kolleg

Hogyan tudtok jelentkezni kollégistának?

+1
22
+1
21
+1
22
+1
23
+1
20
+1
20
+1
14

Első évben nagyon gyorsan jönnek az impulzusok. Tapasztalatból mondom, hogy ilyenkor azt sem tudod merre kapd a fejed. És ennek a zavarnak a legnagyobb részét általában a kollégiumi jelentkezés teszi ki. Hiszen annyi papírt be kell szerezni záros határidőn belül, és odafigyelni a legapróbb részletekre is, hogy az ember retteg, nehogy valami elkerülje a figyelmét.

Ezzel a cikkünkkel szeretnénk eloszlatni pár kételyt, segíteni összeszedni a legfontosabb dolgokat. Ha pedig a pontszámítás menetére vagy kiváncsi akkor kattints ide. 

A PTE ehök honlapján található egy remek ismertető az összes dátummal amit itt tudtok megnézni, de biztos vannak dolgok, amik plusz magyarázatra szorulnak.

Ahogyan mindenkitől hallhattátok, a szociális részpontszámhoz szükséges papírok beszerzése hosszadalmas folyamat, ezt érdemes már most elkezdenetek. 

Mire lesz szükség?

  1. Az első és legfontosabb lépés, hogy igazold, hányan laktok egy lakcímen. Erről Kormányablak által kiadott dokumentum kell. Most elég nehéz időpontot szerezni bárhova is, de van más megoldás. Persze ez sem a leggyorsabb, ezért kell elkezdened intézni ezt is minél hamarabb. Készülj fel előre egy nyilatkozattal, amiben a háztartás minden 18 éven felüli személye engedélyezi a neve megjelenítését, és a gondviselő pedig magán kívül a 18 év alattiak helyett is. 
  2. Ha van középiskolás testvéred, akkor ő minél hamarabb kérjen egy iskolalátogatási igazolást, hivatalosan papír alapon. Ha általános iskolás / még jogilag iskolaköteles a tesód, akkor neki elég az életkorát igazolnod születési anyakönyvi kivonat másolatával.
  3. Az eltartóidnak igazolniuk kell az utolsó 3 havi jövedelmükről, és a munkáltatójuktól erről egy hivatalos papírt kérniük. Ebből otthon kiszámolhatjátok saját kezűleg a 3 havi átlagot. Ha valaki elkülönülten adózó, vagy egyéb vállalkozási formából származó jövedelemmel rendelkezik, NAV jövedelemigazolást kell kiállíttatni a részére. Ezt hasonlóképp tudjátok beszerezni, mint az első pontban az egy lakcímen lakókról szóló igazolást. Fontos ezen személyeknek kitölteni a 4. számú mellékletet is.
  4. Távolság igazolása. Ezt idén az OpenStreetMap oldalon kell kiszámolni, az Auto (OSRM) szolgáltatással.
  5. A Neptun jelentkezés kinyomtatva és aláírva. Ezt csak a legvégén csináljátok meg, ha már mindennel készen vagytok. De el ne felejtsétek aláírni, mert anélkül érvénytelen.
  6. 6. számú melléklet, ami a szociális pontok összeszedése miatt szükséges (hívjuk szociális űrlapnak is).  Érdemes a papírok összeszedése közben is nézegetni, hiszen rajta vannak azok a plusz dolgok, amiket igazolni kell. Ilyen például a fogyatékosság, gyermekek, örökbefogadottság, tartósan szedett gyógyszerek és hasonlók.
  7. Minden egyéb bizonylat extra igények esetén

Ahogyan az ehök honlapján láthatjátok, augusztus 9-én érkeznek meg a gólyákhoz a Neptun kódok, és csak ezután tudtok belépni, kiválasztani a kollégiumok sorrendjét és elküldeni az online jelentkezést. Ne ijedjetek meg, elküldés után is vissza tudjátok vonni és változtatni rajta, egészen a határidőig, augusztus 16-ig.

kolleg

Jelentkezés feladása

A féltve őrzött borítékotokat benne minden fontos papírotokkal két féle módon juttathatjátok el a PTE EHÖK irodájába. A legegyszerűbb mód persze a személyes átadás, amit megtehettek aug. 12. és 17. között ebben az idősávban. Bár valószínűleg sokatoknak könnyebben megoldható a posta. Postázási cím: 7622 Pécs, Vasvári Pál utca 4.

A borítékot tértivevénnyel és elsőbbségi matricával adjátok fel, legkésőbb augusztus 16-án. Írd rá, hogy „kollégiumi pályázat”.

Hova tudok jelentkezni?

Pécsen belül 5 kollégiumból választhatsz, de vidéken is van fenntartva a KPVK és ETK hallgatóinak. Erről van egy videónk, a YouTube csatornánkon, ahol Buci végig járja a kollégiumokat, miközben hasznos információkkal lát el titeket. Minden leendő kollégistának kötelező megnéznie.

Minden apróságra fordítsatok nagy figyelmet, minden dokumentumotok legyen eredeti, és ne másolat. (Kivéve persze az olyan okmányok, mint anyakönyvi kivonat, személyi stb.)

Van önkormányzati férőhelyre is lehetőség, ezt érdeklődjétek meg a saját kirendeltségű városházatokon. 

És ha elsőre nem jön össze, ne keseredjetek el, hiszen létezik méltányossági pályázat is, amit egyből az elutasítás után be tudtok nyújtani. Nekem erre egyszer akkor volt szükségem, amikor nem eredetiben, hanem általam kinyomtatott példányt adtam be az egyik dokumentumból. 

De összességében ne aggódjatok, nézzétek át az összes kitöltendő papírt és útmutatót. Július 30-án pedig érkezik a pályázati felhívás, több információval. Addig is kitartást nektek!

Forrás: PTE EHÖK , kiemelt

1 thought on “Hogyan tudtok jelentkezni kollégistának?

Comments are closed.