közel

Így közelítheted meg a PTE MIK-et

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Most, hogy lecsengtek a híres neves gólyatáborok, ahol számtalan új barátot szereztetek, és az ünnepi bulik “ezaz, PTE-s lettem” szlogennel, ideje egy kicsit más vizekre evezni méghozzá oda, hogy hova is kell majd bejárnotok a szeptembertől, a tanév kezdetével. Ha nem jártál még Pécsett, akkor sem kell megijedned, hiszen ez a cikk pont a te segítségedre lett megírva. Bemutatom neked a főbb épületeket méghozzá térképpel kiegészítve, hogy neked a lehető legegyszerűbb legyen a tájékozodásod pár hét múlva. 

Pécsi Tudományegyetem – Műszaki és Informatikai Kar épülete:

A Kar épülete egy szép, nagy dombon a Boszorkány út 2. szám alatt található meg. Szerencsénkre a város egy pontján helyezkedik el, így nem kell össze-vissza botorkálni a városban. Az épületekben található írószerbolt, büfé, könyvtár és az egyik legfontosabb a TO (Tanulmányi Osztály) is. Az utóbbi a főépület földszintjén található a bejárattól jobbra. 

Az épületek között is különbségek vannak, ez a térkép a segítségedre lehet, ajánlom mentsd le!

közel

Nézzük egyes pályaudvarokról és kollégiumokból, hogyan juthattok el az egyetemre!

Vasútállomás (Főpályaudvar):

Közvetlen buszjárat indul innen, amellyel csupán 15 perc alatt fent is vagy az épület előtt, de ha ezt a buszt lekésnéd vagy csak máshogy közelítenéd meg az egyetemet, akkor sem kell aggódnod, mert néhány másik busszal is maximum 22 perc az út sétával együtt. Ha nagyon energikus vagy, akkor a séta megoldással is csak kb. fél óra az út. 

Távolsági autóbusz-pályaudvar (Árkád mellett):

Innen is tulajdonképpen ugyanúgy jutsz el az egyetemre, mint a Főpályaudvarról, annyi a különbség, hogy a séta idő 35 percre bővül ki.

Kollégistáknak:

Boszorkány Kollégium

Ha felvettek a Bosziba, azt kell mondanom szerencsés vagy, mivel  így nem kell hajnalban kelni és a idősekkel balhézni a buszon, vagy felsétálnod azon a szép, nagy dombon az óráid előtt, hiszen a kollégium az egyetem főépülettel egy udvarban helyezkedik el.

Jakabhegyi Kollégium

Ebből a kollégiumból busszal és sétával is körülbelül 17-23 perc az út. Tudom ez már sokkal távolabb van, de ez a távolság a többi kolesznál csak egyre csak nő.

Szántó Kollégium

Az egyetemtől max. 35 perc buszozásra és sétára van a kollégium, de ha jó buszt kapsz el az utazási idő lecsökkenhet 25 percre is.

Szalay László és Laterum Kollégium

Van egy olyan érzésem, hogy, aki ezen két kollégium egyikében lakik az nem fog nagyon élni a séta lehetőségével ugyanis kb. 40-42 perc a távolság mindkettőtől. A busz viszont barátságosabb a 20-30 perces utazási idejével.

MIK HÖK:

A Műszaki- és Informatikai Kar Hallgatói Önkormányzata a Kar székhelyén található meg a Boszorkány út 2. szám alatt, így mint sok másért se, ezért se kell messzire mennünk. 

EHÖK:

Az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat az Állam- és Jogtudományi Kar mellett helyezkedik el a 48-as térnél a Vasvári Pál utca 4. alatt. Az egyetemtől a busz út mindössze 25-30 perc, míg sétával megközelítve körülbelül 35 perc lenne.

Néhány jó tanács:

Pécs hivatalos helyi busza a Tüke Busz, amely szép zöld színben (néha sárgában) szeli át a várost. Ha nincs kedved mindig sétálni (főleg majd télen) akkor biztos lesz vele dolgod. A legtöbb járat elölszállós így egyszerűbb már az első ajtóhoz állni. A bérlet 3.900 Ft, amin még a budapestiek is megbotránkoznak, de sajnos az árakat nem mi befolyásoljuk. A bérlet csakis az adott hónapban érvényes, vagyis érdemes minden hónap első napján megvenni! A legtöbb helyen, ahol bérletet tudsz venni az csak a “minden hónap 29-étől a következő hónap 7-éig”-ig lehetséges, ezt ne feledd különben csakis a Főpályaudvaron (vasútállomáson) tudsz venni a hónap többi napján. 

Egy plusz kis javaslat. Az alkotmány utcai dohányboltban (lent a domb alján a Sparral szemben) lehet jegyet venni, ami ki tud menteni egy-két helyzetben. A bliccelést nem nagyon javaslom három utazásból egynél biztos találkozol ellenőrrel.

A ajánlásokból sosem elég, ugye?! Ha buszozni fogsz ajánlom letölteni a következő alkalmazások valamelyikét. Sokat fognak segíteni abban, hogy mikor kell elindulnod! 

mik

A nyár maradék részét élvezzétek ki és szeptemberben indítsatok egy szuper, sikeres félévet, amelyhez sok sikert kívánok előre is!