Így közelítheted meg a PTE ÁOK-t (intézetek, TO, klinikák)

+1
0
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

A PTE ÁOK holléte a karok többségétől különbözően nem jelölhető meg egy ponttal, hiszen a képzés meghatározó része a városban szétszórtan elhelyezkedő egyetemi klinikákon történik. Elsőévesként viszont az elboldogulásodhoz elegendő lesz egy Google Maps-szel megtámogatott pécsi tájékozódási képesség, illetve néhány gyakorlatias tipp megfogadása. Ez utóbbiakkal szeretnénk most szolgálni.

A gólyaév legfontosabb egyetemi helyszíne: a Szigeti út 12.

A Szigeti út és a Tüzér utca kereszteződésében eltéveszthetetlenül magasodnak az ÁOK főépületei, azaz a régi és az új Elméleti Tömb, illetve az őket körülvevő épületegyüttes. A régi Elméleti Tömb és valószínűleg szeptembertől már a mögötte elhelyezkedő új ad majd helyet az összes évfolyamszintű előadásnak. A régi épületbe belépve kétoldalt, a főlépcsőkön lehet eljutni előadótermeinkhez, a Tömb közepén lévő Aula galériájára felsétálva. Ugyanezen az emeleten, rögtön a lépcsőn felérve találod a Tanulmányi Hivatalt is, így szerencsére órák között nem kell majd a világ végére menni egy-egy papír elintézéséért.

áok

Célszerű megjegyezni, hogy a régi Elméleti Tömb felépítése a második emelettől egészen egységes. A szimmetrikusan elhelyezkedő lépcsőházakból kitérve szintenként jobb -és baloldalt is egy-egy Intézet foglal helyet. Ezek között középen a Hallgatói Önkormányzat Diákirodáját, a CopyShopot, a könyvtárat és szemináriumi termeket találsz. A negyedik emeleten a MediSkills Labor különleges hely, az első szemeszterben az Orvosi elsősegély gyakorlatai lesznek itt.

A földszintről az Aula mögött elhelyezkedő lépcsőházakat is lehet használni, ezek vezetnek például a Molekuláris Sejtbiológia gyakorlatok nagy részére. Az alagsorba a bejárat melletti lépcső vezet le, itt a büfék, a ruhatárak, a szekrények és az uszoda található.

Hol lesznek még tanórák a főépületen kívül?

A szigeti úti kampuszon az Elméleti Tömbök körül több, kisebb épület is található. Ha az útról az udvarba érve szembeállsz a főbejárattal, jobbra egy rózsaszínű épületben lesznek a Biometria órák, bal oldalt pedig az Orvosi Kémia Intézet és a Biofizika Intézet adnak helyet első szemeszteres tantárgyaknak. Ezeken felül lehet szabadon választható órád a Szentágothai János Kutatóközpontban (a kampusz felett lévő 400 ágyas Klinikával szemben, az Ifjúság úton), a Xavér utcában, főként nyelvi órák (itt a tantermek az emeleten lesznek, az épület alja a Sörház nevű szórakozóhely). A Rákóczi úti telephely a „Kórház tér” buszmegálló mellett általában Orvosi Kommunikáció gyakorlatoknak és fakultatív tárgyaknak helyszíne. Ide és a Xavér utcai órákra is 15 perccel számolj, ha egy szigeti úti óráról gyalog szeretnél átérni.

áok

Mi a helyzet a Fogorvostudományi Szak tárgyaival?

Az ÁOSZ és a FOSZ tantárgyai között, főleg az első két évben, nagy az átfedés, így a fogorvostanhallgatók is sok időt töltenek majd a már felsorolt helyszíneken. Fontos épületük ezen felül a belvárosi Fogászati és Szájsebészeti Klinika, ezt a Zsolnay szobor buszmegállójától célszerű megközelíteni.

Jó, nagyjából már átlátom, hogy mi hol van, de honnan fogom tudni például az Intézeteken belül a pontos termeket és a saját tanulócsoportomra vonatkozó információkat?

Ezekre a kérdésekre a legadekvátabb választ a mindenkori órarend adja meg. A Karon nagy jelentősége van annak, melyik tanulócsoportba kerülsz. Ezt a Neptunban a „Tanulmányok” menüpont alatt a „Képzés adatok”-nál lehet majd kikeresni. Az Tanulmányi Hivatal honlapján augusztus 19-től elérhető órarend úgy van összeállítva, hogy ha minden órádat a saját csoportodba veszed fel, biztosan nem lesz ütközésed a kötelező tárgyak időpontjaiban. Az órarendben a kötelező tárgyak előadásaihoz, szemináriumaihoz és gyakorlataihoz tartozó pontos teremkódokat is megtalálod majd, ezeket dekódolni ezzel a dokumentummal tudod, részletes teremkereső térképet pedig ezen a linken találsz.

A különböző telephelyek egyikéről a másikra eljutni gyalog a legegyszerűbb. Mint már fentebb említettem, az első évben szinte minden tanóra  elérhető a Szigeti útról negyed óra alatt. Ha mégis buszra szállnál, vagy a kollégiumoktól, albérletből való eljutáson matekozol, a Google Maps a tömegközlekedésben biztos társad lesz.

Elsőre ugyan lehet, hogy mindez bonyolultan hangzik, de biztosíthatlak afelől, hogy szeptember végére már rutinosan és magabiztosan fogod beiktatni az 5 perces kávét a két épület között való szaladások mellé. Az első bizonytalan hetekben a csoporttársakkal összefogva, még ha csak épp odaérve is, de meg fogjátok oldani a bolyongást óráról órára. Ahogy pedig belerázódtok majd, úgy lesz egyre könnyebb megszervezni, melyik szünetekben és hol érdemes ebédelni, vagy hogy honnan van még esélyed visszarohanni a szekrényhez a véletlenül otthagyott köpenyedért.

képek forrása: aok.pte.hu