közel

Így közelítheted meg a PTE ÁJK-t!

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Túl a felvételi izgalmán, az első naphoz közeledve felmerülhet benned a kérdés, mégis hova kell bejárnom szeptembertől? Pécsiek természetesen előnyben, azonban, ha hozzám hasonlóan nem jártál még a városban a szemeszter megkezdése előtt, akkor segítséget nyújthat számodra az alábbi cikkem, melyben bemutatom, hogyan közelíthetitek meg a város egyes pontjairól az Állam- és Jogtudományi Kar egyes épületeit, a hozzá tartozó szervezeteket.

Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar

A Kar épülete a 48-as tér 1. szám alatt található, ebben az épületben zajlanak majd az óráitok. Összeszedtem, milyen módon tudjátok megközelíteni az egyes kollégiumi épületektől, a vasútállomástól, illetve a buszpályaudvartól. A különböző buszjáratok számát nem tüntetem fel, a tukebusz.hu oldalon érdemes végigböngészni az épp aktuális menetrendet, nehogy rossz buszra szálljunk. 

Szalay László Kollégium:

Az ide felvételt nyert, ÁJK-ra járó hallgatók nagyon jó helyzetben vannak, nem kell hajnali időpontra felhúzni az ébresztőt. A Breuer Marcell sétány 2. szám alatt elhelyezkedő kollégium ugyanis, a jelzőlámpákat belekalkulálva körülbelül 5 perc sétára található az egyetem épületétől. Az út szinte nyílegyenes, el kell sétálni a Tudásközpont mellett, át két zebrán, majd keresztül a 48-as téren, így az iskola bejáratához érkezünk.

Szántó Kollégium

A Szalayval ellentétben, ez a kollégium gyalog elég messze van a 48-as tértől, körülbelül 50 perc séta. Tömegközlekedés, pontosabban a busz lehet a megfelelő választás, amely a felére csökkenti az időt, 20-25 perc alatt beérhetsz reggel az óráidra, ha a járműre teszed le a voksod. Felszállhatsz akár három különböző buszmegállóban is, amelyik csak szimpatikus, leszállni pedig közvetlenül a 48-as téren vagy a Rákóczi úton tudsz, az utóbbitól pár perc séta vár még rád az egyetemig. 

Jakabhegyi Kollégium

Abban egyetérthetünk, hogy fontos a napi rendszeres testmozgás. Így aki ezt előadásra menet szeretné letudni, annak a legegyszerűbb, ha gyalog indul útnak a koliból, a 48-as tér ugyanis körülbelül 45 percre található a Jakabhegyitől. Aki ezt kihagyná, annak ismét jó megoldás a busz, így felére csökkentve a menetidőt. Gyalogolni azonban így is szükséges, de sokkal rövidebb távot, a koli és a különböző buszmegállók között olyan 5-10 percet. 

Boszorkány Kollégium
Séta szempontjából olyan fél órával kell számolniuk a Boszi lakóinak, és ez az idő nem rövidül sokkal buszozás esetén sem. 22-28 perc alatt érnek el a 48-as téri épülethez a tömegközlekedést igénybe vevők.

Laterum Kollégium

A Hajnóczy út 37-39 szám alatt elhelyezkedő kollégiumból kellene a legtöbbet gyalogolni, pár perc híján egy órát, az út ugyanis több mint 4 kilométer. Buszra szállás esetén a menetidő jelentősen megrövidül, körülbelül 20 percet vesz igénybe a 48-as térre való eljutás. 

Vasútállomás

A Főpályaudvar olyan 20 percre található gyalog az egyetemről, így akár előadás után is könnyen elérhetjük a hazafelé tartó vonatunkat. A bőröndöt, táskát azonban nem feltétlenül esik jól hosszú ideig cipelni, de szerencsére a különböző, Főpályaudvar megállónál megálló buszjáratok megkönnyíthetik a dolgunkat.

Távolsági Autóbusz Pályaudvar

A Pécset távolsági busszal megközelítőknek sem kell messzire menniük, az Kartól mindössze negyedóra sétára van a buszpályaudvar. Aki nem szeretné a buszút után kinyújtóztatni tagjait, az mindössze 5 perc további tömegközlekedéssel könnyűszerrel elérheti az egyetemet. 

Tanulmányi Osztály

A TO 3 perc sétára található az egyetemtől, így akár órák között is könnyen elintézheted ügyes-bajos dolgaidat. Nem kell mást tenned, mint a tér sarkánál elfordulni a Vasvári Pál utca felé, majd az első lehetőségnél balra, végig a Jogász utcán. A Dohány utcára fogsz kifutni, ahol már csak az 1-3. szám alatti épületet kell megkeresni. 

közel

Rektori Hivatal

A Hivatal a 48-as téri épület közvetlen közelében áll. Ha az egyetem bejáratával szemben állunk, elég csak balra fordulnunk, hogy szembe találjuk magunkat vele. 

közel

HÖT és EHÖK 

Az Állam- és Jogtudományi Kar Hallgatói Önkormányzati Testületének székhelye a 48-as téri egyetemi épület. Az EHÖK irodája a Vasvári Pál utca 4. szám alatt található, ugyanúgy, mint a Rektori Hivatal, így ennek a megközelítése sem jelenthet problémát az egyetemről. 

Remélem tudtam egy kis mankót nyújtani a városban való eligazodáshoz, de legalábbis az ÁJK és a fontosabb épületek megtalálásához. Mindenkinek sikeres évkezdést és további kellemes nyarat kívánok!

Forrás:

1, Google térkép, kep2, kiemelt