Ilyen az élet a KPVK-n!

+1
0
+1
0
+1
2
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Nem tudod még, melyik egyetem számodra a favorit? Bizonytalan vagy a döntéseddel kapcsolatban? Ne aggódj! Még bőven van időd átgondolni, milyen sorrendben szeretnéd megjelölni az egyetemeket! Ezt a döntést érdemes nagyon jó átgondolni, hiszen a jelentkezési sorrend csak egyszer módosítható 2021.07.08-ig. Éppen ezért próbálunk meg segíteni neked ebben és megismertetni téged minden héten más-más karunkkal, hogy a legjobb döntést hozhasd meg. Viszont azt biztosíthatom, hogy ha Pécs gyönyörű városára és országszerte híres egyetemére esik a választásod, nem fogsz csalódni! Én a 2020-as évben kezdtem meg tanulmányaim, és egy percig sem kételkedtem előtte, hogy a PTE az az egyetem, ami pontosan nekem való. Mint tudjátok eddig karunk csak Szekszárdon volt elérhető, viszont már Pécsen is elindult több szak, amit a KPVK kínál! Szóval ha érdekel a KPVK és a benne rejlő lehetőségek, bátran olvass tovább!

Felvettek! Hogyan tovább?

Elsősorban nagyon örülünk majd neked, és mindenben segítünk, amiben kell! A legelső ízelítő, amit kapsz az egyetemből, az lesz, mikor kézhez kapod azt a bizonyos borítékot, amiben mindenféle tájékoztatót és információt találsz majd. Információt a tanévkezdésről, de talán ami a legfontosabb: a gólyatáborról! Azt javaslom, ha van lehetőséged elmenni, semmiképp se hagyd ki, hiszen itt megismerhetsz egy csomó új embert, a leendő szaktársaidat, tanáraidat és nem utolsósorban egy hatalmasat bulizhattok közösen! Majd a gólyatábor után már szinte mindenkit ismerve nem lesz nehéz az első nap, mikor elkezdődik a hivatalos ismerkedés egymással és az iskolával. Még a tanévkezdés előtt fel kell venned majd a kötelező óráid, amik elsőre talán bonyolultnak vagy furcsának tűnnek majd, de hidd el, pár hónap múlva olyan lesz, mintha egész életedben ezt csináltad volna.

 

Az ösztöndíjak

Érdemes odafigyeli a határidőkre, hiszen azt hinné az ember, hogy bőven van ideje, de a legtöbb határidő szeptember eleje, ezért jobb, ha időben (még augusztusban) elkezded beszerezni a szükséges iratokat! Én is beleestem abba a hibába, hogy nem néztem időben utána a dolgoknak, és csak szeptember elején tudatosult bennem, hogy egy hetem maradt a szükséges dokumentumok beszerzésére! (Megnyugtatásként írom, hogy pörgős egy hét volt, de mindent időben sikerült beszereznem és leadnom!)

  • Rektori ösztöndíj:

Még egy ok, amiért megéri a PTE-t jelölni az első helyen. Hiszen azok a diákok, akik az első helyen jelölték a PTE-t és akik a legjobb átlaggal kerülnek be iskolánkba, 100.000Ft-tal gazdagodhatnak ezen ösztöndíj keretein belül.

  • Rendszeres szociális ösztöndíj: 

Szociális helyzet alapján elbírált juttatás, havonta folyósítják az elnyert összeget. Pályázat leadásának határideje általában szeptember eleje. Leadás a Neptunban a kérvények menüpontban történik. 

  • Alaptámogatás: 

Csak az első félévben járó juttatás, mivel ilyenkor még nem kaphatsz tanulmányi ösztöndíjat, hiszen nincs még átlagod. Havonta folyósítják az első félévben.

  • Tanulmányi ösztöndíj:

A második félévtől jár, ha eléred azt a bizonyos átlagot, ami karonként eltérő. 

  • Rendkívüli szociális ösztöndíj: 

Félévente egyszer igényelhető baleset, halál, munkahely elvesztés stb. esetén.

Bővebb információért keressétek a PTE oldalát.

  • Erasmus

Fontosnak tartom megemlíteni az Erasmus nevű programban rejlő lehetőségeket, hiszen ebben a programban más országokba utazhatsz, ahol megismerheted az adott egyetem sajátosságait és felfedezheted az ország különlegességeit. Ez egy mérföldkő lehet az életedben, hiszen nem csak hatalmas előnyhöz juttat, hiszen gyakorolhatod a nyelvet, de rengeteg tapasztalatot szerezhetsz és szoros barátságokat köthetsz ez idő alatt. 

 

Mentorprogram

Ha kicsit félénk vagy, vagy nehezen boldogulsz az új helyzetekben, jelentkezz a mentorprogramba, ahol idősebb diákok fognak neked segíteni mindenben, és bátran fordulhatsz feléjük bármikor a kérdéseiddel.

 

Pécsi Egyetemisták Magazinja

Akár már az első félévben jelentkezhetsz szerkesztőnek a Pécsi Egyetemisták Magazinjához, ha szeretsz írni és jól bánsz a szavakkal. Ha már a gimiben is mindig te voltál az, akinek mindenről volt véleménye, és egész nap tudott beszélni mindenről is, akkor téged keresünk! Ez egy kötetlen elfoglaltság szabad időbeosztással. Juttatás ösztöndíj formájában lehetséges. 

 

De milyen óráim lesznek majd az egyetemen?

Nekem személy szerint rettenetesen pozitív csalódás volt az, hogy az egyetemegyáltalán nem olyan, mint vártam! Hanem sokkal jobb! A gimivel ellentétben nincs napi 8 órám, sőt! Igaz, az egyetemen 1 óra nem 45 perc, hanem 90, de van olyan napom, mikor csak 1 órám van, és van olyan nap, mikor egyáltalán nincs tanítás, nekem ez a nap a péntek! Így minden héten hosszú hétvége van a KPVK Pécsi Karán. Ez azért elég jó, nem? A tanévkezdés úgy indul, hogy te rakod össze az órarended. Fel kell venned az óráid, amik itt az első évben olyan tárgyakból állnak, mint például ének-zene, matek vagy éppen a rajz.. Ezek elég szokványos tárgyak, de helyet kap például a filozófia vagy a pszichológia is, ami talán elsőre nehéznek tűnik, de ilyen rendkívüli tanárokkal pillanatok alatt elröppen ez az idő. Pluszban olyan tudást kapsz, amit egész életedben használni tudsz majd!

Közelgő programok

Kultúrák Közötti Kommunikáció Nemzetközi találkozó

Megrendezésre kerül: 2021.08.16. 8:00- 2021.08.22. 20:00

Helyszín: PTE KPVK, Pécsi Képzési Központ

Az idei évben nálunk kerül megrendezésre ez a 32 órás önismereti esemény. Az ország különböző pontjairól jönnek, akikkel kis- és nagycsoportba rendeződve kezdhetjük el az eseményt, melynek lényege a személyközpontú gondolkodás fejlesztése, egymás megértése, megismerése. Érzelmeket és gondolatokat osztunk meg egymással. Az eseményt színesítik esti zenélések, bográcsos főzések, partik is.

Tudományos Diákkör

Karunkon is jelen van a TDK, más néven a Tudományos Diákkör. Ha érzel magadban elég erőt és kitartást, ezen felül elég elhivatott is vagy, akkor jelentkezz! Ne habozz! Az oktatóidhoz bizalommal fordulhatsz ez ügyben. És azt tudtad, hogy a Pécsi KPVK rendezi 2023-ban az Országos Tudományos Diákköri Konferenciát? E rendezvény stafétáját a PTE KPVK dékánja, Prof. Dr. Szécsi Gábor vette át 2021. április 23-án, aki mindamellett, hogy szeretett karunk dékánja, az Országos Tudományos Diákköri Tanács alelnöke is egyben. 

Milyen is KPVK-s diáknak lenni?

  • „KPVK-sként olyan az élet számomra, mintha még mindig gimibe járnék, csak mindenkivel jóban vagyok, és mindenki a barátom. A szekszárdi képzési helyszínnek mindig is egy sajátos környezete és atmoszférája volt a pécsi karokon lévőkhöz képest. Én kisvárosi gyerek vagyok, épp ezért közelebb áll hozzám az a szituáció, hogy belépek valahova, és ott ismerek mindenkit, és mások is engem. Ha nagyon központi, party arc figura vagy, ezt elérheted egy nagy létszámú karon is, de ha visszafogottabb vagy, akkor a KPVK-n igen jó helyed lesz. Szekszárdon nagyon szeretem, hogy nincsenek kimondottan nagy távolságok, és bármikor elindulhatsz valahova egy laza sétával. Imádtam és újra imádni fogom azt az érzést, amikor a keddi buli előtt zajosabb lesz a kollégium és kisebb-nagyobb csoportokban megyünk az aktuális szórakozóhelyre.”- Nyilatkozta Palkó Attila, a PTE KPVK HÖK Elnökhelyettese
  • Amikor először a KPVK-n jártam, minden nagyon új volt. Egy város, amit még sosem láttam, emberek, akikkel még sosem találkoztam. De mégis ott találtam meg a második otthonomat! Annyi minden történt az elmúlt években, amikről hetekig tudnék mesélni. A vizsgák előtti közös tanulás a koliszobában, a közös bulik és események, az éjszakai játszóterezés és még sorolhatnám.. Egy biztos! A KPVK olyan emlékeket adott, amikre mindig szívesen fogok visszaemlékezni!” Nyilatkozta a magazinnak Gyertyás Bernadett, végzős tanítós hallgatónk. 
  • „Szerintem a KPVK, olyan mint egy nagy család. Mindenki ismer mindenkit, és ha olyan van, akkor bárkitől kérhetsz segítséget, segíteni fog, legyen oktató vagy hallgató. Szerettem azt a légkört, tudtam, hogy mire számíthatok aznap, mégis izgatott voltam, hogy újat fogok tanulni. Annak ellenére, hogy egy kis létszámú kar, mégis sok lehetőséget nyújtott. Gondolok ezalatt a workshopokra, a különböző rendezvényekre, ahol plusz tudást gyűjthettél, és amiken keresztül jobban megismerhetted önmagad. Mindig úgy fogok rá visszagondolni, ahol életem legizgalmasabb szakaszát töltöttem”Nyilatkozta Szabó Klaudia, végzős csecsemő- és kisgyermeknevelő szakos hallgatónk.
  • „Nagyon örülök, hogy végül első helyen jelöltem meg a tanító szakot, ráadásul Pécsen, mert számos kapu nyílt meg előttem. Sokszor a pécsi egyetemista élet újra meg újra eszembe juttatja, hogy mennyire jó döntést hoztam anno 1 évvel ezelőtt”– Nyilatkozta Soós Veronika, a PTE KPVK Kar Arca, első éves tanító szakos hallgatónk.

 

Mind Pécs, mind Szekszárd rengeteg lehetőséget rejt. Új barátok, közös programok, közös mozi, buli, vagy csak egy-egy esti séta a haverokkal. 100 oldal sem lenne elég, hogy összefoglaljuk, miért jó PTE-snek lenni, de ahogy már többen elmondták előttem, a PTE egy család, ahol önmagad lehetsz. A barátaid, tanáraid mindig nagy örömmel segítenek ki a bajból, küldik át az órai jegyzetüket, és ami a legfontosabb: elfogadnak és szeretnek úgy, ahogy vagy. Nem utolsó sorban a PTE KPVK az ország legjobb pedagógusképző intézménye lett, ami nem véletlen, hiszen jobbnál jobb tanáraink készítenek fel titeket az életre. Személy szerint nagyon örülök, hogy ide jelentkeztem, bár nekem nem volt kétségem efelől, hiszen az eszemben és a szívemben is Pécs szerepel az első helyen! Mikor elkezdődött az oktatás és találkoztam azokkal a tanárokkal, akik már az első nap példaképeimmé váltak, akkor csak még jobban megerősödött bennem az érzés: jó helyen vagyok! Remélem, ezt az érzést minél többen átélitek majd, mikor találkozunk a karon, és büszkék lesztek, hogy a PTE-t jelöltétek az első helyen! 

 

Források: Főkép, 1, 2, 3