Így közelítheted meg a PTE TTK-t

+1
1
+1
0
+1
2
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Nem véletlenül mondják, hogy az álmok eléréséhez rögös út vezet. Ezek fellegvára az egyetem, de mi a helyzet akkor, ha a felvételi stresszén túl egy nagyobb falat formáz gombócot a torkodban: az új világ, Pécs labirintusának meghódítása.

Ahogy a hódítók sem térkép és előismeretek nélkül vágtak neki a kalandnak, így Neked sem kell ezt tenned, ugyanis pár gondolattal szeretnék segíteni abban, hogy könnyen eligazodj a városban, azon belül is legfőképpen a Természettudományi Kar dzsungelében.

Pécsi Tudományegyetem – Természettudományi Kar:

Akár gyalog, akár más közlekedési eszközzel közelítjük meg az épületet, nem változtat azon a tényen, hogy már messziről is kivehető a városi hangulatot megtörő díszes épületegyüttes az Ifjúság útja 6. szám alatt. A kar egyik nagy előnye abban rejlik, hogy a családias légkör nem csak egy szlogen, hiszen minden hallgató tanulmányainak zavartalanságához és békés mindennapjaihoz szükséges gócpontok ugyanazon a helyen összpontosulnak.

Mikre is gondolok mindezek alatt? Elsősorban az óráitoknak helyet adó előadótermek mellett: a Tanulmányi Osztályra, illetve a Hallgatói Önkormányzat irodájára. Ha bővíteni szeretném a sort, akkor mindenképpen megemlíteném a kar nagyjából negyedmillió könyvből álló tudástárát, a könyvtárat, a Támogató Szolgálat székhelyét, avagy a Szolgáltatói Irodát, másnéven „Szolgi”-t, ahol gyorsan és egyszerűen nyomtathatod jegyzeteidet is.

közel

A nagy kérdés… Hogy jutok ide?

Egy hallgató élete nagy részét, ha nem az előadóteremben gubbaszt, vagy a kollégiumban tölti, vagy a lakóhelye és az egyetem között ingázva utazik. Ezután úgy gondolom, hogy adhassak egy keretet, az a legegyszerűbb, ha ezeket emelem ki a továbbiakban kezdőpontként:

Kollégiumok:

Jakabhegyi Kollégium
Ha a TTK-n tanulsz, akkor úgy gondolom, hogy talán ezzel a kollégiummal jársz a legjobban, ha nem szeretnél nem csak a buszozással, de a sétával sem sokat vacakolni. Az egyetemtől legfeljebb 10 percre található kényelmes séta tempóban mérve, de ha hozzám hasonlóan inkább sprintelsz az órákra, akkor ez a táv 5 perc alatt is megjárható (én már csak tudom).

Boszorkány Kollégium
Ez a kollégium időnyerés tekintetében határozottan a Jakabhegyi Kollégium sarkában liheg, mert szintén könnyed sétával is maximum 15 perces lábbuszozásra van a kampusztól, de ha valaki mégis helyi járatos busszal tenné meg a távot, akkor az Alkotmány utcai megállóban a 30-as, 103-as vagy 130-as járatra felszállva és egy megállót utazva az Ifjúság útjára, szinte egyenesen az egyetem elé érkezik.

Szántó Kollégium
Bár ez sincs túlságosan messze, mégis a 22 perces séta a Szigeti úton át már elég elgondolkodtató ahhoz, hogy ebben az esetben érdemesebb inkább helyi járatos buszra pattanni, ha nem szeretnénk legalább fél órával korábban elindulni.

Szalay Kollégium
Itt már nem is kérdés, hogy a séta elvetendő gondolat, főleg akkor, ha egy nap többször is meg kell járni a kollégium és a kampusz közötti távot: 39 perces menetidő csak azoknak nem jelent kihívást, akik fáradhatatlanok. Azoknak, akik inkább a kényelmes érkezést választják, mindenképpen ajánlom a Tüke Busz oldalát, ahol pontosan tájékozódhatunk arról, mivel érdemes jönni.

Laterum Kollégium
Habár nincs olyan messze a kartól, mint amilyen messze a Szalay kollégium, 27 percre már érdemes a gyaloglás helyett mást választani.

Távolsági autóbusz-pályaudvar és vasútállomás

Hiába leszel kollégista, ezeken a helyeken így vagy úgy, de mindenképpen meg fogsz fordulni jó párszor az ingázókkal együtt. Gyalog egy kicsit hosszabb séta elé nézel, nagyjából 30 perces útra számíthatsz mindkét helyről. Helyi járatos buszokból azonban akad rengeteg, amelyekkel jöhetsz, így, ha lekésnéd az egyiket, nem kell pánikolnod, rögtön ott lesz a következő. A legegyszerűbb, ha a Főpályaudvaron, avagy a Vásárcsarnoknál megálló 30-as, 130-as buszokra szállsz fel, mert ezek az Ifjúság útján megállnak, de ha Egyetemvárosig jönnél a 2-essel, akkor egy 3 perces sétát téve az Orvostudományi Kar mellett szintén célt érhetsz.

Szentágothai János Kutatóközpont

Általában mindenkinek vannak előadásai, gyakorlatai ebben az épületben, így nem árt már előre tudni, hova is kell jönni. A kartól mindössze 5 percre található a modern épület, ám ha a már többször említett 30-as, 130-as busszal érkeztek, akkor annyit kell tennetek, hogy nem az egyetem előtt, hanem a végállomáson, a Klinikák nevű megállóban szálltok le, máris az épület előtt találjátok magatokat.

közel

TO és HÖK

Szerencsére nem kell túlságosan sokat sétálni ahhoz, hogy ezeket a fontos szervezeti egységeket megkeressük, mert a főépületben találhatóak. Bár az épületben eligazodni néha kicsit nehezebb, mint egy idegen városban, biztos vagyok benne, hogy pár nap alatt rutinosan jártok majd körbe. Ügyeket intézni a Tanulmányi Osztály E/301-es termében tudtok, de ha nem találjátok egyből, nem kell megijedni: mindig várakozik legalább 2-3 ember az ajtó előtt, amiről felismerhető.
A Hallgatói Önkormányzat irodája egyből a főbejárat közvetlen közelében, a földszinten balra a folyosón van, nem kell sokat keresnetek. Szintén a főbejárat portája mellett található a Szolgi is, ezt sem fogjátok eltéveszteni.

EHÖK és Tudásközpont

Bár ezek kicsit messzebb vannak, mégis elkerülhetetlen, hogy tudjunk a hollétükről. Az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat a Vasvári Pál utca 4. alatt található, ide a legkönnyebben a 103-as járattal juthatunk el, ha az Ifjúság útján felszállva a 48-as tér nevű megállóig megyünk. Itt leszállva nagyjából 150 méterre van az épület, az ÁJK mellett elsétálva (sárga épület) a szemben lévő kapun belül már ott is a cél. Általában nem sűrűn választhatod ezt a könnyebb opciót, mert legfőképpen a 2-es járatok valamelyike jár errefelé, ezeket Egyetemvárosból elérheted.
A Tudásközponthoz is hasonló módokon juthatsz el az utóbbi járatokkal a 48-as térig, annyi a különbség, hogy nagyjából 4 perc sétával és 2 zebrával bővül az utazás.

5+1. Egyéb

Rengeteg más úticélod is lehet az egyetemtől, de mindet nehéz lenne körbejárni. Ha azonban más karokat is megnéznél, akkor a TTK ebből a szempontból is jó helyen található: a BTK-t nem kell keresned, hiszen ott tanulsz, de az ÁOK és a GyTK szinte ott van a főépület mellett. A MIK a Boszorkány Kollégium szomszédságában van, így a kartól számítva 20 perc sétával egy könnyed kitérőt tehetsz ide is. Buszra pattanva a 48-as téren, ha meglátod a sárga, ÁJK és a zöld KTK épületet, akkor ezeket is kihúzhatod a városi bakancslistádról. Az MK kampusza pedig egyenesen a Zsolnay-negyedben helyezkedik el enyhén a város szélén, ide mindenképpen érdemes legalább egyszer kilátogatni, mert ez a mediterrán város egyik ékköve.

Remélem, hogy hasznos volt ez a városnézős gyorstalpaló, és kicsit megkönnyebbülve vágtok neki Ti magatok is a felfedezőútnak. Amit utolsó tippként mindenképpen ajánlani szeretnék: használjátok a Tüke Busz oldalát, ugyanis pillanatok alatt nagy segítségetekre lehet a későbbiekben, ha menni szeretnétek valahova. Jegyeket vehettek a buszon, avagy a megállók közelében lévő dohányboltokban, de célszerű diákbérletet venni, amelyet minden hónap 7. napjáig a TTK-n belül is megvehettek az aulában, hogy ne kelljen a buszpályaudvarra vagy a vasútállomásra mennetek.

Ha kíváncsi vagy a többi karhoz kapcsolódó „útbaigazítós” cikkekre is, akkor kattints ide, és mire Pécsre érkezel, Te magad leszel egy igazi várostérkép!

Képek forrásai: kiemelt kép, kép1, kép2,