlük tudsz majd jegyzeteket elkérni, és hozzájuk tudsz fordulni, bárminemű problémával. Én személy szerint kötelezővé tenném a gólyatábort mindenkinek, mivel tényleg egy meghatározó élmény, és egy olyan szilárd alapot képez majd kapcsolatok terén, ami megkönnyíti az első évet.

Melyik a legjobb szín? Hát persze, hogy a rózsaszín!

Másik fontos mérföldkő egy gólya életében a gólyabál. Ezt is a többi orvosis karral együtt bonyolítjuk le. Minden bálnak van egy témája és az határozza meg az est programjait. 2018-ban Harry Potter, 2019-ben pedig Trónok harca jegyében telt a bál.

Trónok harca téma a 2019-es Gólyabálon (kép: Lukács Dániel)

Gyógyszerész Szakest

Őszinte leszek, az egyetemi életbe való csöppenés nem egy sétagalopp. Itt már nincs osztályfőnök, aki fogja a kezét az embernek, nincs ki szóljon, hogy mit, mikor és meddig kell elintézni. Az első pár hét egy versenyfutás az idővel, és mindezt úgy, hogy az oktatók könyörtelenül belevágnak az anyagba. Ebből a rohanásból nyújt kikapcsolódást a szakest. A Rókus utcai épület hátsó kertjében ilyenkor összegyűlünk mi, gyógyszerészhallgatók és a tanáraink. Az évfolyamok között főzőverseny veszi kezdetét, a cél pedig mindenkinek ugyanaz: elnyerni a tanárok és leginkább a dékán elismerését. Míg rotyognak a lábosban a remekművek, játékos feladatokkal is összemérjük a tudásunkat. Sokakról például csak egy ilyen szakesten derül ki, hogy rendkívül tehetségesen tudnak színes gumimacikból és száraztésztából szerkezeti képleteket összerakni. Sötétedés és eredményhirdetés után pedig elkezdődik a buli. Ez is egy nagyon jó alkalom az ismerkedésre és a jó viszony kialakítására az oktatókkal.

Egyéb bulik

Orvosis szakként, meghatározó heti elfoglaltság a Medikus Csütörtök. Minden héten más-más előadó szolgáltatja a talp alá valót és gyakran vannak tematikus esték. Emellett folyamatos a programajánlat a Pécsi Est Café-ban is, illetve a többi kar bulijait is előszeretettel látogatjuk. Muszáj megemlíteni a Sörpong versenyeket az ÁOK aulájában, ami szintén óriási élmény, és közelebb hozza egymáshoz a medikusokat.

Kép: Lukács Dániel

Tanulás, vizsgaidőszak és TDK

Most, hogy minden létező bulit felsoroltam, essen némi szó az egyetem lényegi részéről: a tanulásról. Nem árulok zsákbamacskát, a gyógyszerész diplomát nem adják könnyen, és elképesztően szép szakma a miénk, de áldozatokkal jár és sok munkával. Nehéz lesz a gimnázium után megtalálni az egyensúlyt a tanulás és a szórakozás között. Hiszen itt már nem kérnek számon minden héten a tanárok, nem lesz meg az a kényszer, hogy készüljön az ember. A baj pedig ott kezdődik, hogy a vizsgaidőszak nagyon gyorsan eljön. Találjátok meg ezt az egyensúlyt! Nem azt mondom, hogy nem szabad bulizni, sőt! Csak mindent ésszel kell csinálni.

Az elméleti tömbben jól lehet tanulni, de előszeretettel tudom ajánlani a Tudásközpontot is, illetve azt, hogy többen tanuljatok, barátokkal, mert az is sokat tud bizonyos tantárgyak esetében segíteni, és nem savanyodik be az ember egy sűrűbb időszakban egyedül, otthon.

Aki jobban elmélyülne egy-egy témával kapcsolatban, annak kitűnő lehetőséget nyújthat a TDK, azaz a Tudományos Diákkör. Ennek keretében a graduális képzésben résztvevő gyógyszerészhallgatók közvetlenül bekapcsolódhatnak egy-egy intézet, tanszék tudományos műhelyeinek kutatásába. A hallgatók munkájuk eredményeit az évente megrendezésre kerülő házi TDK konferenciákon, valamint országos és nemzetközi rendezvényeken mutathatják be. A munka eredményei hozzájárulhatnak egy sikeres gyógyszerész diplomamunka elkészítéséhez, továbbá jó alapot teremthetnek egy ugyancsak sikeres és hatékony posztgraduális (PhD) munkához is.

Hogy honnan fogod tudni, hogy beilleszkedtél és végérvényesen beleszerettél a gyógyszerészetbe? Onnan, hogy a táskádban minimum két vegyszeres kanál lesz (amit te joghurt evésre is fogsz használni, de ezt a tanároknak nem kell tudni), hogy otthon a kabátok mellett az akasztón 3 köpeny fog lógni, melyek közül legalább kettőn olyan mértékű roncsolás lesz ismeretlen eredetű szerves anyagok és ezüst-nitrát által, amin csak az ecetes olló segíthet, és a maradék pedig az „ünneplős” köpenyed.

Összességében annyit mondhatok, hogy szerencsés vagyok, hiszen olyan karra jöttem, ami egy nagy család. Segítjük egymást, ahol csak tudjuk, és pillantásokkal kommunikáljuk le egymás között, hogy az adott beszámoló vagy gyakorlat után a Rókusch kávézó legyen a taktikai pihenő helyszíne, vagy már csak egy Mozaiq-os csocsózás segíthet rajtunk.

 

Forrás: kiemelt kép, Kép4

1 thought on “Ilyen az élet a pécsi gyógyszerészeknél!

Comments are closed.