az-elet_a_muveszti_karon

Ilyen az élet a Művészeti Karon

+1
0
+1
0
+1
5
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Miért pont a Pécsi Művészeti Kart választottam? Első szempontom az volt, hogy minél kreatívabb környezetben tudjak alkotni. Ha a természetben szeretnék festeni, rajzolni vagy a város formáit szeretném ábrázolni mind a kettőre legyen meg az esélyem. 

Pécsen nem csak ezt a kettőt találtam meg majdnem egymáshoz közel de az országunk egyik leghíresebb porcelán gyárában kapott helyet a kar, a Zsolnay kulturális negyedben. Ugyan a főút közel van hozzá, de mind ezt leszámítva csak a diákok nyüzsgését lehet hallani, csak az el zakatoló vonat töri meg a zenét és az alkotást. Igazán át lehet élni magát az alkotás élményét bent a karon, a falak szinte mesélnek neked és minden lépés az épületen belül, alkotásról tud beszélni. Maga a tudat, hogy olyan világ híres helyen tanulsz, mint a Zsolnay negyed egyfajta büszkeséggel és tett vággyal tölt el. Másodéves eMKás festőművész hallgatóként mesélek most nektek egy kicsit az itteni életről.

Elhelyezkedés

A Művészeti Kar 2011-Ben költözött át új helyére, a Zsolnay Negyedbe. Egyszerre ér minket a város zaja és a természet szépsége.  Nem messze a Balokány, Kodály Központ, Szalay László Kollégium, Tudásközpont. Az Árkád kb 15-20 perc sétára van, de könnyű a közlekedés helyi járattal is.

az-elet_a_muveszti_karon

Gólyatábor

Az első legnagyobb élmény a az egyetemi évek megkezdésével a gólyatábor. Én a 2019-es gólyatáboron vettem részt, ami az első volt amit Mattyon rendeztek. 

Óriási buli és élmény volt, nagyon sajnáltam mikor el kellett onnan jönnünk. Viszont örömmel nyugtázta, hogy egy egy kari buli ugyanolyan hangulatot tud kölcsönözni, mint az a pár nap. 

A szavaknál ez a kis összefoglaló videó sokkal jobban át adja az ottani hangulatot, ne hagyjátok ki ezt az élményt, hiszen idén is lesz gólyatábor!

Légkör

Ha festőművész hallgató leszel tapasztalni fogod, hogy a földszinti műtermeket délutánonként a lentről felszűrődő, a zaj zenészek által kreált dallamok terítik meg, néha, mint egy fajta duettet alkotva a fejed felett bekapcsolódik valaki a ritmusba egy kis keret készítéssel, megadva a lenti dallamnak az alap ütemet. 

Mi vagyunk a legkisebb kar, így mondhatni alap a családias légkör. Mindenki ismer mindenkit, és a mostani vírus helyzetben láthattam, hogy tényleg össze tartó kis kar vagyunk szorult helyzetben is.

Hogyha valami ügyintézésben, esetleg pályázat le adásban elakadsz mindig találsz valakit, aki tud neked segíteni. Illetve a város megismerésével sem lesz így gondod. A félév kezdetekor az MK csütörtök szervezői kocsma túrával kedveskednek nekünk, ezáltal elég hamar meg tanulsz eligazodni a városban, ha más nem a kocsmák által.

A műtermi munka nagyon nyugodt, magadnak alakítod ki a helyed, hogy megfelelően inspiráló legyen számodra. Mikor kicsit kimozdulnánk a kép elől csak át sétálunk egymáshoz beszélgetni kicsit, vagy csak szét nézünk ki min dolgozik. Sokat szoktunk kint ülni a füves területen, amihez a háttér dallamot itt is a zaj zenészek adják néhanapján.

Szerintem nagyon pozitív, hogy az épületnek hosszú nyitvatartása van, így nem muszáj órák előtt, délelőtt bejönni dolgozni, hanem órák után is nyugodt szívvel bemehetünk a műterembe, hiszen akkor is rengeteg időnk van még a munkára. 

Itt található a JESZ (Janus Egyetemi Színház) is, ahol mindig készülnek valami klassz előadással, mellesleg éppen új tagok jelentkezését várják.

Úgyhogy mindenhol szorgos kezek dolgoznak reggeltől estig az egész karon, beszéljünk bármelyik szakról. 

MK csütörtök

Az MK csütörtök létre jöttét két Zene Művészetis hallgatónak köszönhetjük, Verestóy Péternek és Szombat Ádámnak. A srácok még a pandémia alatt is próbálták fel dobni hallgatótársaik mindennapjait, hol quizekkel, hol pedig meme versennyel, ahol a nyertesek természetesen jutalomban részesültek. 

Illetve muszáj megemlítenem a húsvéti locsolkodós videót, amivel kedveskedtek az MK-s hölgyeknek.

Alapból az MK csütörtök 2 hetente került megrendezésre, általában a Jobb Mint Otthonban, ritkán a Beertok 2.0-ban. Minden alkalommal más programot találtak ki számunkra, például csocsó, sörpong vagy darts bajnokság, karaoke est. Emellett a Pepitában farsangi és a Raktárban halloweeni jelmez versenyek, különböző tematikájú bulik kerülnek megrendezésre ezeken a napokon, mint például a Giccs Party.

az-elet_a_muveszti_karon

Az igazán nagy buli az eMKá csütörtök születésnapja, itt (és még sok más alkalommal) a PTE Brass Band biztosítja a hangulatot.

az-elet_a_muveszti_karon

A kar családias légköre itt is látszik, hiszen hiába zenészek a szervezők, minden szakról vannak résztvevők, így itt is van lehetőségünk megismerni a többi eMKás hallgatót.

Természetesen a buli fotók elkerülhetetlenek, előnyös képből nem sokat találni az albumokban, viszont a hangulat abszolút tükröződik.  

az-elet_a_muveszti_karon

Remélem sikerült felkeltenem az érdeklődésed és még jobban tetszik a Művészeti Kar, mint eddig. Na szeptemberben találkozunk? Mi várunk szeretettel!

1 thought on “Ilyen az élet a Művészeti Karon

Comments are closed.