Felvettek a PTE-re, hol intézzem a diákigazolványom?

+1
0
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Miután felvételt nyertetek a felsőoktatásba, bizonyára ti is szembesültetek már azzal, hogy a kezdeti örömök, valamint élmények mellet számos papírmunka, elintéznivaló is vár rátok – már egyetemi éveitek első időszakában is, így többek között a diákigazolványotok igénylése is.

Valószínűleg sokaktól hallottátok azt is, hogy az egyetemen „magatokra vagytok utalva”, „nem fogja senki a kezeteket”, „mindent egyedül kell intéznetek”. Ezek a mondatok elsőre talán ijesztőnek tűnhetnek, ugyanakkor szeretnélek megnyugtatni benneteket, hogy ne aggódjatok emiatt! Mindenki így kezdte. Mindenkinek új volt ez a helyzet az elején. Ugyanakkor szokták mondani, hogy „a muszáj nagy úr”, ami azt gondolom, hogy jelen helyzetre levetítve is egy helytálló életbölcsesség lehet.

Pontosan azért, mert nektek, magatoknak kell elintézni az ügyeket, rá lesztek utalva arra, hogy kilépjetek a komfortzónátokból, érdeklődjetek, intézkedjetek, utánajárjatok a dolgoknak. Higgyétek el, hamar belejöttök majd, egy idő után már meg sem fog kottyanni egy-egy bonyolultabb dolog elintézése. Az érzés pedig, hogy ti magatok intéztétek el az ügyeiteket egyedül, felemelő lesz, s jó alapot ad majd a későbbi életetek elintéznivalóihoz is.

diák

Ugyanakkor mindenkinek jólesik a segítség. Egy-egy hasznos jótanács a felsőbb évesektől, vagy azoktól, akik már „kijárták ezt az iskolát”, s kicsit jártasabbak az egyetemi elintéznivalók terén, nagy könnyebbséget tud jelenteni. Éppen ezért szerkesztőtársaimmal, s a PEM minden munkatársával azon dolgozunk, hogy megkönnyítsük számotokra ezt az időszakot, hogy egyszerűbben menjen nektek a belerázódás, a beilleszkedés. Számos videót láthattatok, s rengeteg cikket olvashattatok már ilyen témában, így most én is szeretnék a cikkemmel ezen segítő tartalmak sorába beállni, s igyekszem összefoglalni nektek minden hasznos tudnivalót, amelyre a diákigazolvány igénylése során szükségetek lesz.

Ki igényelhet PTE-s diákigazolványt?

A diákigazolványra a Pécsi Tudományegyetem minden aktív hallgatói jogviszonnyal rendelkező hallgatója jogosult. A kártya igénylése díjmentes és elektronikus úton történik, ennek elindítása a beiratkozás után lehetséges. Az igénylés menete:

1. Okmányiroda felkeresése

Az Okmányirodában történik a személyes adataitok, fényképetek, illetve aláírásotok rögzítése. Ezek alapján készítenek számotokra egy ún. NEK adatlapot, mely a diákigazolvány igénylés, valamint az ügyintézés alapja. Ezután össze kell vetnetek az adatlapon szereplő adatokat a Neptun rendszerében levő adatokkal. Amennyiben eltérést tapasztaltok, keressétek fel a karotok Tanulmányi Osztályát, s kérjétek ezen adatok módosítását! Amennyiben a NEK adatlapon szerepel téves információ, vissza kell mennetek az Okmányirodába, s újból rögzíteni a megfelelőeket. 

diák

2. Igénylés rögzítése

A diákigazolványotok igénylését a Neptun rendszerben tudjátok rögzíteni. Ehhez lépjetek be a Neptun/Ügyintézés/Diákigazolvány igénylés menüpontba, majd írjátok be a szükséges adatokat!

  • Amennyiben több karon is jogosultak vagytok a diákigazolványra, az igénylés előtt mindenképpen ellenőrizzétek, hogy a megfelelő képzésen állva történjen az igénylés!
  • A lakcím kiválasztásánál a tartózkodási lakcímet csak abban az esetben jelöltétek be, ha a NEK adatlap rögzítésekor az országos lakcímjegyzékbe bejelentett cím volt, hiszen minden egyéb esetben az OH visszautasítja az igénylést!
  • Az igénylésetek továbbításra kerül az Oktatási Hivatal irányába, mely a befogadást követően lehetőséget biztosít ideiglenes igazolás kiállítására a diákigazolvány megérkezésééig. Az igazolás iránti igényt az ügyintézés helyén kell jeleznetek, melyet az utazási kedvezmény igénybevétele során tudjátok használni, és 60 napig érvényes. 

A diákigazolványotok igénylésének állapotát nyomon tudjátok követni a Neptunban, vagy a www.diakigazolvany.hu oldalon az oktatási azonosítótok megadásával. 

diák

Hol intézhetitek?

Amennyiben az ÁJK, ÁOK, GYTK, BTK vagy a KTK hallgatói vagytok, a diákigazolványotokat a Központi Tanulmányi Iroda (Dohány u. 1-3.) intézi. 

Az ETK, KPVK, MIK, MK, TTK hallgatói számára a karotok Tanulmányi Osztályán megadott módon történik az ügyintézés.

Hol és hogyan vehetitek át?

A legyártás után az igazolványt az egyetemre küldik, a fent említettek alapján a KTI-ben vagy a karotokon tudjátok azt átvenni. A diákigazolványotok megérkezéséről e-mailben értesítenek benneteket. Amennyiben szükséges, postázásra is van lehetőség, erről bővebben a tájékoztató e-mailben olvashattok. 

Hogyan érvényesíthetitek?

A diákigazolványotok érvényesítésére személyesen van lehetőségetek a diákigazolvány bemutatásával. Az őszi félévre vonatkozó érvényesítő matrica március 31-ig, tavaszi félév esetén október 31-ig érvényes. 

Az elmúlt félévben a matrica átvételéhez a time.pte.hu időpontfoglaló rendszeren keresztül volt lehetőségünk időpontot foglalni. Időpont nélkül csak abban az esetben tudtak fogadni bennünket, amennyiben volt szabad ügyintézőjük. Az elkövetkezendő félév menetéről, a diákigazolványunk érvényesítésének lehetőségeiről e-mailben értesítenek majd bennünket. 

Amennyiben személyesen nem tudjátok átvenni az igazolványt, meghatalmazás ellenében másnak is kiadják azt. A diákigazolvány érvényesítésére postai úton nincs lehetőség!

A diákigazolványokkal kapcsolatos leggyakoribb kérdésekre ide kattintva kaphattok választ, itt pedig még több hasznos információról olvashattok. 

További kérdéseitekkel forduljatok bátran hozzánk, karotok ügyintézőjéhez, vagy az ügyfélszolgálathoz, akiket az infokti@pte.hu e-mail címen tudtok elérni.