https://pemonline.hu/?p=34129&preview=true

Ügyeljen a hormonális egyensúlyhiány általános jeleire!

+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

 

A legtöbb nőnél időnként felléphet a hormonális egyensúlyhiány. Több ok kiválthatja, ilyen lehet a stressz, a mozgásszegény életmód, viszont akár a cukorbetegség vagy rossz étkezési szokás is okozhatja.

Azonban sokan figyelmen kívül hagyják a hormonális egyensúlyhiány nyilvánvaló jeleit, pedig komoly problémák is lehetnek a háttérben, mint a pajzsmirigybetegség vagy a meddőség.

Hangulatingadozás

Akár gyakran előfordulhat az, hogy egyik pillanatról a másikra gyökeres ellentétre vált a hangulati állapota, vagy épp hirtelen lesz nyugodtból szorongó. Soha nem szabad ezeket figyelmen kívül hagyni.

Ez már önmagában is akár a hormonális egyensúlyhiány jele lehet.

Gyengeség

Bizonyára volt már úgy, hogy fizikailag gyengének érezte magát reggel annak ellenére, hogy mélyen aludt. A reggeli gyengeség szintén a hormonális egyensúlyhiány másik jele. Mindenképp érdemes erre is gondolni, ha valaki ilyen problémával küzd már ébredés után.

Hormon

Hirtelen súlygyarapodás

A súlygyarapodás szinte minden esetben a hormonális zavarok egyik leggyakoribb tünete. Sokszor előfordul, hogy egészséges táplálkozás, rendszeres sportolás mellett is a súly nemhogy csökken, hanem gyarapszik.

Nagyon sokakat érint ez a probléma, épp ezért nem szabad szemet hunyni felette. Mindenképp ajánlott orvoshoz fordulni és segítséget kérni, hogy felismerjük, mivel is állunk szemben.

Bőrproblémák

Az olyan bőrbetegségek, mint a pattanások, az arc és a bőrredők pigmentfoltja, a fakó bőr, a száraz, esetleg a túlzottan zsíros bőr is a hormonok egyensúlyhiányának oka lehet.

Hormon

Szabálytalan menstruáció és fájdalmas menstruáció

Ha korai vagy késleltetett menstruációja van, előfordul sok nőnél, hogy túlzott és elviselhetetlen fájdalmai vannak a menstruáció során, ez is a hormonális egyensúlyhiány jele. Tehát láthatjuk, hogy nagyon összetett problémákat és sok gondot okozhat ez az állapot.

Alvási problémák

Az alvásproblémákra kitérve az álmatlanság, az alvászavarok és a kilenc óránál hosszabb alvás ellenére is tapasztalható fáradtság mind-mind a rossz hormonális egészséget jelzik.

Minden esetben fontos tehát az, hogy törekedni kell az egyensúly megtartására. Ha az egyensúlyhiány bekövetkezett, akkor azt korrigálni szükséges, és a megfelelő egészséges életmódra kell törekedni. Azonban fontos továbbá az is, hogy ezek mellett az orvosi segítséget se hanyagoljuk el, forduljunk orvoshoz, hogy tényleg a számunkra optimális kezelést, diagnózist állítsák be. Azonban a stresszkezelést, helyes légzést tanulni kell, érdemes tehát erre is nagy hangsúlyt helyezni!

Hormon
Kép forrása:
indianexpress.com, pexels.com