az-elet_a_muveszti_karon

Így közelítheted meg a PTE MK-t!

+1
0
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Kedves Gólya! Ahogy telnek a hetek, egyre közeledik a szeptember, és az első egyetemen töltött napod időpontja, ezért ismét egy segítséget nyújtó cikket ajánlok a figyelmedbe. Ebben a kisokosban megbeszéljük, vagyis inkább elmagyarázom, merre találhatóak a Művészeti Karhoz tartozó különböző intézetek, és hogy hogyan tudod őket megközelíteni, hogy az első napod teljes mértékben gördülékenyen indulhasson. Sorra vesszük a Képzőművészeti Intézet, a Zeneművészeti Intézet, a Design és Médiaművészeti Intézet, valamint a TO, vagyis a Tanulmányi Osztály elhelyezkedését. 

Elsősként, főleg azoknak, akik nem pécsiek és még egyáltalán nem jártak errefelé, plusz nehézséget okozhat a különböző karokhoz tartozó épületek megtalálása. Aggodalomra azonban egyáltalán semmi ok, hiszen manapság már percek alatt megoldást találhatunk a problémáinkra, barátunk a Google Maps, ráadásul ez a cikk is pont azért született, hogy eMKásokat kalauzoljon. 

Különleges campus

Jó hírem van a számodra, ugyanis a Művészeti Kar a város egyik legszebb, leglátványosabb részén helyezkedik el, ami nem más, mint a Zsolnay negyed. Itt aztán tényleg minden négyzetméteren művészet veszi körül az embert, így itt tanulni külön élmény. Ez tényleg egy igazán különleges városrész, amiről rengeteg mondanivalóm lenne, most azonban nem ezen van a hangsúly. Egy kis kitérőt azonban mégis engedjetek meg nekem, ugyanis pár nappal ezelőtt került ki a Pécsi Egyetemisták youtube csatornájára (igen, ilyen is van, szóval ha plusz infókra és izgalmas tartalmakra vágytok, iratkozzatok fel!) egy videó, amelyben Dóri, aki a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karának hallgatója, valamint karának nagykövete itt, a Pécsi egyetemisták Magazinjánál, arról mesél, miért szeret ezen a helyen tanulni, illetve picit körbe is vezet titeket a Negyedben. Nézzétek meg a videót, mert ezzel is akklimatizálódhattok, megleshetitek a hely hangulatát. Szeptemberben ne felejtsétek el ti magatok is felfedezni helyet, kipróbálni az említett kávézót, valamint ellátogatni a pékségbe! 

közel

ZMI, KMI, DMI

Szerencsére nem lesz nehéz dolgod az épületekkel, mert a mi esetünkben nem kell a város különböző pontjai között ingázni. A karok intézetei szinte egymás mellett helyezkednek el, egy „kupacon” csoportosulnak, így ha el akarsz tévedni, nagyon meg kell, hogy erőltesd magad (nekem azért egyszer sikerült). Háromféle úton tudsz bejutni az épületekig: a Zsolnay Vilmos utca felől, a Major utca felől és a Felsővámház utca felől. Ha buszozol, mert messzebb laksz, akkor sem kell sokat sétálni, mert a Zsolnay u. felőli, illetve a Felsővámház utca felőli buszmegállóban leszállva is szinte az épületek mellett lyukadsz ki. Maga a Művészeti Kar a Zsolnay Vilmos u. 16. szám alatt található, de mindhárom intézet más-más épületben foglalta el a helyét. A Képzőművészeti Intézet az E33, a Zeneművészeti Intézet az E22, a Design és Médiaművészeti Intézet pedig az E2 épületben kapott helyet. Minden intézethez tartozik egy titkárság, ahol az intézeti menedzser fogad majd, hozzá is hasonlóan sokszor fogsz benézni az évek során, ezért most azt is elmondom, hogy a KMI titkárságát az E33/109. irodában, a ZMI titkárságát az E22/214. irodában, a DMI titkárságát pedig az E2/104. irodában találod meg.

 

TO

A TO, vagyis a Tanulmányi Osztály az a hely, ahová az évek során bizony gyakran el kell látogatni egyes ügyek elintézéséhez, ezért nem árt tudni, merre található. Itt sem kell messzire menni, ugyanis az iroda majdhogynem az „intézetek kupacának” bejáratánál helyezkedik el. A cím a 7630 Pécs, Zsolnay Vilmos u. 16. nevet viseli, magát az irodát pedig az E33-as épület 106. ajtaja mögött fogod megtalálni.

Kari könyvtár és a Tudásközpont

A Művészeti Kar könyvtárát rögtön a TO irodájához vezető bejárattal szemben találod. Még elkanyarodni sem kell, csak teszel egy 180 fokos fordulatot, felsétálsz a lépcsőn, és már meg is érkeztél. A Tudásközpont eléréséig sem kell semmi megerőltető dolgot véghez vinni, ugyanis konkrétan a Zsolnay Vilmos utca vezet a cél felé, végig egyenesen. Körülbelül 6-8 perces séta az egész, melynek megtétele közben még a Balokány-tó is feltűnik egy pár perc erejéig.

közel

Remélem, sikerült segítenem, és hozzájárulnom ahhoz, hogy felkészült és tájékozott gólyák legyetek! Zökkenőmentes évkezdést és nagyon sok élményt kívánok nektek a továbbiakban. Remélem, szeptemberben találkozunk! 

Forrás: 1, kiemelt kép, kép1