szántó

Ilyen a Szántó Kollégium

+1
0
+1
10
+1
9
+1
7
+1
4
+1
5
+1
4

A Szántó Koli a PTE karjainak kirendeltségei közül az orvosihoz, a TTK-hoz és a BTK-hoz van a legközelebb. 

MK- séta 57 perc vagy 14 perc bicikli vagy 27 perc busz.

MIK- 30 perc séta / 10 perc bicikli / 20 perc busz.

Orvosi – 15 perc séta / 5 perc bicikli / 10 perc busz.

BTK/TTK- 20 perc séta / 8 perc bicikli / 13 perc busz.

ÁJK/KTK- 47 perc séta / 10 perc bicikli / 20 perc busz. 

ETK -40 perc séta / 13 perc bicikli / 25 perc busz.

GYTK – 26 perc séta / 9 perc bicikli / 18 perc busz.

KPVK- (nem érdemes innen bejárni hozzá): 2-2,5 óra busz

A többi kollégiumhoz képest, ami hatalmas plusz a Szántóban, hogy 2×2-es blokkokból áll, külön fürdővel, vécével és több helyen külön konyhával. 2011-ben újították fel, elég modern felszereltséggel lett ellátva. Én a be- és kiköltözések napján díjaztam a liftet, a benne lévő világítást pedig minden hosszú éjszaka után megcsodáltam.

szántó

A folyosókon lévő parafatáblákra a legkülönb versenyektől kezdve a pizzázó telefonszámokon keresztül a legjobb bulikig minden ki van téve. Ha kolisként bármire szükséged lenne, a közös facebook csoportban bármikor segítséget kérhetsz, legyen az egy hajszárító, vécé papír, só vagy valaki aki nagyon jó analízisből. Illetve talált tárgyak is sokszor ki vannak ide pakolva.

A szobád, amit a szobatársaddal osztasz meg, úgy dekorálsz ki ahogy szeretnél. Persze ne tapétázd ki, vagy tegyél új szekrényeket a falra, de otthonossá teheted minden ártalmatlan módon. Asztali lámpát kérhetsz a KOB kabinetben (Kollégiumi Bizottságtól), amit csak a kiköltözésed napján kell visszaadnod.

Ugyanúgy ők közlik a bent lakókkal, ha levelük vagy csomagjuk érkezett, ezeket mindig ügyeletidőben lehet átvenni.

Mosni is tudsz a kollégiumban, ezt egy közös helyiségben teheted meg úgy, hogy előre „foglalsz” időpontot. Persze ha SOS kell neked valami, akkor a Facebook csoportban megkérdezheted, hátha van valaki, aki cserél veled.

Wifi van, ez néha elég valamire, de inkább nem. Bár a jelerősség függ attól is, hogy hol vannak a szobák.

Általában le lehet foglalni társalgót is, ami nagyon jó csoportos tanulásra egy-egy nehéz zh előtt, vagy csoportmunkára vagy akár csak egy könnyed beszélgetésre, ha többen ülnétek össze.

A szobákba kétféle módon kerülhettek össze másokkal. Vagy úgy mentek oda a beköltözés napján, hogy tudjátok kikkel szeretnétek lenni (és esetleg azt is, hogy melyik szobában) vagy érkezési sorrendben, a véletlenre bízzátok az összekerülést. Én az utóbbit csináltam, akkor nem is tudtam a első opcióról, de egyáltalán nem bántam meg.

Kollégiumi férőhelyet bárki igényelhet, aki hallgatói jogviszonyban áll a PTE-vel, tehát felvételt nyert az egyetemre. Pályázatot kell benyújtani igénylése esetén, ezt a Neptun tanulmányi rendszer felületén keresztül, illetve postán lehet megtenni. A sikeres felvétel 10 hónapra, egy tanév egészére szól.

Gólyáknak augusztusban van a jelentkezés időszaka, felsőbb éveseknek júniusban. Ha év közben gondolja meg valaki magát, akkor van lehetőség felkerülni a kollégiumi férőhely várólistájára. Ezt bármikor meg lehet ejteni. A pályázatok szociális, közéleti, lakóhely és tanulmányi pontok alapján pontozódnak.

Ha a mindennapokról van szó, a Szántó közelében van piac, Tesco, több Spar, a Mecsek Áruház, és kicsit messzebb, de még mindig 15 perc sétán belül Lidl és Aldi is. Ha ebben a kollégiumban kapsz végül helyet, a bevásárlásokkal biztosan nem lesz gond. Van pékség meg kávézó is a szűk közelében. Persze nem utolsó, hogy rögtön a Kormányablak és a Rektori Kabinet is a közvetlen közelében helyezkedik el. Azok pedig, akik formálnák az izmaikat, edzőtermet is találnak.

Jelenleg a Szántó a legtöbbe kerülő kollégium a pécsiek közül, de még így is bőven megéri az árát. Állami ösztöndíjas képzésen 17 475 Ft, önköltségesen 18 000 Ft.

A buszok is kedvezően állnak meg a közelében, könnyedén bejuthatunk szinte bármelyik karra, vagy a város bármelyik részére.

Összességében a Szántó egy nagyon jó választás, ha nem szeretnél minden éjjel a koliban bulizni, inkább 1 szobatársra vágysz mint 2-re, és kicsit egy albérlethez hasonló hangulatot keresel. Ha pedig érdekel, hogy milyen a 10 leggyakoribb kolis szobatárs típus, akkor kattints ide.

Kiemelt kép