A halloween eredetileg egy amerikai ünnep, amely jó pár éve híresült el hazánkban. Egyre többen döntenek úgy, hogy beöltöznek valaminek, tököt faragnak és kidekorálják a házat, esetleg más módon kreatívkodnak.
Kiskoromban én is beálltam a sorba, előfordult az is, hogy beöltözve cukorkát gyűjtöttem a barátaimmal, sőt még a mamámat is megkértem arra, hogy süssön nekem süteményt halloweenre. A mostani írásomban nem történelmi szempontból közelítem meg ezt az ünnepet, nem is dekorációs ötletekkel készültem, hanem néhány klassz sütemény recepttel, hogy jobban ráhangolódjunk erre a szokásra. Ezek viszonylag egyszerűek lesznek, mégis nagyon finomak. Érdemes tovább olvasni és elkészíteni őket!
1. Boszorkány ujjak véresen
Hozzávalók: 40 dkg liszt, 15 dkg vaj, 2 db egész tojás és 1 db tojássárgája, 20 dkg porcukor, 1 tk sütőpor, 10 dkg darált dió vagy mandula, 5 dkg egész mandula, eperlekvár
Elkészítés: Első lépésként összedolgozzuk a vajat a porcukorral, ezután hozzáadjuk a tojásokat. Másik tálban összekeverjük a lisztet, a sütőport és a darált diót vagy mandulát (amelyik épp kéznél van), majd ezt is szépen hozzá adagoljuk a nedves hozzávalókhoz. Összegyúrjuk kézzel a tésztát, majd ha ez kész, fóliába csomagoljuk és 30 percre hűtőbe rakjuk. Pihentetés után kicsomagoljuk a tésztát, és az ujjunkhoz hasonló nagyságú és szélességű rudakat formálunk.
Egy pálcika vagy villa segítségével felül és közepén is 3-3 vonalat nyomunk, mint a saját ujjunkon. A mandulaszemekkel mindegyik tetejére nyomunk egy formát, ezután mehet is a 180 fokra előmelegített sütőbe, nagyjából 15 percre. Miután kivettük az ujjakat, bekenjük a mélyedésnél lekvárral, ezután pedig belenyomjuk a mandulaszemeket.
2. Pókhálós oreo torta
Hozzávalók: 200 g oreo keksz, 60 g olvasztott vaj, 150 g étcsokoládé, 150 ml habtejszín, fehér színű dekor toll
Elkészítés: A kekszeket aprítógépbe tesszük, majd apró szeműre őröljük. Ezután öntsük hozzá az olvasztott vajat, és egy spatula segítségével jól keverjük össze. Egy pite- vagy tortaformába vágjunk sütőpapírt, ezután pedig nyomkodjuk bele a formába az oreos masszát. Szépen egyengessük el, majd tegyük 45 percre a hűtőbe. Amíg pihen az alap, forraljuk fel a tejszínt és daraboljuk bele a csokoládét.
Néhány perc kevergetés után krémes állagot kell, hogy kapjunk. Miután letelt az időnk, vegyük ki a hűtőből az alapot és öntsük rá a csokikrémet. Ezután hagyjuk még 3-4 órát állni a hűtőben (ha este készítjük el, akkor egy éjszakát hagyjuk állni, úgy jobban összeáll), majd rajzoljunk a megkötött krémre a dekor toll segítségével pókhálót.
3. Véres muffinok
Hozzávalók: 20 dkg liszt, 1,5 dl kefir, 1 tk piros ételfesték gél, 10 dkg cukor, 10 dkg olaj, 2 db tojás, 1 tk kakaópor, 3/4 csomag sütőpor, 1 kk vanília aroma, 3 dl habtejszín, 15 dkg mascarpone, 3 dkg porcukor, fél bögre piros gyümölcslekvár
Elkészítés: Elsőként keverjük el a kefirrel az ételszínezéket és a vanília aromát, majd jöhetnek a szárazabb hozzávalók. A lisztet, a sütőport, a kakaóport jól dolgozzuk össze, ezután mehet hozzá a színezett kefir, a két db tojás, a cukor és az olaj. Robotgép segítségével (vagy habverővel) jól keverjük össze az alapanyagokat, végeredményként egy krémes masszát kell kapnunk. Ezután egy kanál segítségével töltsük meg félig a muffin formákat, majd 180 fokra előmelegített sütőben, körülbelül 20-25 percig süssük meg őket.
Amíg sülnek a muffinok, készítsük el a krémet. A tejszínt, a mascarponet és a porcukrot robotgép segítségével verjük kemény habbá, majd töltsük bele egy habzsákba, ezután nyomjuk rá a krémet a kapott sütemények tetejére. Hogy elérjük a kívánt véres hatást, csorgassunk piros gyümölcslekvárt a tetejére.
4. Szellemes banánok
Hozzávalók: 4 db banán, 150 g fehér csokoládé, 1 ek kókuszolaj vagy étolaj, félmaréknyi csokicsepp, 8 db hurkapálca
Elkészítés: Hámozzuk meg a banánokat, vágjuk félbe, ezután szúrjuk rá őket a hurkapálcákra, majd mehetnek a méhűtőbe 30 percre. Amíg dermednek, vízgőz felett olvasszuk meg a fehércsokit kevés olajjal, majd következő lépésként mártogassuk bele a banánokat. Csokicseppeket felhasználva csináljunk a banánnak szemet és szájat, így fog csak igazán hasonlítani egy szellemre, végezetül pedig hagyjuk megdermedni.
Remélem, hogy valamelyik édességem azért megtetszett nektek, ha pedig inkább sósra vágynátok, olvassátok el Gara Janka ajánlóját is, amelyben finomabbnál finomabb halloween recepteket mutat nektek! Hátborzongató halloweent kívánok!