Így közelítheted meg a PTE GYTK-t

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Lassan közeleg a nyár vége, és annak befejeztével kezdődik az újabb szemeszter a Pécsi Tudományegyetem életében is. Gólyaként bizonyára sokatokat foglalkoztathat a kérdés, hogy miként is járjon be az egyetemre, pontosan hol is találhatóak az egyes épületek, ahova be kell járni órákra, gyakorlatokra.

A következő írásban a gyógyszerész gólyáknak szeretném összeszedni a legfontosabb épületeket, helyszíneket és azt, hogyan közelíthetik meg őket a GYTK-n. Nyilván főként a nem pécsi lakosok szempontjából lesz releváns a cikk, így ajánlom azoknak, akik tanácstalanok az ügyben.

Rókus utcai épület

közel

Szerencsére a főépületek, ahol a tanórák, illetve a gyakorlatok kerülnek lebonyolításra, igen közel helyezkednek el egymáshoz, így a sétát javasolnám mindenképpen a helyszínek között, ugyanis ingyenes parkolási lehetőség a környéken nem nagyon akad, vagy igen nehéz találni. Három főbb épület található, amelyre egy gólyának leginkább szüksége lehet. Az egyik igen fontos épület a gyógyszerészek szempontjából a Rókus utca 2. alatt található. Itt főként a gyakorlatok, illetve egyes szemináriumok megtartására kerül sor. A vasútállomástól körülbelül 15 perc sétára található, míg a távolsági autóbusz pályaudvar körülbelül 20-25 perc sétát vesz igénybe. Ez főleg a bejárósoknak fontos információ. Az albérlet, lakás mellett voksolóknak pedig ajánlani tudom a tukebusz.hu-t, ahol a számukra megfelelő buszokat is meg tudják választani.

PTE ÁOK épülete 

Gyógyszerész hallgatóként az előadásaink jó részét a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar főépületének falai között hallgathatjuk végig. Szerencsére az előző helyszíntől ez körülbelül 5-10 perc távolságra található kényelmes séta tempóban. A Szigeti út 12. alatt található épület megközelítéséről szintén elmondhatóak a fent említett dolgok, annyi különbséggel, hogy 5-10 perccel távolabb található sétálva az állomásoktól, azonban busszal ez is könnyedén megközelíthető. Az épületen belül található könyvtár is, illetve több előadóterem és szemináriumi terem is. Ezeknek felderítését érdemes előbb megkezdeni, mint az első óra kezdete, de a felsőbb éves hallgatók készséggel tudnak segíteni, ha eltévednétek egy adott terem keresése közben.

Szentágothai János Kutatóközpont

közel

Végül harmadikként következzen a Szentágothai János Kutatóközpont, vagy röviden csak SzKK. Ez is egy igen fontos létesítmény lesz számotokra, ahol előadások, gyakorlatok és szemináriumok is lehetnek esetlegesen. Főleg első évben elég gyakran kell majd ide járnotok. Az Ifjúság útja 20. alatt található meg, és szintén nagyon közel található a másik két épülethez. Az ÁOK épületétől maximum 5 perc séta felfelé. Tulajdonképpen egy utcával feljebb helyezkedik el az ÁOK-hoz képest, így megközelítése szintén nem jelenthet gondot.

Kollégistáknak:

Szalay László Kollégium

Mivel maga a kollégium a 48-as téren található, így mindenképpen a buszos közlekedést tudom ajánlani, így körülbelül 15 perc alatt elérhetjük az egyes épületeket. Gyógyszerészek szempontjából talán a legkevésbé praktikus helyen található, azonban nem kell kétségbe esni, innen is elég könnyedén be lehet érni az órákra.

Laterum Kollégium

Egy fokkal kedvezőbb helyen található a Laterum, ami a Hajnóczy út 37-39. alatt található. Innen is a megfelelő buszjárat választása kedvezőbb, de biciklivel sem nagy távolság, az egyetem körülbelül 10 perc. Akik szeretnek sétálni, azoknak ez a távolság még simán beleférhet.

Szántó Kollégium

A Szántó kollégium már nagyon szerencsés abból a szempontból, hogy gyalog is csupán 15-20 percre található az egyetemi épületektől, és tulajdonképpen teljesen egyenesen kell csak sétálni, tehát el sem lehet rontani. 

Boszorkány Kollégium

A Boszorkány Kollégium esetében egy könnyed sétával kell számolnunk lefelé a dombról. Igen baráti, körülbelül 10 perc sétára található a Rókus utcai épület, míg a másik két helyszín maximum 15-20 percet vesz igénybe.

Jakabhegyi Kollégium

Talán ez a kollégium található a legközelebb mindenhez, így nagyon szerencsés, aki ide kerül. Az SzKK csupán 5 perc, míg az ÁOK épülete is maximum 10 percre található innen kényelmes séta tempóban. A Rókus utcai épület már kicsit messzebb van a maga 15-20 percével, de véleményem szerint ez sem egy nagy távolság.

Tanulmányi Osztály

A Tanulmányi Osztály megtalálása és megközelítése igen egyszerű, mivel az ÁOK épületén belül, azaz a Szigeti út 12. alatt található. Be kell menni a főbejáraton, és a második emeleten található, ezért szinte elrontani sem lehet. Lifttel is lehet menni, de a lépcső sem nagy kihívás.

Remélem, informatív volt a cikk, és könnyedén eltájékozódtok a városon belül. Mindenkinek sikeres félévet kívánok, remélem, jól fogjátok érezni magatokat Pécsen!  Ha pedig a tökéletes kávézót keresed az egyetem környékén akkor mindenképp olvasd el Eszti cikkét is

kép:1,2,3