hogyan-oszd-be-okosan-a-penzed2

Hogyan oszd be okosan a pénzed?

+1
0
+1
2
+1
3
+1
8
+1
11
+1
17
+1
5

A közösségi platformok, a média, a busz amin utazunk… mind tele van olyan emberekkel, akiket titokban megnézünk, és irigylünk akár a mesés utazásaik, a luxus házuk, vagy csak a márkás ruháik miatt. Hány évesen kezdtél először álmodozni arról, hogy milyen csodálatos életed lesz felnőttként, és te majd mindent máshogy csinálsz mint (esetleg) a szüleid? Most itt állsz nagykorúként, ráadásul egy pandémia közepén, és még mindig nem vagy milliomos.

Ezt egyetemistaként persze mindenki elismeri, hogy nehéz ügy. Nehéz dolgozni az egyetem mellett. Lehetséges, hogy nem is dolgozol, csak a szüleid segítenek ki, vagy csak alkalmanként van egy kis bevételed. De felmerült benned, hogy még akár ebből is tehetnél félre?

Fontos tisztázni, hogy hogyan tekintesz a pénzre. Mit jelent számodra a pénz fogalma? Csak egy eszköz, vagy maga a cél? Milyen dolgokhoz tud téged hozzásegíteni?
Az a legjobb az egészben, hogy mint az élet számos területén, itt is fejben dől el minden. Na de hogyan?
A siker sikert generál, a pénz pénzt. Ezt biztos te is észrevetted már a környezetedben. De hogy fogsz hozzájutni ahhoz a pénzhez, ami majd a többit generálja?
Mindig a kezdet a legnehezebb, de szeretnék ebben neked segíteni ezzel a cikkel. Hiszen az életünket most alapozzuk meg, és a tudás megszerzése mellett hasznos már most gyakorolni a pénzünk menedzselését. Akár most, akár pár év múlva, de a saját lábunkra kell állnunk.

Mindennek alapja a CTT. Céltudatosság, tervezés és türelem.

 A céltudatosság
Elsőkörben tisztázd, mire teszel félre. Tűzd ki a célt ami miatt küzdhetsz, és a szemed előtt lebeghet. Több dologra is gyűjthetsz, vagy akár csak a későbbi anyagi jólét érdekében.
A céltudatosság a motiváció megtartásával maradhat igazán erős. Írd le mit szeretnél, keress képeket, amik a célodat tükrözik. Minden legyen elérhető távolságban, abban az esetben, ha elgyengülsz, és emlékeztetni kell magadat, hogy miért is csinálod. Sok energiát igényel a terv kidolgozása és betartása. Tudnod kell mire vállalkozol, hogy felkészülhess rá lelkileg. Lesznek pillanatok amikor le kell mondanod dolgokról. Ez sosem könnyű, de látnod kell az út végét, és azt, hogy meg fogja érni. Fejben különítsd el a fontosat a nem fontostól. Hogyan akadályozd meg, hogy haszontalanságokat vegyél? Gondolkozz el azon, hogy mi az a kérdés, amit ha felteszel magadnak, el tudod dönteni, tényleg SZÜKSÉGED van-e arra a dologra. Vezesd le a jövődre nézve. Hozzájárul ez az életben maradásodhoz vagy az eljövendő sikereidhez?

A tervezés
A tervezéshez le kell ülnöd. Szánj rá legalább két órát, de az se baj, ha az egész napod elmegy vele. El kell készítened a költségvetési tervet. Több módszerrel is dolgozhatsz, járd ki a számodra leghatékonyabb utat, hiszen minden embernek más, és más válik be. Amit személyes tapasztalatból ajánlanék, az a havi százalékos beosztás hetekre lebontva. A százalékos beosztás mindenképp egy jó módszer, hiszen akármennyi bevételed is volt az adott hónapban, x %-át költöd bizonyos témára. Főállásban dolgozók körében népszerű az 55%-ot megélhetésre, alapszükségletekre (esetleges lakbér, rezsi, élelmiszer, háztartási cikkek..), 10%-ot magadba (tanfolyamok, könyvek, suli..), 10%-ot vészhelyzetre (Ezt addig érdemes gyűjteni, amíg össze nem jön 3-6 havi megélhetéshez szükséges összeg, hogy ha bármi történne veled ne kerülj utcára, vagy kellemetlen környezetbe addig, amíg nem tudsz újra lábra állni.), 10%-ot pénzügyi szabadságra ( Ez lesz majd az a pénz, amiből kockázatokat vállalhatsz. Vállalkozás indítás, befektetések..), 10%-ot szórakozásra , 5%-ot adakozásra elv. Ez persze egyetemistaként kicsit máshogy nézhet ki, főleg, ha nem kell ilyen nagy részt megélhetésre költeni. De ez egy nagyon jó séma, amikor volt keresetem, én nagyon szerettem ezt alkalmazni. A heti egységes elosztás a szórakozásban és az alapszükségletekben fontos, mert amíg ezt nem csináltam, hajlamos voltam az utolsó hétre pár száz forintot hagyni, és inkább koplaltam. Dolgozd ki a saját százalékos elosztásod, gondold át mire költesz a legtöbbet, és mire szeretnél félretenni többet. Mik azok, amikre egyáltalán nem költesz, amíg össze nem jön egy adott összeg? Akármilyen felépítésben is hozod létre a tervedet, ragaszkodj a betartásához, hiszen az agyad így fogja csak megszokni a menetet. Abban az esetben, ha a hosszú távú anyagi jólét a cél, ne félts kezdetben többet költeni a tanulásra, mert az önmagadba befektetett pénz térül meg a legjobban.

A türelem
El kell fogadnod, hogy akármennyire is lelkesedsz, nem fog az első hónapban egyből minden az öledbe hullani. Ne veszítsd el a lelkesedésed, gondolkodj hosszú távon. Az elmének meg kell tanulnia „gazdagként” funkcionálni. Ha még ma este sok pénzhez jutnál, valószínűleg nem hosszútávú befektetésen gondolkodnál, mert nem jártad végig azt az utat amin megtanulhatnád hogyan kell okosan elkölteni és beosztani. A türelem egy olyan erény, ami nélkül elképzelhetetlen a siker.

Összegezve a leírtakat, merj nagyot álmodni, és ne ijedj meg attól, ha kezdetben pár ezer forintból kell kihoznod a havi kajádat. Minden igazán sikeres ember úgy ért el nagy dolgokat, hogy megoldott egy problémát. Csináld meg a tervedet úgy, hogy ne hónap közben jöjj rá, így nem maradsz életben. Ne feledd, a mostani pénzköltésed határozza meg a jövőbeli bőséged vagy szegénységed. Sok sikert kívánok az úton való elinduláshoz!