Így közelítheted meg a PTE ETK-t

+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0

Lassan az egyetemi évek első napjához közeledve foglalkoztathat titeket a kérdés, mégis hova kell menni majd órákra, és hogyan találni oda? Aki Pécsen nőtt fel, nyilván otthonosabban mozog és ismeri már a kis utcácskákat, de aki hozzám hasonlóan beiratkozás előtt nemigen volt Pécsett, segítségre lehet szüksége ezzel kapcsolatban.

Alábbi írásommal szeretném ezt megtenni, melyben kicsit segíteni szeretnék, hol találjátok meg az egyetem épületeit, hogyan juttok oda és az ETK különböző intézményeihez.

Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar

Úgy gondolom, nem az elfogultság beszél belőlem, ha azt mondom, hogy az ETK épületei vannak a legjobb helyen a városban, hisz mind a négy épület a Széchenyi tér körül helyezkedik el, annak 100 méteres körzetében, körülölelve ezzel a főteret.

Az A épület, mely nevezhető a főépületnek is, a Vörösmarty Mihály utca 4 szám alatt található, a lakatfal mellett közvetlen. Itt lesznek az elméleti órák a nagy előadóban, anatómia- és élettan gyakorlati órák és egyéb szabadon választható tárgyak is.

A B épülettel a Szepessy Ignác utca 1-3. számnál találkozhatunk, a tér felett. Ez az épület később a mentőtiszt szakirányon tanuló hallgatók bázisa lesz.

A C épület a Mária utca 5-7. szám alatt található, a tér jobb felső sarkából nyíló utcában. Ez az épület később majd a gyógytornász szakos hallgatók központja lesz. Nem mellesleg a HÖK is itt található.

Végül, de nem utolsó sorban a D épület, ami hasonlóan az A épülethez, a Vörösmarty Mihály utca 3. számnál található. Ez igazából az A épülettel majdnem szemben helyezkedik el, ez főleg a dietetikus szakirányon tanuló hallgatók törzshelye.

Ezeken kívül van még egy épület, a Comenius, ahol nekünk anatómia gyakorlat óráink voltak, de a tudomásom szerint ez csak átmeneti állapot volt. Ez egyébként a Váradi Antal utca 4. számnál, a közkedvelt Csinos Presszó utcájában (és szomszédságában) található.

etk

Hogyan találok oda?

Igazából bármelyik épülethez szeretnél eljutni, a megközelítés majdnem ugyanaz lesz, mivel a négy épület közül a két legtávolabbi között sincsen 200 méter távolság. Úgy hiszem, sokan jelentkeztetek kollégiumba, így vegyük sorra, melyikből hogyan kerültök oda, ahol órátok lesz.

Bármelyik irányból érkezel, busszal a legközelebb a Kórház téri megálló van, ahonnan az A épület egy 5 perces sétára, míg a legtávolabbi, a C épület pedig maximum 8-10 perc sétára található. Mivel több busz is megáll ennél a megállónál, így mindet nem kezdeném el felsorolni, de a tukebusz.hu oldalon érdemes lehet megnézegetni, kinek melyik jó. Egyébként, ha sokat járkálsz busszal, érdemes lehet diákbérletet is váltani, mert ha már tízszer buszozol egy hónapban, jobban jársz a bérlettel, mint minden alkalommal jegyet váltani. A buszozás mellett lehet még biciklivel, deszkával (kinek mi), illetve gyalog is eljutni órára, ami szerintem külön élmény, főleg, ha nem jártál még előtte Pécsen.

Én szeptemberben és októberben mindig gyalog és biciklivel mentem el egyetemre a kolitól, ami olyan 25 perces séta volt, és imádtam így felfedezni a kis utcákat meg magamba szippantani a várost. A Jakabhegyi kollégiumtól egyébként külön bicikliút vezet az A épülethez. Nyilván nem direkt, de nekünk ETK-soknak pont kapóra jöhet. Az A épületnél, a tér mellett, illetve a SZIT-nél is van olyan hely, ahova ki tudod kötni a biciklidet.

Ha esetleg Pécsen kívüli helyről jársz be egyetemre, a vasútállomás sincs messze gyalog, de busszal szintén a Kórház térnél leszállva hamar odaérsz órára. A buszpályaudvar is mintegy 15 perc sétára található. Összességében szerintem nagyon jó helyen található az egyetem, bárki bármit mond.

Különböző egyetemi intézetek: EHÖK, HÖK, TO

Az egyetemi éveitek során legalább egyszer biztosan fogtok itt járni, és fontos tudnotok, hol találjátok meg őket. A Hallgatói Önkormányzat (HÖK) a már említett C épületben található meg, melynek címe a Mária utca 5-7.

Az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat (EHÖK) a Vasvári Pál utca 4. alatt található, mely a 48-as tér alatti utca. Ha odaértél, táblák segítik majd, merre kell menned.

Sokan összekeverik az EHÖK-öt a HÖK-kel. Az EHÖK az egész egyetemre kiterjed, és a különböző karok Hallgatói Önkormányzatait fogja össze és irányítja, míg a HÖK csupán a saját karoddal – jelen esetben ETK –  foglalkozik. Ők írnak ki különböző pályázatokat, rendeznek eseményeket és programokat (akárcsak a gólyatábort is). Ha érdekel részletesebben, mi a feladata az EHÖK-nek, ide kattintva olvashatsz róla. A Tanulmányi Osztály (TO) a Vörösmarty Mihály utca 4. számnál található, mely más néven A épület.

Sok lehet a rátok zúduló információ, éppen ezért szerettem volna segíteni kicsit ezzel a cikkemmel. Nagyon sok sikert és kitartást kívánok a tanulmányaitokhoz! Ha elakadnátok vagy kérdésetek lenne, keressetek minket bátran!

Képek forrása: kiemelt kép

 

1 thought on “Így közelítheted meg a PTE ETK-t

Comments are closed.